Ce cred oamenii de rând din Crimeea despre prezenţa trupelor militare ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera superioară a Parlamentului rus i-a abrobat, sâmbătă, preşedintelui Vladimir Putin solicitarea sa de a interveni militar în Crimeea. În aceeaşi zi, omologul său ucrainean, Oleksandr Turcinov, a decis, ca răspuns, să îşi plaseze propria armată în stare de alertă. Cum este văzută această situaţie de locuitorii obişnuiţi din Crimeea a încercat să afle postul britanic BBC.

Oleg Vorobiov, un rezident rus din Simferopol, spune că votul parlamentului rus care permite trupelor armate moscovite să intre în Ucraina seamănă cu o agresiune.

Oamenii din Crimeea nu sunt încântaţi să vadă soldaţi pe teritoriul lor. Este destul de clar că avem parte de o intervenţie.

Eu locuiesc în centrul Simferopol, dar pentru moment este linişte. Toată lumea însă este conştientă că situaţia se poate schimba de la o oră la alta.

De asemenea, pot spune că am văzut puţine maşini de poliţie locale. Nu înţeleg de ce nu sunt mai multe pe stradă. Poate că nu vor sa escaladeze tensiunile.

Sunt rus şi mă tem că toată această criză s-ar putea transforma într-un alt episod asemănător Georgiei.

Nu am încredere în politicienii şi nici în partidele ucrainene. De asemenea, nu vreau ca Rusia să intervină. Crimeea trebuie să rămână independentă.

Un alt locuitor din Crimeea este Yuri Chernyy, un om de afaceri în vârstă de 39 de ani, care spune că situaţia este una destul de tensionată, iar oamenii de rând au început să facă deja comparaţii cu Georgia şi fosta Iugoslavie.

Nu ştiu cum vor reacţiona autorităţile ucrainene la această criză. Noi încercăm să evitam protestatarii sau mulţimile de oameni. Există chiar şi o petitie on-line prin care oamenii din Crimeea se opun unei intervenţii a Rusiei.

Suntem foarte îngrijoraţi de implicarea Rusiei în acest conflict şi ne îndoim oarecum că UE, SUA sau NATO vor reuşi să protejeze cu adevărat integritatea teritorială a Ucrainei.

Pentru moment nu ne rămâne decât să aşteptăm.

Alex Mikhnev, un tehnician IT ucrainean din Sevastopol, spune ca în opinia sa această criză nu este un caz de intervenţie a Rusiei, ci modul în care vecinii săi de la Răsărit îi „apără de fascişti”.

„Am paşaport ucrainean, însă tatăl meu este rus, iar mama este din Ucraina. Am aşadar legături cu ambele ţări. În opinia mea Sevastopol nu este parte a Ucrainei. Trebuie să ne conformăm regulilor din Ucraina, însă Sevastopolul este un loc independent”.

Nu cred că oamenilor le este frică. Cea mai mare parte a populaţiei de aici se simte rusă. Situaţia din Sevastopol este sigură, noi nu suntem îngrijoraţi.

Veronika Akcsiodina, o studentă la jurnalism din Sevastopol spune că trăieşte de mai bine de doi ani în acest oraş, iar mama ei este din Ucraina.

„Viaţa mea este normală. Mă duc la Universitate ca de obicei, iar toţi oamenii lucrează în mod normal. Nu suntem în panică.”

„Singurul lucru diferit ar fi că există întâlniri din ce în ce mai numeroase în zolene publice în care oamenii spun că nu le place situaţia din Kiev. O altă diferenţă ar fi că au început să apară unităţi militare”.

„Chiar de la fereastra mea pot vedea o unitate militară rusă, iar de cealaltă parte una ucraineană. Sunt aproape, însă nu îmi dau un sentiment de ameninţare.”

„E greu de spus ce se va întâmpla, totuşi cred ca nu va fi un război. Crimeea va rămâne o parte din Ucraina, în ciuda numărului de ruşi de aici”.


Citeşte şi:

Vitali Kliciko cere mobilizarea generală în Ucraina, după ce Parlamentul rus a aprobat intervenţia militară în Crimeea

Vitali Kliciko, unul dintre principalii lideri politici proeuropeni de la Kiev, solicită Parlamentului să decreteze mobilizarea generală în contextul ameninţărilor privind o intervenţie militară a Rusiei, informează Mediafax.

Rusia declară război Ucrainei. Putin a cerut acordul Dumei de Stat

Vladimir Putin a cerut Dumei de Stat, adică Parlamentului Federaţiei Ruse, acordul desfăşurării de trupe militare pe teritoriul Ucrainei. Acordul este unul formal deoarece Duma de Stat este controlată în totalitate de către acoliţii preşedintelui.

Crimeea explodează. Odată cu Europa?

Situaţie de o gravitate extremă: cererea adresată de preşedintele rus Vladimir Putin privind autorizarea unei intervenţii militare în Ucraina „până la normalizarea situaţiei socio-politice din ţară”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite