Armata rusă versus cea ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se vorbeşte despre o posibilă intervenţie a Rusiei în Ucraina. Sigur că o confruntare Rusia-Ucraina este disproporţionată, ţinând cont de resursele de care dispune Kremlinul, dar nici resursele militare ale Ucrainei nu trebuie neglijate.

Site-ul Global Firepower a realizat un top al puterilor militare, luând în considerare în jur de 40 de factori, printre care forţele militare - număr de nave, de avioane, dar şi de militari, precum şi resursele ţării, bugetul alocat Apărării şi mărimea forţei de muncă.

Potrivit acestui clasament, Rusia este a doua putere militară a lumii după SUA, ca mărime.

„Efectivele armatei ruse sunt de şase ori mai numeroase decât cele ucrainene, iar avioanele şi elicopterele din dotarea aviaţiei ruse sunt modele mai recente“, reaminteşte Valentin Badrak, directorul Centrului pentru cercetări militare, demilitarizare şi dezarmare din Kiev. De asemenea, conform unui acord bilateral ruso-ucrainean, circa 20.000 de soldaţi ruşi staţionează la baza flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, alţi 6.000 fiind dislocaţi aici pe cale aeriană în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă. Însă dincolo de Crimeea, există şi temerea că soldaţii ruşi vor pătrunde şi în partea de est a Ucrainei, unde există o numeroasă comunitate rusofonă.

În plus, jumătate dintre soldaţii din armata ucraineană sunt recruţi şi au în dotare armament în cele mai multe cazuri depăşit. „Forţele armate ucrainene suferă de o finanţare inadecvată. Ele continuă să folosească echipamente rămase din epoca sovietică“, subliniază ultimul raport al Institutului internaţional pentru studii strategice (IISS).

Rusia, un colos

Rusia pune la dispoziţia sistemului de apărare al ţării un buget anual de 76,6 de miliarde de dolari (anul 2013) şi are:

  • 766.000 personal militar activ şi 2,5 milioane de rezervişti
  • 15.500 de tancuri
  • 27.607 de blindate
  • 4.625 piese de artilerie
  • 3.781 de lansatoare de rachete
  • 3.082 de avioane
  • 973 de elicoptere
  • 352 de nave maritime, inclusiv 63 de submarine, 13 de distrugătoare şi un portavion.

Forţa militară a Rusiei mai include şi circa 7.700 de focoase nucleare.

Ucraina, buget militar de 16 ori mai mic

Armata Ucrainei se află însă abia pe locul 21 în lume în clasamentul Global Firepower, după Australia, Polonia sau Taiwan.

Ucraina pune la dispoziţia sistemului de apărare al ţării un buget anual de 4,9 de miliarde de dolari (anul 2013) şi are:

  • 160.000 personal militar activ şi un milion de rezervişti
  • 4.112 de tancuri
  • 6.431 de blindate
  • 1.000 piese de artilerie
  • 626 de lansatoare de rachete
  • 400 de avioane
  • 93 de elicoptere
  • 25 de nave maritime, inclusiv un submarin, un distrugător şi o fregată.

De notat că armata rusă are de asigurat paza unei frontiere terestre de peste 20.000 de kilometri, în timp ce cea a Ucrainei este de 4.566 de kilometri.

Pe aceeaşi temă:

Armata rusă versus cea ucraineană Se vorbeşte despre o posibilă intervenţie a Rusiei în Ucraina. Sigur că o confruntare Rusia-Ucraina este disproporţionată, ţinând cont de resursele de care dispune Kremlinul, dar nici resursele militare ale Ucrainei nu trebuie neglijate.

Războiul şi noi Noi nu vedem riscuri asupra independenţei şi suveranităţii României, vedem jocuri de imagine ale miniştrilor de externe şi doar încordări de muşchi în Crimeea. Cel puţin asta ne spune preşedintele. Înţeleg nevoia de liniştire a populaţiei şi mesajele de calmare. Însă neliniştea oamenilor, de data asta, este cât se poate de justificată când o ţară vecină şi-a mobilizat armata şi consideră deja că Rusia i-a făcut o declaraţie de război.

Implicaţiile celei mai grave crize de după căderea Cortinei de Fier Implicaţii diplomatice. În primul rând, este pus sub semnul întrebării sistemul instituţional de dialog diplomatic între UE pe de o parte, NATO pe de altă parte şi Rusia.

Ce cred oamenii de rând din Crimeea despre prezenţa trupelor militare ruseşti Camera superioară a Parlamentului rus i-a abrobat, sâmbătă, preşedintelui Vladimir Putin solicitarea sa de a interveni militar în Crimeea. În aceeaşi zi, omologul său ucrainean, Oleksandr Turcinov, a decis, ca răspuns, să îşi plaseze propria armată în stare de alertă. Cum este văzută această situaţie de locuitorii obişnuiţi din Crimeea a încercat să afle postul britanic BBC.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite