Detalii inedite despre planul lui Elon Musk de a coloniza Marte: de la explozii termonucleare la noi specii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 20 de ani, antreprenorul Elon Musk și-a pus compania Space X în slujba țelului său de a ajunge pe Marte. În ultimul an, planurile sale au început să capete contur pe măsură ce a accelerat ritmul muncii în acest scop, relatează New York Times (NYT), care a discutat cu persoane la curent cu acestea.

Un dom și o bază umană cu antene în peisajul planetei Marte
Elon Musk crede că ar fi posibilă colonizarea Marte în 20-30 de ani FOTO SHUTTERSTOCK

Musk, în vârstă de 53 de ani, le-a cerut angajaților SpaceX să pună la punct designul și detaliile unui oraș marțian, potrivit a cinci persoane care cunosc aceste eforturi și unor documente consultate NYT. O echipă elaborează planurile pentru mici domuri de locuit, inclusiv materialele care ar putea fi folosite pentru construirea acestora. O alta lucrează la costume spațiale pentru a combate mediul ostil de pe Marte, în timp ce o echipă medicală cercetează dacă oamenii ar putea avea copii acolo.

Deși sunt abia la început, aceste schițe reflectă intenția lui Musk de a grăbi calendarul privind posibilitatea oamenilor de a întemeia o civilizație pe Marte după ce în 2016 vorbea de un termen de între 40 și 100 de ani. De pildă, nu mai departe de aprilie, antreprenorul american le-a spus angajaților săi de la Space X că acum se așteaptă ca în circa 20 de ani un milion de oameni să se stabilească acolo.

„Este extrem de urgent să facem viața multiplanetară”, a spus el, potrivit unui videoclip al remarcilor sale postat public. „Trebuie să o facem cât timp civilizația este puternică”.

O misiune aproape imposibilă

Musk este cunoscut pentru încercările sale de a sfida imposibilul și a reușit adesea acolo unde șansele păreau minuscule. Însă viziunea sa privind viața pe Marte împinge ambițiile sale la extrem, cu mult dincolo de ce e posibil. Nimeni nu a pus vreodată piciorul pe Marte. NASA nu se așteaptă să trimită oameni pe Marte mai devreme de 2040. Iar dacă oamenii chiar vor ajunge acolo, vor fi întâmpinați de un pământ arid, temperaturi negative extreme, furtuni de praf și un aer imposibil de respirat.

Însă Musk, care a spus la un moment dat că plănuiește să moară acolo, este determinat să-și ducă la capăt proiectul – în asemenea măsură că și-a legat toate întreprinderile de această idee.

Viziunea sa asupra planetei Marte stă în bună parte la baza celor șase companii pe care le conduce sau deține, fiecare dintre acestea putând avea o anumită contribuție la o colonie extraterestră, conform documentelor și persoanelor care au cunoștință de aceste eforturi.

The Boring Company, o companie privată de tuneluri fondată de Musk, a fost înființată parțial în scopul de a pregăti echipamente pentru a săpa sub suprafața planetei Marte, au declarat două surse. Apoi, miliardarul american a dezvăluit că un motiv pentru care a cumpărat rețeaua socială X este pentru a testa felul în care ar putea funcționa pe Marte un guvern condus de cetățeni prin consens. Totodată, a spus că își imaginează că locuitorii vor conduce o versiune a Cybertruck-uri cu panouri de oțel produse de Tesla, compania sa de vehicule electrice.

De altfel, Elon Musk, care are o avere de circa 270 de miliarde de dolari, a declarat public că acumulează active - care includ un pachet salarial Tesla de aproximativ 47 de miliarde de dolari - doar pentru a-și finanța planurile pentru Marte.

„Este o modalitate de a duce omenirea pe Marte, întrucât stabilirea unui oraș autonom pe Marte va necesita o mulțime de resurse”, a declarat el în instanță în 2022 despre salariul său de la Tesla.

Unii experți au însă îndoieli serioase că antreprenorul și-ar putea realiza viziunea pentru o colonie marțiană în timpul vieții sale.

„Nu poți debarca pur și simplu un milion de oameni pe Marte”, a apreciat Robert Zubrin, un inginer aerospațial care îl cunoaște pe Elon Musk de 20 de ani și autorul volumului „The Case for Mars”. Dacă e posibilă, o potențială colonizare a planetei se va desfășura pe parcursul a zeci de ani, a subliniat el.

Noi informații cu privire la planul lui Elon Musk de colonizare a planetei Marte

Musk vorbește despre Marte de ani de zile. Prin 2018, SpaceX a făcut publice două schițe ale unei potențiale colonii. Multe însă dintre informațiile specifice, precum și orientarea spre planificarea propriu-zisă pentru colonizare nu au fost raportate anterior. Antreprenorul a păstrat aceste planuri de sub tăcere datorită bună măsură contractului în valoare de 2,9 miliarde de dolari pe care SpaceX îl are cu NASA ca mai întâi să trimită o rachetă pe Lună, au declarat două persoane informate cu privire la companie.

The Times a intervievat peste 20 de persoane apropiate de Elon Musk și SpaceX cu privire la planurile pentru un oraș marțian și a analizat documente interne, e-mailuri, postări pe rețelele sociale și documente juridice. Multe dintre aceste persoane au vorbit sub rezerva anonimatului întrucât au semnat acorduri de confidențialitate.

Până și ei s-au arătat sceptici că antreprenorul va reuși să înalțe un oraș pe Marte în timpul vieții sale. Unii dintre ei au fost de părere că acesta încearcă doar să îl întreacă pe Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care preconizează că oamenii vor trăi în stații spațiale gigantice în tot sistemul solar. Fondatorul Space X a stabilit un calendar agresiv pentru Marte pentru a-i determinat să muncească mai mult, au spus alții. Schițele coloniei sunt uneori numite „pachet de publicitate”, au spus doi dintre ei.

Salvarea umanității

Fascinația pentru Marte datează de la 10 ani, când Musk a citit romanul SF „Fundația” (1951), scris de Isaac Asimov. Eroul construiește o colonie de-a lungul unei galaxii pentru a salva omenirea de prăbușirea unui imperiu interstelar.

„Ei găsesc o planetă departe de centrul galactic și încearcă să conserve cunoștințele și civilizația umană acolo, în timp ce centrul galaxiei se destramă”, a explicat miliardarul Musk într-un interviu din 2013.

În 2001, Elon Musk a încercat să cumpere o navă spațială rusească pentru a ajunge pe Marte, a dezvăluit Jim Cantrell, un fost angajat SpaceX care a vizitat Rusia împreună cu el în acel an. La capătul a trei vizite, rușii au refuzat să vândă, iar un oficial a scuipat pe pantofii lui Musk, a susținut Cantrell.

După care, în 2002, antreprenorul a fondat SpaceX, o companie privată cu sediul în Hawthorne, California. Aceasta și-a creat în cele din urmă propriile nave spațiale parțial reutilizabile și a obținut contracte guvernamentale, inclusiv cu NASA. În urmă cu câțiva ani, a lansat Starlink, un serviciu de internet prin satelit care s-a extins la nivel mondial.

Pentru a ajunge pe Marte, SpaceX a construit Starship, o navă cu o lungime de aproape 122 de metri, al cărei principal obiectiv este de a duce astronauți NASA pe Lună, însă ulterior ar putea transporta locuitori pe Marte și funcționa totodată ca o mică stație spațială.

O versiune viitoare a acestei nave ar putea avea un spațiu de locuit, au declarat trei persoane familiarizate cu această. Planurile prevăd mai multe locuințe, cu facilități precum o pistă de alergare și o sală de cinema, au declarat două dintre acestea. O schiță a interiorului Starship, postată chiar de antreprenorul american pe X, arată o violonistă plutind într-un mediu cu gravitație zero în timp ce cântă pentru un grup de oameni.

Starship ar putea duce câte 100 de pasageri odată pe Marte, o călătorie care ar avea loc aproximativ o dată la doi ani, explica antreprenorul în 2016, la Congresul Internațional de Astronautică. NASA a explicat că o călătorie către Marte, situată la aproximativ 140 de milioane de mile de Pământ, ar dura până la nouă luni.

În 2018, inginerii SpaceX s-au reunit cu cercetători universitari și alte persoane în Colorado pentru a discuta despre tehnologia necesară pentru a supraviețui pe Marte, potrivit notițelor întâlnirii obținute de NYT. Printre subiecte s-au numărat recoltarea gheții pentru a produce apă și selectarea zonei celei mai potrivite de pe Marte pentru stabilirea unei colonii.

Până anul trecut, cele mai recente versiuni ale Starship au fost construite la Starbase, instalația SpaceX din Boca Chica, Texas. În iunie, Starship s-a întors în premieră cu succes dintr-un zbor-test în spațiu.

Cum se va putea supraviețui pe Marte

De-a lungul anilor, Elon Musk a dat unele indicii despre cum își imaginează că ar putea trăi oamenii pe Marte.

O temă importantă privește continuitatea vieții umane pe această planetă. Până în prezent, oamenii de știință nu au stabilit dacă e posibil să se nască copii în spațiu. În acest sens, antreprenorul american a declarat că, din cauza pericolelor, copiii nu vor putea fi îmbarcați în primele zboruri către Marte, însă se așteaptă ca ei să locuiască acolo în cele din urmă.

Elon Musk are un plan în acestă privință. În interviul din 2013 menționat mai sus, acesta afirma că speră să creeze propria sa specie pe Marte, o idee asupra căreia a insistat de-a lungul anilor în fața angajaților SpaceX și a altora, apropiați de companie.

„Cred că, cel mai probabil, vom dori să producem prin bioinginerie noi organisme care ar fi mai bine echipate pentru a trăi pe Marte”, a spus el în interviu. „Omenirea a făcut asta de-a lungul timpului, printr-un fel de reproducere selectivă”.

El are o strategie și pentru încălzire. Într-un interviu din 2022, Elon Musk explica că va aborda problema temperaturilor negative cu o serie de explozii termonucleare care vor încălzi planeta prin crearea de sori artificiali. Sute de panouri solare, potențial construite de Tesla, vor ajuta la încălzirea locuințelor și la generarea de energie, au declarat trei persoane familiarizate cu planurile sale.

În ultimele luni, declarațiile anterioare Musk s-au transformat în planuri mai concrete, la care lucrează acum asiduu angajații SpaceX.

De pildă, echipa de design industrial a creat și actualizat proiecte pentru un oraș marțian, au declarat două persoane. Colonia va avea în mijloc un dom gigantic pentru comunitate, cu domuri de mai mici dimensiuni în jurul lui. Discuțiile s-au axat în ultima vreme pe materialele care vor fi folosite pentru acestea. Antreprenorul este deosebit de preocupat de aspectul orașului, să arate bine, au declarat alte două persoane.

O schiță obținută de NYT arată o familie cu copii mici stând într-un cartier-dom, privind la stele.

În aprilie, Elon Musk le-a spus angajaților SpaceX că colonia de pe Marte va trebui să fie capabilă de autosuficiență în eventualitatea în care se întâmplă ceva cu Pământul și navele spațiale nu mai pot ajunge acolo.

Pentru a realiza acest lucru, Musck intenționează să folosească nava Starship drept o Arcă a lui Noe, plecând de pe Pământ cu plante și animale, au declarat trei persoane familiarizate cu planurile. Rezidenții vor construi apoi sere pe Marte pentru a cultiva hrană.

SpaceX a încheiat un parteneriat cu Impossible Foods, compania producătoare de carne alternativă pe bază de plante, pentru a furniza alimente în cantinele SpaceX, dar și pentru a testa produsele ca o posibilă sursă de proteine pentru Marte, au declarat două dintre persoane.

E posibilă o civilizație umană în spațiu?

O mare parte din cei peste 12 000 de angajați ai SpaceX împărtășesc convingerea lui Elon Musk despre viața pe o altă planetă, potrivit persoanelor familiare cu compania și documentelor consultate de NYT. De pildă, aceștia poartă uneori tricouri cu „Occupy Mars” sau „Rocket Parent” la serviciu și scriu idei pentru viitoarea colonie pe Marte pe un site intern. Recent, cineva a venit cu propunerea de a construi orașul pe marginea unui crater uriaș.

O parte dintre angajații care lucrează la planurile pentru Marte sunt stabiliți în Boca Chica, în timp ce alții, de la biroul din California de Sud, vin luni și pleacă vineri. Mulți lucrează peste 100 de ore pe săptămână.

Sediul din Boca Chica are un complex industrial numit Stargate, cu un birou pe care unii îl compară cu un cazinou din Las Vegas, din cauza faptului că nu are ferestre, au spus trei persoane. Foști și actuali angajați au susținut că la Boca Chica au lipsit uneori protocoalele de siguranță de bază, cum ar fi banda de avertizare în jurul echipamentelor periculoase.

Într-un e-mail recent de adio consultat de NYT, o femeie manager SpaceX, care a lucrat la programul Marte, a descris orele și condițiile de lucru ca fiind „brutale”, în special pentru angajații cu copii. Totuși, a spus că firma a fost „un loc uimitor” și că „nu ar schimba această experiență cu nimic”.

Prezența lui Elon Musk în Boca Chica s-a rărit în ultima vreme, au declarat persoane familiare cu compania. Acesta vine în vizită aproximativ o dată pe lună, uneori în toiul nopții, pentru câteva ore, împreună cu fiul său X Æ A-12, au declarat două dintre aceste persoane, comparativ cu cel puțin o dată pe săptămână anterior.

În mai, un oficial NASA declara că agenția nu se așteaptă să debarce oameni pe Marte până în anii 2040. În aceeași lună, antreprenorul american scria pe X că ar fi nevoie de mai puțin de 10 ani pentru a trimite oameni acolo și că va un oraș marțian în circa 20 de ani.

„Cu siguranță în 30 [de ani], civilizația va fi asigurată”, a scris el.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite