VIDEO Supravieţuitorii caută dreptate la 15 ani de la masacrul din Srebrenica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreaga Europă comemorează duminică 15 ani de la cel mai sângeros masacru de la Al Doilea Război Mondial, soldat cu moartea a 8.000 de musulmani. Rudele victimelor masacrului de la Srebrenica îşi amintesc cu durere de evenimentele din 1995.

Activistele din grupul Femeile în negru au ajutat la formarea unui fel de memorial pentru victime. Pantofi vechi, printre care încălţăminte de copii în care au fost puse mesaje anti-război, au fost duşi la Belgrad, reprezentând victimele masacrului.

Aceşti pantofi reprezintă semnul lăsat de oamenii din Srebrenica, a subliniat coordonatoarea grupului, care crede că este crucial ca sârbii să nu uite de uciderea musulmanilor.

Grupul vrea amplasarea unui memorial lângă Srebreniţa, format din 16.744 pantofi, simbolizând cele 8.372 de victime.

Organizatorii spun că monumentul va forma literele ONU, ca protest faţă de eşecul trupelor ONU de menţinere a păcii de a proteja populaţia din Srebrenica.

Supravieţuitorii sunt indignaţi că Ratko Mladici, ale cărui forţe au comis masacrul, nu a fost prins nici până acum. Vineri au fost publicate fragmente din jurnalele lui Mladici, cu detalii despre planuri secrete de la începutul anilor '90 cu croaţii din Bosnia pentru divizarea Bosniei-Herţegovina şi alungarea populaţiei musulmane.

image

Preşedintele sârb Boris Tadici se va afla printre liderii străini care vor participa la comemorarea din Srebrenica. Vor participa şi preşedintele croat Ivo Josipovici şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

Parlamentul sârb a votat un text prin care se cere iertare victimelor masacrului şi se prezintă scuze că nu s-au depus eforturi pentru împiedicarea genocidului.

Această dramă este singurul episod al războiului din Bosnia calificat drept genocid de TPI şi de Curtea Internaţională de Justiţie. Mulţi ani Serbia a minimalizat amploarea acestei tragedii şi numeroşi sârbi îl consideră încă pe Ratko Mladic drept un erou ce a luptat pentru cauza sârbă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite