Violențele se extind în Regatul Unit, după înjunghierea mortală a trei fetițe într-un club de dans. Extrema-dreaptă pune gaz pe foc pe rețelele sociale
0Opt persoane au fost arestate în Sunderland pentru infracțiuni, inclusiv dezordine violentă și efracție, după o altă noapte de revolte și dezordine în anumite părți ale Regatului Unit.
Trei polițiști au fost transportați la spital după ce au fost răniți, a adăugat poliția din Northumbria. Între timp, unul fusese externat.
Cel puțin o clădire a fost incendiată, iar o mașină a fost, de asemenea, răsturnată și incendiată, în timp ce poliția se străduia să controleze o mulțime de câteva sute de protestatari.
Unii dintre protestatari purtau cagoule, iar unii erau îmbrăcați cu steagul Angliei, polițiștii fiind loviți cu cutii de bere și pietre în centrul orașului și într-o moschee din apropiere, pe St Mark's Road. Postând pe rețelele de socializare despre clădirea incendiată, Nick Lowles , de la organizația Hope Not Hate, a declarat: „Un protest de extremă dreaptă și rasist a culminat cu asta. Să le fie rușine tuturor celor care continuă să scuze aceste proteste.”
Inițial a fost raportat că o clădire a poliției a fost incendiată, dar informații ulterioare au sugerat că o clădire adiacentă a fost incendiată.
O mașină răsturnată a fost incendiată, iar revoltății au declanșat stingătoarele împotriva ofițerilor.
Protestele, promovate de activiști de extremă dreaptă pe rețelele de socializare, au început în Piața Keel, recent renovată. Imagini postate pe rețelele de socializare au arătat tineri aruncând cu pietre în poliție și strigând „Străzile cui? Străzile noastre”, precum și cântece islamofobe.
Liderii musulmani, evrei, hinduși și creștini fac apel la calm
Liderii musulmani, evrei, hinduși și creștini s-au numărat printre cei care au făcut apel la calm la orice manifestație din acest weekend, pe fondul avertismentelor privind o posibilă escaladare a tulburărilor violente.
Tulburările de extremă dreapta s-au extins - până în prezent - în Londra, Sunderland, Hartlepool, Manchester și Liverpool după ce trei fetițe au fost ucise și doi adulți și opt copii au fost grav răniți într-un club de dans cu tema Taylor Swift.
Postările de pe rețelele de socializare au susținut în mod eronat că suspectul era un solicitant de azil musulman, o moschee din Southport fiind atacată la începutul săptămânii. Un tânăr de 17 ani născut în Cardiff, Axel Rudakubana, a fost acuzat de crimă și tentativă de crimă.
Un grup de peste o 12 de imami, coordonat de Consiliul consultativ național pentru moschei și imami (Minab), și-a unit forțele cu liderii creștini și evrei în semn de solidaritate în fața moscheii din Southport care a fost atacată la începutul acestei săptămâni.
Qari Asim, președintele Minab, a declarat: "Acesta este un moment în care trebuie să stăm ferm împotriva încercărilor oportuniste și rușinoase de a semăna semințele divizării și urii în comunitățile noastre."
Arhiepiscopul de Canterbury s-a alăturat apelurilor pentru încetarea violenței, afirmând că este "complet inacceptabil ca musulmanii și solicitanții de azil să se simtă atât de nesigure și îi încurajez pe oameni să le întindă o mână și să îi sprijine".
Umesh Sharma, președintele Consiliului hindus din Regatul Unit, a declarat: "Fie că este vorba de moschei, mandiruri sau gurdwaras sau biserici - acestea ar trebui lăsate în pace. Orice furie, orice frustrare ar avea, nu ar trebui să afecteze aceste clădiri. Acestea sunt locuri în care ne rugăm pentru toți.
"Dacă doriți să protestați, există căi, puteți merge să protestați în Hyde Park, Trafalgar Square, în fața parlamentului."
Răspândire de informații false
Oficialii britanici au subliniat că protestele violente care au avut loc în ultimele zile în mai multe orașe ale țării au izbucnit după răspândirea „nesăbuită” de „informații false” cu privire la identitatea suspectului acuzat de înjunghiere, scrie BBC.
Respectivele informații apărute pe rețelele sociale precizau că suspectul este un solicitant de azil, posibil sirian, care a intrat în țară ilegal și au oferit și un nume musulman – despre care autoritățile au spus că este incorect.
În urma protestelor declanșate, Dal Babu, fost comisar-șef în cadrul Poliției Metropolitane, a declarat că autoritățile au luat decizia „fără precedent” de a informa că suspectul „s-a născut în această țară”.
Poliția din Merseyside a confirmat ulterior că tânărul de 17 ani s-a născut în Cardiff, Țara Galilor, din părinți rwandezi, că nu pare să aibă legături cunoscute cu islamul și că nu consideră că atacul din Southport este un act terorist.
Joi, un judecător a decis să facă public și numele tânărului, care va împlini 18 ani într-o săptămână: Axel Rudakubana.
Judecătorul Menary KC a declarat în timpul unei audieri a suspectului la Liverpool Crown Court că a decis să elimine anonimatul din interes public, pentru a nu permite circulația suplimentară a dezinformărilor care au declanșat tulburări în țară, notează The Guardian.
Protestele violente au început la mai puțin de două ore după ce, marți seară, oamenii din Southport s-au adunat pentru o veghe în urma morții celor trei fetițe de șase, șapte și nouă ani. Sute de protestatari au inundat străzile orașului.
Peste 50 de ofițeri de poliție au fost răniți în violențele care au urmat, manifestanții aruncând cu cărămizi într-o moschee, atacând poliția, incendiind mașini și atacând un magazin.
Deși unele detalii ale violențelor rămân neclare, poliția și unii politicieni britanici au subliniat că dezinformarea și influencerii de extremă dreapta au alimentat cel puțin parțial violențele.
Andrew Tate, influencerul extremist, printre cei care au alimentat dezinformările
Susținători ai English Defence League, o organizație extremistă anti-islam, au făcut parte dintr-un grup mare care a atacat o moschee din Southport, marți, potrivit unui comunicat al Merseyside Police Service.
Tommy Robinson, un agitator anti-islam care a fondat English Defence League, și Andrew Tate, influencerul extremist (judecat într-un proces în România), au fost printre cei care au alimentat dezinformările.
Luni seara, Tate a postat un videoclip pe X în care le spunea telespectatorilor că un „migrant fără documente a decis să intre astăzi la un curs de dans pe muzica lui Taylor Swift și să înjunghie șase fetițe, deci cineva a ajuns în Regatul Unit cu o barcă, nimeni nu știa cine este, nimeni nu știe de unde este”.
Clipul a fost vizionat de peste 14,9 milioane de ori.
Incidentul care a generat dezinformările – și protestele care au urmat – a avut loc luni, 29 iulie. Trei fetițe, Alice Dasilva Aguiar, de nouă ani, Bebe King, de șase ani, și Elsie Dot Stancombe, de șapte ani, au fost înjunghiate mortal, în timp ce participau la un curs de dans cu tema Taylor Swift în Southport.
Alți opt copii au suferit răni de cuțit – cinci dintre ei fiind în stare critică – în timp ce doi adulți au fost, de asemenea, grav răniți. Joi, Alder Hey Children’s NHS Foundation Trust a anunțat că doi dintre copiii răniți au fost externați.
Autoritățile au subliniat că nu tratează înjunghierile ca pe un act terorist, dar nu au identificat deocamdată un motiv al atacului.