Semnal de alarmă: familiile vulnerabile nu-și mai permit să cumpere nici medicamente

0
Publicat:

Ancheta socială „Impactul crizei economice asupra familiilor” realizată de Salvați Copiii România arată că, pe fondul actualei crize economice, medicamentele, consultațiile medicale, plata facturilor la utilități, transportul copiilor către școală, manualele, rechizitele sunt un lux pentru 95% dintre familiile vulnerabile.

Familiile de la țară cu mai mulți copii sunt cele mai afectate de criza economică Foto: Arhivă
Familiile de la țară cu mai mulți copii sunt cele mai afectate de criza economică Foto: Arhivă

Pentru a face față situației, mai mult de jumătate dintre familii apelează la organizațiile nonguvernamentale și la Biserică și nu-și pun speranța în instituțiile statului decât în mică măsură – 16%.

Datele anchetei realizate de Salvați Copiii România arată că 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocații, indemnizații, burse și ajutoare sociale); pentru mai mult de 1 din 10 gospodării (12%) aceste beneficii reprezentând unica sursă de venit.

Sursele de venit pentru familiile vulnerabile

Astfel, 19% dintre gospodării primesc sume de bani de la rudele care muncesc în străinătate, iar pentru 5% aceste sume reprezintă unicul venit al familiei (exceptând transferurile sociale). Peste o treime din gospodării (34%) se bazează (și) pe venituri din munca ocazională, iar pentru aproape o cincime din eșantion (18%) aceste venituri sunt unica sursă de bani a familiei (exceptând transferurile sociale). Mai mult decât atât, 14% din gospodării se bazează doar pe munca ocazională a unui singur membru al familiei.

În ceea ce privește pensiile, ele se numără printre sursele de venit ale 18% dintre gospodării, pentru 4% reprezentând sursă unică (exceptând celelalte transferuri sociale), iar în cazul a 3% o singură pensie reprezintă unicul venit al familiei.

„Analizând categoriile de cheltuieli pe care familiile le-au redus pentru a face față valului de scumpiri, îmbrăcămintea și încălțămintea pentru adulți reprezintă prima categorie ca incidență, urmată de îmbrăcămintea pentru copii. De asemenea, jumătate dintre gospodării încearcă să facă economii la utilități și alimente, aspect care riscă să afecteze bunăstarea copiilor. În același timp, este îngrijorător să observăm că, în contextul socio-economic actual, și cheltuielile legate de educația și sănătatea copiilor sunt diminuate în multe familii pentru a face față valului de scumpiri”, se mai arată în document.

România are cei mai mulți copii săraci din UE

Ancheta Salvați Copiii România a fost realizată în perioada 21-31 octombrie 2022, în rândul familiilor beneficiare ale programelor organizației (peste o treime dintre gospodăriile cuprinse în eșantion (38%) au 3 sau mai mulți copii, 8 % având 5 sau mai mulți copii). 

Potrivit datelor Eurostat, copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. România se afla, în 2021, pe primul loc în topul făcut de Oficiul European de Statistică. La nivelul anului 2021, una din 10 familii din România nu își permitea să mențină locuința încălzită în mod adecvat. Procentul a înregistrat o ușoară creștere față de anul 2020 (cu 0,1 puncte procentuale). Familiile cu 3 sau mai mulți copii nu-și puteau permite încălzirea adecvată a locuinței în proporție de 13,3%, cifră care crește la 23% în situația familiilor monoparentale. 

1.508.000 de copii din România (41,5%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială, potrivit datelor oficiale Eurostat, în 2021

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite