Washington Post: Răpirea copiilor ucraineni de către ruși este un genocid

0
Publicat:

Războiul este haotic, inexplicabil și devastator pentru copiii ucraineni. Totuși, războiul nu poate fi un pretext pentru a răpi copiii de la părinți și de la națiunea lor, așa cum procedează acum Rusia în Ucraina, arată o analiză a The Washington Post.

Rusia comite crime de genocid prin răpirea copiilor ucraineni / FOTO Getty Images
Rusia comite crime de genocid prin răpirea copiilor ucraineni / FOTO Getty Images

Răpirea copiilor este interzisă în mod specific de Convenția Națiunilor Unite (ONU) din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid. Transferul copiilor ucraineni în Rusia — și încercările de a-i spăla pe creier și de a-i forța să renunțe la limba și cultura lor — reprezintă o crimă de genocid care necesită urmărire penală.

Robyn Dixon și Natalia Abbakumova, jurnaliști la The Post, au scris pe 24 decembrie despre o campanie rusă abominabilă de a trimite copii ucraineni în orașe îndepărtate de pe teritoriul țării.

Președintele rus Vladimir Putin a emis un decret în luna mai care facilitează adopția de către ruși a copiilor ucraineni, iar politica este „urmărită cu fermitate” de comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, care „pledează fățiș pentru văduvirea copiilor de identitatea lor ucraineană și pentru a fi învățați să iubească Rusia”, au relatat aceștia.

Inițial, copiii ucraineni duși în Rusia îl insultă pe liderul țării cântând imnul național ucrainean, a spus Lvova-Belova jurnaliștilor, „dar ulterior acest lucru se transformă în dragoste pentru Rusia”. Kremlinul s-a lăudat cu aceste deportări, fapt dovedit de numărul de fotografii și videoclipuri care apar pe site-ul său și la televiziunea de stat.

Deși numărul copiilor deportați nu este cunoscut clar, Daria Herasimciuk, responsabila ucraineană pentru drepturile copilului, a estimat că aproape 11.000 de copii ucraineni au fost luați de soldații ruși.

Capturarea acestor copii pare să încalce tratatul, care urmărește să interzică actele săvârșite „cu intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios". Tratatul interzice „transferul forțat al copiilor din grup către un alt grup".

Unii experți în drept internațional au susținut că tratatul privind genocidul interzice, de asemenea, actele menite să distrugă cultura, limba și religia unui grup protejat, inclusiv pe cea a copiilor. Faptele pe care Lvova-Belova și Vladimir Putin le-au recunoscut oferă dovezi ale intenției de a comite genocid, așa cum este definit de tratat.

Prevederea din tratatul privind genocidul a fost adoptată în umbra atrocităților naziste, inclusiv a unui plan dirijat de Heinrich Himmler de a răpi copii din Polonia și de a-i plasa în orfelinate germane sau în familii germane pentru a fi crescuți ca germani. Primele condamnări ale naziștilor în tribunale pentru crime de război au fost pentru răpiri de copii. Procurorul Harold Neely declara că „faptul că afirmă că și-a tratat victima bine nu poate fi o scuză pentru răpitor” și că „acești copii nevinovați au fost răpiți special în scopul de a fi îndoctrinați cu ideologia nazistă și a fi crescuți ca «buni» germani. E o circumstanță agravantă, nu atenuantă a crimei”.

Rusia, succesoarea Uniunii Sovietice, a semnat convenția privind genocidul. Totuși, Putin a arătat că nu îi pasă de legile internaționale sau de normele de orice fel în războiul său de a nimici democrația Ucrainei și poporul său. Analiza arată că el și ceilalți oficiali ruși, complici ai crimelor de genocid împotriva copiilor, ar trebui să fie trași la răspundere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite