VIDEO „Sultanul” Erdogan a făcut baie de mulţime la întoarcerea în ţară. „Trebuie pus capăt imediat acestor manifestaţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi seară, la întoarcea dintr-un turneu de patru zile prin Africa de Nord, „sultanul” Erdogan a făcut baie de mulţime, la aeroport aşteptându-l peste 10.000 de simpatizanţi. Imun parcă la protestele din stradă, ale unei minorităţi deranjate de o serie de legi nedemocratice, premierul turc a cerut încetarea „imediată” a manifestaţiilor violente, care au dus în ultima săptămână la moartea a patru oameni şi la rănirea altor 4.000.

Deşi fuseseră sfătuiţi să nu meargă să-l întâmpine pe premier la aeroport, mii de oameni, reprezentând cel mai probabil electoratul care sprijină Partidul Justiţie şi Dreptate (AKP), condus de Erdogan, au înconjurat autobuzul în care se aflau şeful Executivului de la Ankara, soţia lui, Emme, şi fiica lor, Sumeye. Scandând „Allah e mare”, miile de oameni prezenţi lângă aeroportul Ataturk din Istanbul şi-a arătat sprijinul faţă de Erdogan, aflat la putere de mai bine de 10 ani.

Cu referire la protestatarii din Piaţa Taksim, simpatizanţii lui Erdogan au scandat diverse lozinci: „Să mergem să-i călcăm în picioare” şi „Istanbulul e aici. Unde sunt jefuitorii?”, relatează cotidianul „Hurriyet”

„Trebuie să punem capăt de urgenţă manifestărilor care au degenerat în vandalism”, a declarat Erdogan în mijlocul simpatizanţilor săi. „Aşa-numiţii jurnalişti, artişti şi politicieni au provocat protestele. Într-o manieră foarte iresponsabilă, au deschis calea către ură, discriminarea şi provocare. Pentru mai puţin de 15 copaci (n.r. - referire la cei din Parcul Gezi) şi-au pierdut viaţa trei oameni. Viaţa unui poliţişt de-al meu este la fel de importantă ca viaţa celorlalţi doi tineri”, a mai spus premierul turc, referindu-se la poliţistul care a murit zilele trecute în provincia sudică Adana.

Erdogan a continuat prin a-i acuza pe manifestanţi de jefuirea magazinelor, de distrugerea unor clădiri publice şi de incendierea steagului turcesc. Acesta a spus că forţele de ordine au fost destul de violente, iar acest aspect va fi investigat în următoarele zile.

„Spun că sunt premierul a 50% din ţară. Nu este adevărat. Am deservit toţi cei 76 de milioane de locuitori, de la est la vest”, a mai spus Erdogan, amintind astfel că în alegerile din 2011 a obţinut jumătate din sufragii.

„Împreună suntem Turcia, suntem fraţi. N-am fost niciodată pentru creşterea tensiunilor şi a polarizării, dar nu puitem aplauda brutalitatea”, a mai spus şeful Executivului turc.

În discursul său, Erdogan a ţinut să le mulţumească susţinătorilor săi, afirmând: „S-au comportat cu bun simţ şi calm în ultimele 10 zile. De aici, vom merge acasă şi nu vom abandona niciodată bunul simţ”. De altfel, potrivit NTV, autorităţile au prelungit orarul de funcţionare a metroului, pentru ca toţi simpatizanţii lui Erdogan să ajungă acasă.

Totuşi, cuvintele sfidătoare la adresa protestelor naţionale n-au făcut decât să tensioneze şi mai mult situaţia. În noaptea de joi spre vineri, protestele au continuat în forţă, iar manifestanţii au devenit din ce în ce mai iritaţi.

Joi, de la Tunis, Erdogan a declarat că va merge mai departe cu planurile de demolare din Parcul Gezi, în ciuda protestelor din toată ţara. Potrivit planurile Executivului turc, în locul parcului va fi reconstruită o cazarmă otomană, demolată în urmă cu câţiva zeci de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite