Vladimir Putin a acceptat propunerea lui Merkel de a începe un „dialog politic” asupra situaţiei din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acceptat duminică propunerea cancelarului Angela Merkel privind începerea unui dialog cu autorităţile din Ucraina, eventual sub conducerea OSCE, potrivit unui comunicat al guvernului german. Reacţia liderului de la Kremlin vine după ce NATO a somat Rusia să înceteze operaţiunile militare, iar SUA au avertizat cu sancţiuni economice.

Toate ştirile despre protestele din Ucraina, care au dus la căderea regimului Ianukovici

Toate ştirile despre criza din Crimeea, unde tendinţele separatiste ameninţă să ducă la scindarea Ucrainei

UPDATE 05.18 Statele din grupul G8 au condamnat acţiunile militare ale Rusiei din Ucraina şi au decis, duminică, să suspende pregătirile pentru summit-ul de la Soci, programat în luna iunie. Simbolic, statele membre grupului s-au adresat Rusiei ca „G7”, într-o încercare comună de a opri escaladarea conflictelor recente din Crimeea şi de a demonstra că Federaţia Rusă poate risca o excludere.

„Noi, liderii statelor din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite, alături de preşedinţii Consiliului şi Parlamentului European, condamnăm Rusia pentru încălcarea clară a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei. Am decis, pentru moment, să suspendăm participarea noastră în activităţile dedicate pregătirii Summit-ului G8 de la Soci”, a anunţat grupul internaţional într-un comunicat, potrivit BBC.

UPDATE 03.40 Secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew, a oferit asigurări că Statele Unite sunt dispuse să ofere Ucrainei sprijinul financiar de care are nevoie pentru a-şi reveni din punct de vedere economic, fiind dispuse să colaboreze în acest sens cu puterea de la Kiev.

„SUA sunt pregătite să lucreze cu partenerii bilaterali şi multilaterali pentru a oferi Ucrainei srijinul necesar pentru restaurarea stabilităţii financiare şi revenirea la creşterea economică”, a anunţat, duminică secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew, potrivit AFP.

UPDATE 00.24 Secretarul american de Stat, John Kerry, va merge marţi la Kiev în încercarea de a sprijini autorităţile interimare ucrainene asupra crizei din Crimeea, acolo unde trupele militare ruse au preluat controlul, notează AFP.

Anterior, John Kerry a avertizat Moscova că dacă operaţiunile militare din Ucraina nu vor înceta, summitul G8 de la Soci ar putea fi anulat, iar Rusia exclusă din cadrul G8.

„Dacă operaţiunile din Ucraina continuă, preşedintele Vladimir Putin ar putea să nu mai aibă niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea părăsi G8”, a avertizat, duminică, secretarul american de Stat, John Kerry.

UPDATE 23.00 Guvernul german a anunţat duminică seara că Vladimir Putin a acceptat propunerea cancelarului Angela Merkel de a fi creat un „grup de contact” în vederea unui posibil dialog politic asupra situaţiei din Ucraina. 

„Preşedintele Putin a acceptat propunerea cancelarului de a stabili imediat o misiune de anchetă şi un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru începerea unui dialog politic”, a transmis Guvernul german după ce Angela Merkel a avut o discuţie la telefon cu Vladimir Putin. 

UPDATE 22.10 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a ţinut o a doua intervenţie în care a cerut Rusiei să îşi retragă forţele în bazele pe care le deţine în Crimeea.

„Cerem Rusiei să calmeze tensiunile, să îşi retragă forţele în bazele sale şi să se abţină de la orice interferenţă în altă parte a Ucrainei“, a declarat Anders Fogh Rasmussen.

UPDATE 21.00 Preşedintele Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Angela Merkel că cetăţenii ruşi din Ucraina se confruntă cu o ameninţare din partea ultranaţionaliştilor şi că măsurile luate de Moscova sunt adecvate cu „situaţia extraordinară“, a transmis Kremlinul.

Într-o conversaţie telefonică în care Merkel şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluţiile din Ucraina, ea şi Putin au convenit ca Rusia şi Germania să continue consultările bilaterale şi multilaterale pentru a căuta o „normalizare“ a situaţiei, se arată în comunicatul Kremlinului.

UPDATE 19.30 Şeful Forţelor Navale ucrainene, Denis Berezovski, numit în funcţie de Administraţia proeuropeană de la Kiev, a anunţat duminică seara că se supune ordinelor autorităţilor proruse din Crimeea, relatează AFP.

„Promit supunere locuitorilor Republicii autonome Crimeea. Promit să mă supun ordinelor comandamentului suprem al Republicii autonome Crimeea", a declarat amiralul în cursul unei conferinţe de presă organizate la sediul Statului Major al Flotei ruse din Sevastopol.

image

Viktoria Syumar, secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat că în timpul blocadei instaurate de forţele ruseşti asupra sediului central al Marinei Berezovsky a refuzat să opună rezistenţă şi a predat armele. 

Procuratura a deschis pe numele lui un dosar pensal pentru trădare de stat, pentru faptul că a refuzat să lupte împotriva ruşilor şi că a predat Sevastopol. 

UPDATE 18.50 Ucraina intenţionează să se apere de agresiunea militară rusă, dar va avea nevoie de susţinere din partea altor ţări, afirmă ambasadorul ucrainean la Naţiunile Unite, Iuri Sergheiev, citat de CNN.

image

UPDATE 18.30 O altă bază militară ucraineană a fost paralizată de trupele ruseşti. Un corespondent al cotidianului britanic „The Guardian” a transmis că se află în afara bazei navale din Feodosia, care „este înconjurată de trupe ruseşti. Înăuntru au loc negocieri dure”.

UPDATE 17.21 O navă spion din flota rusă, clasa Vişnia, a fost fotografiată în timp ce se pregătea să ancoreze în portul din Sevastopol.

image

UPDATE 17.03 Comandantul adjunct al unei baze navale din Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, a purtat o discuţie cu liderii unităţilor ruşeşti amplasate în jurul bazei. 

UPDATE 17.16 O navă spion din flota rusă, clasa Vişnia, este pe punctul de a ancora în portul din Sevastopol.

Comandantului i s-a cerut de două ori să se predea împreună cu subalternii lui, însă a respins tentativele de intimidare ale ruşilor. În schimb, oficialul a declarat că este pregătit să lupte, dacă va fi nevoie, a relatat jurnalistul Alexander Marquardt, aflat la faţa locului.

UPDATE 16.51 Sectorul Dreapta, organizaţie ultranaţionalistă ucraineană care a fost implicată în violenţele de la manifestaţiile proeuropene din Kiev, îşi mobilizează militanţii pentru a răspunde intervenţiei militare ruse în Crimeea, anunţă liderul mişcării extremiste, Dmitro Iaroş, citat de publicaţia onlIne „Kyiv Post”.

El a precizat că Sectorul Dreapta îşi va coordona acţiunile cu Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională. „Le vom garanta securitatea tuturor civililor din Crimeea”, a spus Iaroş într-o conferinţă de presă. El a lansat un apel pentru recrutarea de voluntari civili în miliţiile organizaţiei ultranaţionaliste.

Iaroş a precizat că organizaţia Sectorul Dreapta a creat un cartier general pentru coordonarea acţiunilor militare ale militanţilor. "Principala sarcină a brigăzilor noastre este securizarea regiunilor care suferă de pe urma intervenţiei militare ruse", a explicat liderul ultranaţionalist.

Elicopterele ruseşti vin în valuri spre Peninsula Crimeea

UPDATE 16.25 John Kerry ameninţă Rusia cu excluderea din G8. Rusia riscă să piardă locul în organizaţia statelor puternic industralizate - G8 -, avertizează secretarul de Stat american, John Kerry, în contextul operaţiunilor militare ruse din Ucraina.

"Dacă operaţiunile din Ucraina continuă, preşedintele Vladimir Putin ar putea să nu mai aibă niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea părăsi G8", a atras atenţia şeful diplomaţiei americane, citat de AFP.

„Ţările G8 şi altele sunt pregătite să meargă până la capăt pentru a izola Rusia din cauza invaziei militare în Crimeea”, a insistat secretarul de Stat american, ameninţând Rusia cu „sancţiuni şi izolare economică”.

UPDATE 16.24 Ucraina şi-a retras navele din paza de coastă care staţionau în porturile din Sevastopol şi Kerci, mobilizându-le către Odessa şi Mariupol, transmite agenţia Reuters, adăugând că răspunsul autorităţilor ucrainene sugerează „că Rusia este pe cale să confişte în totalitate peninsula din Marea Neagră”.

UPDATE 16.07 Soldaţii ucraineni de la baza militară navală din Sevastopol rămân la pozţiile lor în timp ce tensiunea creşte, iar unităţile ruseşti înconjoară baza.

image

Bărbaţi înarmaţi au fost văzuţi pe acoperişurile clădirilor din jurul bazei navale Perevalne.

UPDATE 15.32 Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Franţa şi-au anunţat retragerea de la participarea la summitul G8 de la Soci, programat în luna iunie, sancţionând astfel decizia Rusiei de a demara operaţiuni militare în Ucraina, potrivit spuselor oficialilor din cadrul Ministerului de Externe al Marii Britanii.

UPDATE 15.19 Cei mai mulţi dintre soldaţii ucraineni mobilizaţi de Kiev în Crimeea au trecut de partea separatiştilor, transmite Russia Today. Cu puţin timp înainte, presa locală relata despre demisii în masă ale trupelor ucrainene trimise în Crimeea. Toată infrastructura armatei ucrainene din Crimeea, precum baze militare, armament, muniţii şi barăci au fost predate spre administrare aşa-numitelor „forţe de auto-apărare”, grupuri de pro-ruşi care susţin scindarea ţării. 

Însă reprezentativa crimeenilor tătari în Parlamentul European a criticat agenţiile ruse, acuzându-le că „dezinformează” populaţia, dezminţind informaţiile potrivit cărora soldaţii ucrainenei s-au predat.

UPDATE 15.22 Diplomatul suedez Carl Bildt, fost premier între 1991 şi 1994, şi-a exprimat indignarea faţă de acţiunile Moscovei, scriind prin intermediul contului său de Twitter că „în momentul în care forţele ruseşti cer forţelor ucrainene din Crimeea să-şi predea armele, clar este vorba de o ocupaţie militară”.

UPDATE 15.11 „Este probabil cea mai periculoasă situaţie în care s-a aflat Europa după invazia sovietică din Cehoslovacia, din 1968. Realistic vorbind, trebuie să presupunem că Peninsula Crimeea se află în mâinile Rusiei. Provocarea este acum să descurajăm Rusia să preia şi estul Ucrainei, vorbitor de rusă”, a declarat sub anonimat un oficial vestic, citat de Reuters. 

UPDATE 15.08 Ucraina a decis închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, informează site-ul publicaţiei Kyiv Post. Ordinul a fost dat de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov.

În plus, securitatea a fost sporită la toate aeroporturile, cu excepţia celor din Crimeea, aflate sub controlul miliţiei proruse.

UPDATE 15.05 Jurnalistul Shaun Walker, corespondent al cotidianului britanic „The Guardian”, se află la baza militară ucraineană Perevalne, unde există o tensiune din ce în ce mai acută între forţele ucrainene şi trupele ruseşti.

image

„Este o bază ucraineană. Trupele ruseşti sunt peste tot, aliniate pe dealuri şi drumuri. Cel puţin 100 dintre ei sunt pe poziţii în mai multe vehicule militare. Soldaţii ucraineni sunt înăuntru (în baza militară Perevalne). Au adus un tanc în faţa porţilor principale, unde s-au aliniat şi 15 soldaţi.

A existat o negociere, iar ruşii au căzut de acord să nu pătrundă în bază, deocamdată, în timp ce ucrainenii i-au asigurat că nu se vor preda”, a scris jurnalistul prin intermediul contului său de Twitter. 

UPDATE 15.00 Kievul a ordonat mobilizarea generală a armatei. Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat că ţara se află în „pragul dezastrului”. 

Alte măsuri militare ordonate astăzi de Kiev: 

- forţele armate vor fi mobilizate în „stare generală de alertă”, pregătite pentru „conflict total”

- cadrele în rezervă au fost rechemate, mobilizate şi instruite

- se va organiza o celulă de urgenţă

- închiderea spaţiului aerian pentru toate aparatele necomerciale de zbor

UPDATE 14.56 UPDATE 14.56 Parlamentul ucrainean a cerut duminică monitorizare şi ajutor internaţional pentru siguranţa instalaţiilor sale nucleare, transmite Reuters, preluat de Agerpres. 

UPDATE 14.18 Trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea,  (foto jos via Twitter, baza militară de la Perevalnoe), afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN. Potrivit surselor citate, militarii ruşi le cer celor ucraineni să se predea fără a opune rezistenţă.

image

Crimeea: afară - trupe ruse, înăuntru - soldaţii ucraineni. FOTO Twitter

În acest context, premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o "declaraţie de război" şi avertizând că există riscul unui "dezastru". "Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina", a spus Arseni Iaţeniuk. "Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina", a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea. Armata ucraineană a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în contextul operaţiunilor militare ruse.

image

Soldaţii ruşi au înconjurat trei baze militare din Crimeea, printre care şi Perevalnoe (foto sus). Soldaţii ucraineni (foto jos), în spatele porţilor bazei de la Perevalnoe, aşteaptă trupele ruse. 

image

UPDATE 14.00 Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă „o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei“ şi trebuie să pună capăt imediat escaladării tensiunilor. „Ceea ce face acum Rusia în Ucraina este să violeze principiile Cartei Naţiunilor Unite. Ameninţă pacea şi securitatea în Europa“, a transmis Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, jurnaliştilor din Bruxelles, înaintea unei întâlniri cu ambasadorii NATO.

image

UPDATE 13.37 Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, cere Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o „declaraţie de război” şi avertizând că există riscul unui „dezastru”".

„Aceasta este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina”, a spus Arseni Iaţeniuk. „Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina”, a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev.

UPDATE 13.35 Agenţii de ştiri ruse au raportat că forţele armate ucrainene, mobilizate în Crimeea, îşi dau demisia în masă. Sedii militare, arme şi muniţie au fost lăsate doar sub supravegherea „forţelor de autoapărare”, organizate şi conduse de populaţia locală.

Anterior, premierul adjunct al republicii autonome Crimeea, Rustam Temirgaliev, a anunţat că forţele armate ucrainene şi-au predat armele, iar în prezent nu mai există nicio unitate activă în Crimeea.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministrului ucrainean la Apărării a declarat că toate informaţiile privind dezertările trupelor ucrainene sunt false.

UPDATE 12.30 În Piaţa Independenţei din Kiev, supranumită Euromaidan în timpul protestelor anti-Ianukovici, are loc o manifestaţie de amploare.

 

UPDATE 12.25 Franţa propune suspendarea pregătirilor pentru organizarea summitului G8 la Soci, în iunie, ca măsură de retorsiune faţă de operaţiunile ruse în Ucraina, afirmă şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, citat de AFP. „Condamnăm escaladarea militară rusă şi dorim un proces de mediere între ucraineni şi ruşi, sub egida ONU sau a OSCE”, a declarat Fabius. „Franţa doreşte suspendarea pregătirilor pentru summitul G8 de la Soci”, programat în iunie, adaugă Fabius.

UPDATE 13.20 Prim-ministrul Georgiei, ţară care a luptat n 2008 într-un război de şase zile împotriva Rusiei, cu privire la regiunile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, a declarat că reprezentanţii comunităţii internaţionale trebuie „să folosească toate mijloacele necesare pentru a împiedica încălcare suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

„Decizia guvernului rus de a trimite mai multe trupe în Ucraina este o încălcare evidentă a suveranităţii Ucrainei şi a legislaţiei internaţionale. Comunitatea internaţională, în special Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii trebuie să folosească toate metodele pentru a împiedica încălcarea suveranităţii şi integritatea teritorială a Ucrainei. Comunitatea internaţională trebuie să răspundă cu proptitudine faţă de aceste acţiuni şi să determine Rusia să renunţe la planurile sale.

În caz contrar, s-ar putea să ne confruntăm cu un nou val de agresiuni şi de invazii, experimentat deja de Georgia”, a încheiat premierul Irakli Garibaşvili.

UPDATE 13.00 Duminică dimineaţa, în timpul unei discuţii în spatele uşilor închise, parlamentul Ucrainei a cerut ajutorul comunităţii internaţionale pentru a asigura securitatea la centralele sale nucleare, informează Reuters.

Hrihoriy Nemiria, membru al parlamentului nou-format, a declarat că oficialii ucraineni au făcut apel la ajutorul semnatarilor unui tratat nuclear încheiat în 1994 ar egarantează securitatea în Ucraina. Printre statele care au semnat tratatul se numără Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Rusia.

UPDATE 12.35 Corespondenţii BBC au transmis că trupele ruseşti sapă tranşee la graniţa între Crimeea şi restul Ucrainei.

UPDATE 12.05 Un convoi cu sute de militari ruşi se îndreaptă spre capitala regională a republicii autonome Crimeea, transmite agenţia Associated Press.

image

Corespondenţii AP au transmis că au văzut duminică dimineaţa 12 camioane militare cu soldaţi ruşi, deplansându-se de la Sevastopol, oraşul port din Crimeea unde Rusia are o bază navală, spre capitala Simferopol. În plus, jurnaliştii au obserVat şi o maşină militară Tiger, echipată cu o mitralieră, şi două ambulanţe. Anterior, Ukraina şi-a chemat toţi militarii aflaţi în rezervă şi a plasat armata în stare de alertă, a relatat Reuters.  Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internaţională, vehicule militare şi trupe ruse deţin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din Crimeea, chiar dacă semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfăşuraţi pe teren şi de pe vehiculele acestora.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. 

UPDATE 11.25 Administraţia interimară proeuropeană de la Kiev a început mobilizarea trupelor, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în contextul semnalelor privind o intervenţie militară rusă în regiunea autonomă prorusă Crimeea, informează CNN.

Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională a decis sâmbătă seara plasarea armatei în stare de alertă şi mobilizarea trupelor, afirmă preşedintele instituţiei, Andrei Parubi.

UPDATE 11.15 Aproximativ 15.000 de militari ruşi sunt în prezent în Peninsula Crimeea, susţine un reprezentant al misiunii Ucrainei la Naţiunile Unite, fără a oferi detalii despre modul în care serviciile ucrainene au ajuns la această cifră, relatează CNN.

Deocamdată nu se cunoaşte dacă cei 15.000 de militari sunt de la bazele ruse din Crimeea. Sâmbătă, Ministerul ucrainean al Apărării afirma că în Crimeea erau prezenţi 6.000 de militari ruşi.


Putin l-a anunţat pe Obama că Rusia îşi rezervă dreptul de a-şi proteja interesele şi cetăţenii

Obama i-a transmis lui Putin că modul adecvat de a rezolva problemele este cel paşnic, prin implicarea directă a guvernului ucrainean şi a organismelor internaţionale de mediere. 

„Preşedintele Obama şi-a exprimat îngrijorarea profundă faţă de încălcarea clară de către Rusia a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei“, a transmis Casa Albă, care a menţionat că SUA condamnă intervenţia rusă în teritoriul ucrainean şi face apel la Rusia să se abţină de la orice amestec, oriunde, în Ucraina. Washingtonul a afirmat că recunoaşte legăturile istrocie şi culturale solide dintre Rusia şi Ucraina şi a cerut lansarea unui dialog între cele două părţi, cu o asistenţă internaţională, dacă se impune. „Statele Unite sunt pregătite să participe“ la acest dialog, potrivit Casei Albe.

În plus, o continuare a încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia va avea consecinţe negative asupra locului Rusiei în cadrul comunităţii internaţionale, a anunţat administraţia americană.

Liderul american i-a mai transmis lui Putin că acţiunile sale reprezintă o încălcare a legilor internaţionale, iar Kremlinul a subliniat că există ameninţări reale la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor ruşi şi compatrioţilor de pe teritoriul ucrainean. Putin a evocat şi faptele infracţionale ale ultranaţionaliştilor sprijiniţi de actuala autoritate de la Kiev.

image

Membrii Consiliului de Securitate s-au reunit la sediul ONU din New York pentru a discuta despre problemele din Ucraina FOTO Reuters 

Stare de alertă în Ucraina

Între timp, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a plasat armata în stare de alertă. „Am dat ordin de a pune armata în stare de aletă, de a consolida apărarea centralelor nucleare, aeroporturilor şi punctelor strategice“, a declarat Turcinov, după ce Putin a primit aprobarea Consiliului Federaţiei Ruse, Camera superioară a Parlamentului, pentru o eventuală intervenţie militară în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

„Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară. Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea“, a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse.

Preşedintele Rusiei nu a luat încă o decizie privind utilizarea forţei militare în Ucraina, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului. De altfel, premierul ucrainean şi-a exprimat convingerea că Rusia nu va lansa intervenţia, deoarece aceasta ar însemna război şi încheierea relaţiilor între cele două ţări. Şeful Guvernului ucrainean a purtat o discuţie la telefon cu omologul său rus Dmitri Medvedev, în cursul căreia a solicitat ca Rusia „să-şi întoarcă în cazărmi forţele de la Marea Neagră pentru a calma situaţia“.

Consiliul Federaţiei Ruse i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin şi retragerea ambasadorului rus din Statele Unite, pe motiv că Barack Obama „a umilit poporul rus declarând vineri că o intervenţie militară în Ucraina ar genera costuri“, a declarat Iuri Vorobev, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei Ruse.

Ucraina a cerut Consiliului de Securitate al ONU să facă tot ce stă în puterea sa pentru a opri agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina. Şi fostul campion la box Vitali Kliciko, unul dintre candidaţii la Preşedinţia Ucrainei, a îndemnat ONU să împiedice o eventuală scindare a ţării sale. „O escaladare militară trebuie evitată. ONU trebuie imediat să facă astfel încât să nu se ajungă la o scindare a ţării", a spus Kliciko, după ce a îndemnat Parlamentul Ucrainei să proclame mobilizare generală în faţa agresiunii ruse.

image

REACŢIILE OFICIALILOR după ce Putin a primit mandat de a folosi forţa militară în Crimeea 

Ban ki-Moon, Secretarul general al ONU, l-a sunat sâmbătă pe preşedintele rus pentru a-l îndemna să „înceapă de urgenţă un dialog direct cu autorităţile de la Kiev“, relatează AFP. „Trebuie ca înţelepciunea să câştige, iar dialogul este cel mai bun mijloc de a pune capăt acestei crize“, a adăugat Ban.

image
image

Cancelarul german Angela Merkel 

s-a declarat îngrijorată de evenimentele din Crimeea, în cadrul unui discurs rostit sâmbătă la Berlin. „Ceea ce se întâmplă în prezent în Crimeea ne îngrijorează. În aceste zile trebuie să se facă totul pentru a păstra integritatea teritorială a Ucrainei“, a spus cancelarul german, adăugând că ea şi mulţi alţii au purtat numeroase convorbiri telefonice cu preşedintele rus şi cu oficialii ucraineni. 

image

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

, a subliniat că provocările cu care se confruntă Crimeea trebuie rezolvate cu respectarea unităţii şi suveranităţii ucrainene. Sper să văd comunitatea internaţională aplicând aceste principii şi garantând pacea regională şi internaţională“, a adăugat Barroso. 

 Francois Hollande in timpul discursului de la Palatul Elysee FOTO Reuters

Preşedintele Franţei, Francois Hollande

, a declarat că decizia Consiliului Federaţiei ruse de a autoriza trimiterea de trupe ruse în Ucraina constituie o „ameninţare reală la adresa integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. Şeful statului francez a apreciat că trebuie făcut totul pentru a evita o intervenţie externă şi riscurile unei escaladări extrem de periculoase.

image

Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier

, a avertizat că evoluţia situaţiei din Ucraina în ultimele ore este periculoasă. Steinmeier a avertizat Rusia, arătând că tot ce face această ţară în Crimeea trebuie să fie în deplină concordanţă cu suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi cu tratatele vizând flota rusă din Marea Neagră. „Suntem în strâns contact cu partenerii noştri. Din punctul meu de vedere, este necesar ca noi, europenii, să ne punem rapid de acord în ceea ce priveşte o poziţie comună a Uniunii Europene“, a adăugat şeful diplomaţiei germane.

chuck hagel foto reuters

Chuck Hagel, secretarul american al Apărării

, a discutat sâmbătă cu omologul său rus Serghei Şoigu, şi a anunţat că Statele Unite vizează mai degrabă o soluţie diplomatică pentru criza din Ucraina, infirmând zvonurile potrivit cărora mai multe unităţi ale armatei americane au fost puse în alertă din cauza tensiunilor din Crimeea.

image

William Hague, ministrul de Externe al Marii Britanii

, a declarat că acţiunile Rusiei întreprinse pe teritoriul Ucrainei reprezintă o ameninţare gravă faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, relatează cotidianul britanic „The Guardian”.

Pe aceeaşi temă:

Armata rusă versus cea ucraineană Se vorbeşte despre o posibilă intervenţie a Rusiei în Ucraina. Sigur că o confruntare Rusia-Ucraina este disproporţionată, ţinând cont de resursele de care dispune Kremlinul, dar nici resursele militare ale Ucrainei nu trebuie neglijate.

Războiul şi noi Noi nu vedem riscuri asupra independenţei şi suveranităţii României, vedem jocuri de imagine ale miniştrilor de externe şi doar încordări de muşchi în Crimeea. Cel puţin asta ne spune preşedintele. Înţeleg nevoia de liniştire a populaţiei şi mesajele de calmare. Însă neliniştea oamenilor, de data asta, este cât se poate de justificată când o ţară vecină şi-a mobilizat armata şi consideră deja că Rusia i-a făcut o declaraţie de război.

Implicaţiile celei mai grave crize de după căderea Cortinei de Fier Implicaţii diplomatice. În primul rând, este pus sub semnul întrebării sistemul instituţional de dialog diplomatic între UE pe de o parte, NATO pe de altă parte şi Rusia.

Ce cred oamenii de rând din Crimeea despre prezenţa trupelor militare ruseşti Camera superioară a Parlamentului rus i-a abrobat, sâmbătă, preşedintelui Vladimir Putin solicitarea sa de a interveni militar în Crimeea. În aceeaşi zi, omologul său ucrainean, Oleksandr Turcinov, a decis, ca răspuns, să îşi plaseze propria armată în stare de alertă. Cum este văzută această situaţie de locuitorii obişnuiţi din Crimeea a încercat să afle postul britanic BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite