Mobilizare fără precedent în Anglia pentru detonarea unei bombe de 500 kg din Al Doilea Război Mondial. Mii de oameni evacuați VIDEO

0
Publicat:

O bombă neexplodată de 500 kg din timpul atacurilor avioanelor naziste asupra Angliei, a fost descoperită într-o locuință din Plymouth și detonată sub apă.

Bomba a fost descoperită în timpul unor lucrări de construcție
Bomba a fost descoperită în timpul unor lucrări de construcție FOTO Captură X

Geniștii armatei britanice au încărcat bomba din Al Doilea Război Mondial într-un camion asigurat cu saci umpluți cu nisip, iar pe parcursul drumului către locul detonării vehiculul a fost urmărit de drone controlate de Poliția Devon & Cornwall, scrie Daily Mail.

Apoi, bomba a fost scufundată și detonată în largul mării, cu o încărcătură plasată de un scafandru al Marinei Regale, vineri seara.

Bomba a fost descoperită de un bărbat care săpa o fundație pentru o extensie la casă, pe 20 februarie.

Sute de birouri, magazine, școli și case au fost evacuate în una dintre cele mai mari evacuări pe timp de pace din Marea Britanie, pentru a permite experților în explozivi să mute în siguranță bomba.

Comandanții armatei au decis că dispozitivul ar fi cauzat prea multe pagube dacă ar fi fost detonată acolo unde se afla.

În schimb, bomba a fost transportată încet pe străzile înguste din Plymouth, iar 10.320 de persoane au fost sfătuite să plece din zonă sau să rămână în case.

Distrugerea bombei sub apă a temperat explozia, minimizând riscul ca cineva sau ceva să fie deteriorat.

Drumurile au fost închise și serviciile de cale ferată au fost oprite din cauza riscului de vibrații.

Șeful adjunct Ian Drummond-Smith de la Poliția Devon și Cornwall a scris pe X: „Bomba a plecat pe mare! Mulțumesc tuturor pentru răbdarea și buna voastră dispoziție.

În ciuda ordinului de evacuare general trimis către mii de oameni, vineri, Poliția Devon și Cornwall a declarat că nu a putut „forța” oamenii să-și părăsească casele.

Un camion a transportat bomba către locul detonării
Un camion a transportat bomba către locul detonării FOTO X

Un localnic a spus că s-a adăpostit în cadă în timp ce bomba este dusă către locul detonării.

Peste 1.000 de militari, polițiști, gărzii de coastă și voluntari au fost implicați în operațiune. Localnicii au fost informați că centrul de agrement din Plymouth poate fi folosit ca refugiu de evacuare în caz de urgență, din cauza bombei.

În premieră istorică, noul sistem de alertă de urgență al Marii Britanii a fost folosit pentru a emite un avertisment „sever” localnicilor prin mesaje text. A fost prima utilizare confirmată a sistemului în afara unui test efectuat în aprilie anul trecut, a spus șeful adjunct Ian Drummond-Smith.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Municipal Plymouth le-a spus rezidenților: „Sfatul militar este foarte clar și pentru propria voastră siguranță, trebuie să părăsiți casa și zona până la ora 14:00 și anticipăm că veți putea reveni până la ora 17:00.”

Peste 2.500 de bombe au fost aruncate asupra orașului în timpul războiului, multe dintre ele ratându-și țintele și cazând în zone rezidențiale. Peste 1.100 de civili din oraș au murit în timpul raidurilor aeriene.

De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, munițiile neexplodate au fost găsite în mod regulat în Regatul Unit. Se estimează că 10% dintre bombele germane care au fost aruncate în timpul războiului nu au explodat, lăsând multe orașe din Marea Britanie pline de explozibili periculoși.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite