Viktor Orban își menține decizia de a bloca aderarea Suediei la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar Viktor Orban susține că deputaţii partidului său, Fidesz, rămân reticenţi asupra intrării Suediei în NATO şi neagă că s-ar coordona cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan pentru a menţine în continuare blocată această aderare.

Viktor Orban FOTO Shutterstock
Viktor Orban FOTO Shutterstock

Vorbind la o conferinţă de presă cu presa internațională, Orban a spus că ratificarea aderării Suediei la NATO „va fi hotărâtă de Parlamentul Ungariei” şi a adăugat că deputaţii au „reticenţe” cu privire la această decizie.

Premierul ungar a amintit că, după ce Parlamentul de la Budapesta a ratificat pe 23 martie aderarea Finlandei la NATO, țara nordică s-a alăturat imediat altor state membre UE în acţiunea judiciară pe care Comisia Europeană, susţinută de Parlamentul European, a declanşat-o împotriva Ungariei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a contesta noua lege ungară de „protecţie” a minorilor.

Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei la Alianţă. Ankara invocă lipsa de cooperare a Guvernului de la Stockholm în extrădarea unor persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă, iar Budapesta le reproşează politicienilor suedezi că şi-au făcut un obicei din a emite critici la adresa guvernului condus de Viktor Orban.

Acesta din urmă a mai susţinut la aceeaşi conferinţă de presă că Ungaria nu se coordonează cu Turcia în a menţine blocată aderarea Suediei la NATO. Ori, în iulie, ,inistrul ungar de Externe Peter Szijjarto afirmase că țara sa nu va amâna în continuare ratificarea aderării Suediei dacă Turcia îşi ridică obiecţiile.

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat în octombrie că va trimite Parlamentului de la Ankara cererea privind ratificarea aderării Suediei la Alianţă. Însă, luna aceasta, el a condiţionat ratificarea de aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 pentru armata turcă, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite