Video Violențele se extind în Marea Britanie. Aproape 400 de persoane au fost arestate. Premierul britanic: „Toată forţa legii va fi aplicată” VIDEO
0Protestele anti-imigraţie din Anglia s-au extins luni seara la Plymouth, unde sute de manifestanți au intrat în conflict cu poliția și contra-manifestanți. Încercând să controleze situația, polițiștii au fost țintiți cu cărămizi și artificii, iar trei dintre ei au fost răniți, potrivit Sky News.
Înjunghierea mortală a trei fetiţe din Southport a fost exploatată de grupuri anti-imigrație și anti-musulmane prin dezinformare online.
Protestele şi violenţele care au loc de aproape o săptămână în Anglia s-au extins luni seara la Plymouth, în sud-vest. Câteva sute de protestatari anti-imigrație, cu steaguri engleze și britanice, s-au ciocnit cu un grup mai mare de contra-manifestanți, protejați de polițiști în echipament antirevoltă. Protestatarii au aruncat cărămizi și artificii și s-au încăierat cu forțele de ordine, rezultând în rănirea a trei polițiști, conform Sky News.
Amintim că, violențele au erupt marțea trecută după ce pe rețelele sociale s-au răspândit zvonuri că atacatorul din Southport era un islamist radical recent sosit în Marea Britanie și cunoscut serviciilor de informații. Totuși, poliția a clarificat că suspectul de 17 ani s-a născut în Marea Britanie și că nu consideră crimele de la Southport drept un incident terorist.
Părinții suspectului s-au mutat în Marea Britanie din Rwanda. Ministrul de interne, Yvette Cooper, a criticat participanții la revolte, afirmând că aceștia au fost „încurajați să stârnească ura rasială” și că protestele nu reflectă în mod corect îngrijorările legate de imigrație, relatează News.ro.
„Oamenii rezonabili nu aruncă cărămizi în poliție”, a declarat ea.
Protestele, care au început în Southport, s-au extins în întreaga țară, cu magazine jefuite, moschei și afaceri deținute de asiatici atacate. Mașini au fost incendiate, iar videoclipuri neconfirmate sugerează că membri ai minorităților etnice au fost agresați.
Australia și Nigeria au emis avertismente pentru cetățenii care călătoresc în Marea Britanie. În Rotherham, protestatarii au încercat să pătrundă într-un hotel pentru solicitanți de azil, incident denumit de premierul Keir Starmer „golănie de extremă dreapta”. Starmer a promis suplimentarea forțelor de poliție pentru a gestiona violențele.
Dezinformarea online, cauză a haosului din UK
Poliția din Marea Britanie a acuzat că dezinformarea, amplificată de figuri de prim rang, a fost principalul factor în escaladarea tensiunilor.
Stephen Yaxley-Lennon, cunoscut sub pseudonimul Tommy Robinson, a fost învinuit pentru răspândirea de informații eronate către cei 875.000 de adepți ai săi pe X, unde a declarat: „Vă mint pe toți. Încearcă să întoarcă națiunea împotriva mea. Am nevoie de voi, voi sunteți vocea mea”.
Elon Musk, proprietarul X, a intervenit: „Războiul civil este inevitabil”, răspundea el unei postări pe X care dădea vina pe migraţia în masă şi pe graniţele deschise pentru dezordinea din Marea Britanie.
Purtătorul de cuvânt al premierului Keir Starmer a declarat că „nu există nicio justificare” pentru comentariile lui Musk.
Ministrul britanic al tehnologiei, Peter Kyle, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai platformelor de social media, inclusiv X, pentru a le reaminti responsabilitatea lor de a opri răspândirea urii rasiale şi incitarea la violenţă.
„Există o cantitate semnificativă de conţinut care circulă şi de care platformele trebuie să se ocupe în ritm rapid”, a declarat acesta.
Problema este agravată de algoritmii platformelor de social media care amplifică dezinformarea. Guvernul britanic analizează acum rolul potențial al statelor străine în această amplificare și îndeamnă la acțiuni imediate pentru combaterea urii online.
Jacob Davey, director de politici şi cercetare la Institutul de Dialog Strategic (ISD), a declarat că fluxul de dezinformare online şi rolul companiilor de social media au fost esenţiale.
„Nu cred că putem subestima cât de importantă a fost răspândirea acestor informaţii pentru evenimentele îngrozitoare din weekend”, a declarat el pentru Reuters.
Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Keir Starmer a declarat că „este în mod clar ceva ce este analizat".
Guvernul britanic investighează rolul statelor străine în promovarea dezinformării care a amplificat violențele recente din Marea Britanie, inclusiv activitățile chatboților online și implicarea actorilor statali.
„Am văzut activităţi ale chatboţilor online, multe dintre acestea putând fi amplificate sau beneficiind de implicarea actorilor statali, care amplifică o parte din manipularea şi dezinformarea pe care le-am văzut. Este în mod clar ceva ce este analizat”, a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al prim-ministrului Keir Starmer.
Profesorul Matthew Feldman, specialist în extremismul de dreapta la Universitatea din York, a remarcat că, deși grupurile extremiste sunt acum mai puțin organizate, tehnologia le permite să fie foarte vizibile și influente. Jacob Davey de la ISD a subliniat că tulburările actuale sunt rezultatul unui proces îndelungat în care grupurile extremiste au devenit mai încrezătoare.
„Toată forţa legii va fi aplicată”
Premierul britanic Keir Starmer a anunțat că protestatarii violenți care au atacat comunitățile musulmane vor fi pedepsiți cu „întreaga forţă a legii”.
„Indiferent de motivaţia aparentă, acesta nu este un protest, este violenţă pură şi nu vom tolera atacurile asupra moscheilor sau comunităţilor noastre musulmane", a declarat Starmer luni, după o întâlnire de urgenţă cu şefii poliţiei şi ai închisorilor.
„Toată forţa legii va fi aplicată tuturor celor care sunt identificaţi ca participanţi”, a promis premierul.
Șefii poliției au anunțat că, de la începutul tulburărilor, au arestat 378 de persoane și au avertizat că cei vinovați de violențe se pot confrunta cu „pedepse îndelungate cu închisoarea”.