Premierul ungar a pus ochii pe băncile străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viktor Orban doreşte să crească controlul investitorilor ungari asupra sectorului bancar maghiar până la cel puţin 50%.

Într-un discurs rostit, marţi, la inaugurarea anului economic la Camera de industrie şi comerţ din Budapesta, premierul Viktor Orban s-a referit la problema lipsei resurselor pentru investiţii, datorată în parte, a apreciat el, băncilor străine.

„Ungaria s-a bazat pe un balon de credite. Creditarea este o povară care ne afectează pe toţi. În Ungaria, băncile sunt pe mâna străinilor, se înţelege de ce băncile-mamă îşi retrag resursele de pe pieţele externe. Iar ponoasele au fost trase de Ungaria. De aceea, nu este sănătos ca sistemul bancar să fie într-o măsură atât de mare în mâinile străinilor. Proporţia sănătoasă este de 50 la sută. La reducerea dependenţei noastre de străinătate contribuie şi extinderea sectorului băncilor de depuneri, preluat parţial de stat“, a subliniat Orban.

„COŞMAR PENTRU SECTORUL FINANCIAR“

Planurile premierului maghiar riscă să adâncească prăpastia dintre Ungaria şi restul statelor membre UE, în condiţiile în care, în decurs de o săptămână, partidul de guvernământ, Fidesz, a modificat Constituţia, a preluat controlul asupra Băncii Centrale prin numirea unui apropiat al lui Orban în postul de guvernator şi a limitat independenţa Curţii Constituţionale.

Situaţia sectorului financiar din Ungaria este catastrofală, au apreciat analiştii străini. „Ungaria a devenit un coşmar pentru sectorul financiar, a declarat Enrico Cucchiani, directorul general al Intesa Saopaolo, banca-mamă a CIB. Potrivit agenţiei Reuters, în ultimul trimestru al anului trecut în Ungaria Banca CIB a înregistrat pierderi de 279 milioane de euro.

„Dacă aceste condiţii se vor menţine, avem planuri pentru o restructurare drastică. Am trimis acolo o echipă să analizeze cum se va putea reduce prezenţa noastră în Ungaria“, a spus el. În ultimii ani, guvernul de la Budapesta a impus băncilor străine o serie de supraimpozite care au determinat reducerea investiţiilor şi îngreunarea condiţiilor de acordare a creditelor. Cel mai mare grup  bancar ungar este OTP şi concurează cu diviziile locale ale unor bănci străine precum Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International, UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA, Bayerische Landesbank, General Electric Co. sau Citigroup Inc.

TVA DE 35%

Deşi Ungaria este ţara cu cel mai mare TVA din Europa, de 27 la sută, Orban a declarat că economiei îi lipseşte un TVA de 35 la sută. Anul trecut, ministrul Economiei, Gyorogyz Matolcsy, ar fi dorit introducerea unei taxe pe valoarea adăugată de 35 la sută pentru produsele de lux, dar Comisia Europeană nu a fost de acord cu această soluţie. Acum, Orban a reluat ideea, precizând că şi în continuare, TVA pe bunurile de consum va rămâne ridicată.

Forintul s-a depreciat
 

Declaraţiile de marţi ale lui Orban la Camera de industrie şi comerţ au dus la creşterea ratei de schimb a forintului, înregistrându-se o cifră-record de 307 forinţi pentru un euro. Nu numai că nu există reurse bugetare pentru menţinerea unor locuri de muncă, dar guvernul va avea nevoie de un pachet nou de măsuri de rectificare bugetară dacă cursul se va menţine la peste 300 de forinţi în condiţiile în care în proiectarea bugetului s-a luat în calcul un raport de 285 de forinţi pentru un euro, a declarat preşedintele GKI.

La numirea recentă ca preşedinte al Băncii Naţionale a fostului ministru al Economiei Gyorgy Matolcsy, analiştii au apreciat că acest apropiat al premierului a fost ales pentru a pune la îndemâna lui Orban resursele valutare ale Băncii Naţionale, cerinţă refuzată de fostul preşedinte al Băncii pe care Orban nu a reuşit să-l schimbe, deşi ar fi vrut.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite