Viktor Orban, în cruciadă împotriva imigranţilor, a lui Soros, FMI şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul de la Budapesta, Viktor Orban, şi-a accentuat retorica populistă înaintea alegerilor legislative din data de 8 aprilie, proclamând Ungaria drept ultimul bastion al luptei împotriva islamizării.

Premierul de la Budapesta, Viktor Orban, cunoscut pentru atacurile sale la adresa politicii Bruxelles-ului în special în privinţa migranţilor, şi-a dus retorica populistă pe noi culmi. 

În discursul său anual privind starea naţiunii, susţinut sub sloganul „Pentru noi, Ungaria este pe primul loc!“, Orban, care are foarte mari şanse să obţină în urma alegerilor din aprilie un al treilea mandat în fruntea guvernului, a pretins că „nori negri se adună“ la orizont şi că ţara sa este ultimul bastion în lupta împotriva „islamizării“ Europei, notează „The Guardian“.

Şeful executivului de la Budapesta, care a făcut bilanţul perioadei de când se află la putere, din 2010, a vorbit din nou despre succesul său în a contracara ameninţările la adresa stilului de viaţă al Ungariei venite din partea „politicienilor de la Bruxelles, Berlin şi Paris“.

„Am trimis botniţa înapoi la Bruxelles şi lesa înapoi la FMI“, a afirmat Orban, lăudând puterea economică a ţării sale.

Apoi a mers mai departe şi a afirmat că, în contextul în care Occidentul „a deschis calea pentru declinul culturii creştine şi... expansiunea islamică“, administraţia sa „a împiedicat lumea islamică să îi inunde dinspre sud“.

Aducând în discuţie statistici discutabile şi viziuni apocaliptice, Orban a afirmat: „suntem aceia care cred că ultima speranţă a Europei este creştinismul... Dacă sute de milioane de tineri primesc permisiunea de a pleca spre nord, va exista o presiune imensă asupra Europei. Dacă toate acestea continuă, în marile oraşe ale Europei va exista o majoritate musulmană“.

Totodată, liderul partidului Fidesz, care consideră că prin imigraţia în masă, în special din Africa, „cele mai îngrozitoare coşmaruri se pot adeveri“, a comparat efectul acesteia asupra dezvoltării unei ţări cu cel pe care îl are gripa asupra organismului uman. 

Conspiraţia „Homo sorosensus“

Şi, cum era de aşteptat, Viktor Orban a lansat un nou atac asupra miliardarului american de origine ungară George Soros, cel pe care l-a transformat în ultima perioadă în inamicul public numărul unu.

Astfel, Orban l-a acuzat pe miliardar că şi-a folosit averea nu numai pentru a căpăta influenţă la Bruxelles şi în Occident, ci şi la nivelul Naţiunilor Unite. 

Ba mai mult, premierul ungar a invocat un nou tip de conspiraţie, menită să creeze un „Homo sorosensus, tipul de om Soros“, o acţiune ce trebuie respinsă.

„Ungaria nu este o ţară de oameni cu tulburări, înţelegem că oamenii lui György Soros erau deja în ONU“, a afirmat premierul Ungariei, adăugând că executivul său va fi solidar cu „acei europeni şi lideri din Occident care vor să-şi salveze ţara şi cultura creştină“.

„Aşteptăm alegerile din Italia, în urma cărora Silvio Berlusconi poate ocupa din nou poziţii guvernamentale“, a spus Orban, cu referire la scrutinul legislativ anticipat ce va avea loc în peninsulă pe 4 martie şi care ar putea aduce o coaliţie de dreapta/extremă-dreapta la guvernare. 

Până atunci însă, în lupta sa împotriva politicii Bruxelles-ului, Orban mizează în continuare pe aliaţii săi din cadrul Grupului de la Vişegrad (V4) - Slovacia, Cehia şi, desigur, Polonia. Dar nu numai.

„Nu credem că bătălia este fără speranţă, dimpotrivă, câştigăm“, a afirmat premierul ungar. „V4 este ferm, Croaţia îşi revine, Austria a virat spre o direcţie patriotică, iar în Bavaria CSU (Uniunea Creştin-Socială) a creat rezistenţă“, a afirmat Orban, citat de Reuters.

Retorica populistă pe care mizează Orban în campania sa electorală, inspirată într-o anumită măsură din cea a republicanului Donald Trump, al cărui slogan de campanie a fost „America, pe primul loc“, nu va rămâne însă fără ecou peste hotare.

Cel mai probabil, notează „The Guardian“, cei care cer ca partidul naţionalist-conservator Fidesz al premierului Orban să fie exclus din rândul formaţiunii transnaţionale PPE - Partidul Popular European-, din care face parte şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel, vor fi şi mai vehemenţi în acest sens.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri