Viktor Orban, „de nesuportat“ pentru guvernul austriac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul conservator ungar, Viktor Orban, a devenit „de nesuportat“ odată cu noua modificare a Constituţiei ţării.

Potrivit agenţiei France Presse, afirmaţia îi aparţine vicecancelarului austriac, conservatorul Michael Spindelegger. Într-un interviu care urmează să apară în ediţia de sâmbătă a cotidianului „Der Standard“, acesta a declarat:  „Cu măsurile sale, Orban a devenit de nesuportat. Nu pot să îl sfătuiesc decât să îşi clarifice toate chestiunile de drept ale noii Constituţii în raport cu dreptul european“.

Ungaria trebuie să revină pe terenul dreptului european“, a adăugat el.

Pentru demnitarul austriac, Ungaria „rămâne un partener“ în cadrul Uniunii Europene. „Ungaria este o ţară membră, dar Orban dispune de o majoritate incredibilă în Parlamentul“ de la Budapesta, a subliniat el.

Michael Spindelegger este preşedintele Partidului Popular Austriac (ÖVP), membru al Partidului Popular European, alături de Fidesz, formaţiunea condusă de premierul ungar, Viktor Orban.

La 11 martie, Parlamentul Ungariei, controlat de Fidesz, a votat a patra modificare a noii Constituţii a ţării, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2012. De această dată, au fost restrânse competenţele Curţii Constituţionale.

Oficialii Uniunii Europene şi cele mai multe state membre au reacţionat negativ în faţa noilor amendamente ale Constituţiei care „stârnesc preocupare în legătură cu respectarea statului de drept, a reglementărilor UE şi a normelor Consiliului Europei“, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi de Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei.

Viktor Orban a respins joi, la Bruxelles, criticile potrivit cărora amendamentele aduse Constituţiei de guvernul său sunt antidemocratice şi a subliniat că nu există nicio dovadă că normele Uniunii Europene ar fi fost încălcate.

„Cine poate prezenta vreo dovadă, un fapt care ar putea argumenta că ceea ce facem este împotriva democraţiei? Un singur fapt concret“, a declarat premierul Orban în faţa presei, înaintea summitului liderilor UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite