VIDEO Operaţiune antiteroristă în apropiere de Paris: Doi morţi, printre care o femeie-kamikaze. Surse: organizatorul atentatelor a fost ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiune antiteroristă în Paris - Saint Denis FOTO AP
Operaţiune antiteroristă în Paris - Saint Denis FOTO AP

Forţele speciale franceze au lansat, miercuri dimineaţă, o operaţiune de amploare la Saint-Denis, la periferia de nord a Parisului. Ţinta operaţiunii a fost Abdelhamid Abbaoud, presupusul organizator al atentatelor de vineri seara din capitala Franţei. Două persoane au murit, iar alte şapte au fost arestate în cursul operaţiunii, care s-a încheiat.

UPDATE 21.25 Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor teroriste de la Paris, a murit în confruntările cu forţele speciale, afirmă surse din cadrul serviciilor de informaţii europene citate de Washington Post, însă autorităţile franceze menţin suspansul, nefiind în măsură să confirme identitatea, transmite Mediafax. Abdelhamid Abaaoud, un extremist belgian considerat presupusul organizator al atentatelor soldate cu 129 de morţi, a murit în operaţiunea desfăşurată miercuri dimineaţă în capitala Franţei, au precizat sursele citate, care au preferat să păstreze anonimatul înaintea unui eventual anunţ oficial.

Însă procurorul-şef al Parisului, François Molins, s-a limitat să spună, miercuri seară, că Abaaoud Abaaoud şi Salah Abdeslam, un alt presupus membru al celulei teroriste, nu figurează printre cei opt suspecţi arestaţi în operaţiunea din zona Sain-Denis. Oficialul francez a declarat că identităţile celor doi presupuşi terorişti morţi în operaţiunea nu sunt încă stabilite.

Procurorul a lăudat operaţiunea unităţilor speciale franceze, semnalând că celula teroristă ar fi putut comite un nou atentat.

UPDATE 17.15 Preşedintele Francois Hollande a cerut măsuri pentru contracararea unui eventual atac cu arme chimice, ordonând spitalelor, după atentatele în care au fost ucise 129 de persoane, să achiziţioneze stocuri de medicamente antidot la afecţiuni neurotoxice.

UPDATE 17.11 Guvernul a aprobat proiectul de prelungire cu trei luni a stării de urgenţă; parlamentul se va pronunţa joi şi vineri. Textul de lege prevede, de asemenea, modificarea regimului privind arestul la domiciliu şi a celui privind percheziţiile şi dă posibilitatea desfiinţării de asociaţii. 

UPDATE 17.08 Încă 25 de persoane au fost reţinute şi alte 34 de arme au fost confiscate, în cursul celor 118 percheziţii desfăşurate de autorităţile franceze în noaptea de de marţi spre miercuri, în cazul atentatelor teroriste de la Paris, informează ministrul francez de Interne, Bernad Cazeneuve.

UPDATE 14.05 Principalele informaţii oferite de procurorul Francois Molins şi ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve

Ancheta a condus poliţia către apartamentul din Saint-Denis vizat de operaţiunea forţelor de ordine, în baza unor informaţii obţinute „telefonic“ şi în urma „supravegherii“ care sugerau că Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor de vineri seara de la Paris, s-ar afla acolo.

Trei persoane care se aflau în apartament au fost arestate, după care o tânără, a cărei indentitate încă nu a fost stabilită, s-a aruncat în aer. Un alt terorist a fost ucis de „proiectile şi grenade“.

Doi suspecţi ascunşi în moloz au fost arestaţi. În plus, alte două persoane, bărbatul care a oferit locuinţa şi un apropiat de-al său, au fost arestaţi. Identităţile tuturor persoanelor arestate urmează să fie stabilite, au anunţat cei doi oficiali francezi.

Toate cele 129 de victime ale atentatelor de la Paris au fost identificate, a anunţat Guvernul francez.

UPDATE 12.54 „Operaţiunea s-a încheiat“ a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului. Ministrul de Interne urmează să aibă o intervenţie publică în care să dea mai multe informaţii despre operaţiunea de la în Saint-Denis.

UPDATE 12.50 Presupusul organizator al atentatelor de vineri de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, nu figurează printre persoanele arestate miercuri la Saint-Denis.

UPDATE 12.48 Islamiştii vizaţi de operaţiunea autorităţilor franceze din Saint-Denis în cazul atentatelor teroriste din Paris plănuiau să atace cartierul La Defense, o zonă de afaceri din Paris, potrivit unei surse apropiate anchetei, citată de agenţia de presă Reuters

UPDATE 12.46 Asaltul forţelor de ordine s-a încheiat în Saint-Denis, potrivit Le Figaro. Operaţiunilor de securizare sunt în curs.

UPDATE 12.13

Potrivit Reuters, operaţiunea din Saint-Denis viza persoane care plănuiau să comită un atentat în cartierul financiar din Paris. Aceste informaţii nu au fost confirmate.

Aproximativ zece membri ai forţelor de ordine au descins, în cursul operaţiunii, în Biserica St. Denis de l'Estrée, potrivit jurnalistului Frédéric Picard, de la Le Figaro.

biserica din saint denis foto afp

FOTO AFP

UPDATE 12.03

Poliţia Naţională franceză a anunţat că cinci membri ai forţelor de ordine au fost răniţi uşor în cursul operaţiunii de la Saint-Denis. Diesel, un câine poliţist, a fost ucis într-un schimb de focuri.

UPDATE 11.28

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei citate de Le Monde, două persoane au fost ucise în cursul operaţiunii lansate de forţele de ordine într-un apartament dintr-un imobil situat la intersecţia străzilor Corbillon şi Republique din Saint-Denis, o localitate de la periferia capitalei Franţei. Un bilanţ provizoriu anunţă doi morţi şi cinci persoane arestate.

UPDATE 10.53

Pe de altă parte, atacurile aeriene efectuate de Franţa şi Rusia în ultimele 72 de ore în nordul Siriei au provocat moartea a 33 de jihadişti din cadrul reţelei teroriste Statul Islamic (SI), a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

UPDATE 10.48

Operaţiunea forţelor speciale franceze continuă la Saint-Denis, un suspect fiind baricadat în continuare într-un apartament din oraş, relatează le Figaro, citat de Mediafax.

Conform informaţiilor obţinute de Le Parisien, forţele de securitate căutau doi bărbaţi la Saint-Denis. Unul dintre ei este presupusul organizator al atentatelor de vineri seara de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, un belgian despre care se ştia că se afla în Siria. Deocamdată nu se ştie dacă acesta se află printre persoanele ucise sau arestate.

UPDATE 10.26 Comunicatul procurorului Republicii Franceze

Intervenţia de la Saint-Denis a început la ora locală 04.20 (05.20, ora României).

O femeie baricadată într-un apartament a declanşat vesta cu explozivi pe care o purta şi a murit la începutul operaţiunii. Trei bărbaţi, baricadaţi la rândul lor în apartament, au fost scoşi de forţele speciale RAID şi plasaţi în arest. În plus, un bărbat şi o femeie au fost arestaţi în apropiere de zona declanşării operaţiunii.

Totodată, cinci membri ai forţelor speciale franceze au fost răniţi, potrivit BFM TV. Un bilanţ confirmat de Poliţia Naţională franceză.

Intervenţia (în curs) vizează un apartament situat la intersecţia străzilor Republiquie şi Corbillon, la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de Stade de France.

locul operatiunii RAID la Saint-Denis FOTO BFM TV

FOTO BFM TV

Schimburi de focuri şi explozii puternice au fost auzite la Saint-Denis.

Ţinta asaltului este Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor de vineri seara de la Paris, soldat cu 129 de morţi şi peste 300 de răniţi.

UPDATE 10.12

Imagini filmate în camera de hotel unde teroriştii au stat înainte de atentatele teroriste de la Paris au apărut pe Internet. Salah Abdeslam, 26 de ani, a închiriat camerele 311 şi 312 dintr-un hotel din suburbia Val-de-Marne, din sudul capitalei  Franţei, scrie Le Point.

UPDATE 10.03

Poliţia franceză a difuzat marţi seară fotografia unuia dintre teroriştii kamikaze care au murit vineri seară la Stade de France şi au lansat un apel la martori pentru identificarea lui, transmite AFP.

Anchetatorii au putut stabili până în prezent, pornind de la amprentele sale papilare, că a fost supus controlului în octombrie în Grecia. Un paşaport sirian a cărui identitate corespunde unui militar din trupele regimului de la Damasc ucis în urmă cu câteva luni a fost găsit în apropiere de cadavrul său.

FOTO Police Nationale / Twitter

Apel la martori Franta sirian FOTO Police Nationalle / Twitter

UPDATE 09.52

Un bărbat care spune că a găzduit în apartamentul său două persoane „sosite din Belgia“ a fost reţinut. „Un prieten m-a rugat să găzduiesc doi tipi de-ai săi pentru câteva zile“, a relatat pentru AFP un bărbat de aproximativ 30 de ani, sub protecţia anonimatului. El spune că le-a pus la dispoziţie un apartament situat pe strada Corbillon 8, în Saint-Denis. „El mi-a cerut un favor şi i l-am făcut, nu ştiam că sunt terorişti“, a explicat bărbatul, panicat, înainte de a fi încătuşat şi luat de poliţişti.

Calmul revine la Saint-Denis, dar operaţiunea încă un nu s-a încheiat.

UPDATE 09.28

Potrivit ministrului francez al Justiţiei, Christiane Taubira, operaţiunea este aproape de final, transmite Europe1. Şeful statului francez, Francois Hollande, este în biroul său, împreună cu premierul Manuel Valls şi ministrul de Interne Bernard Cazeneueve. Preşedintele este „informat în timp real“, potrivit anturajului său. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves L e Drian, li s-a alăturat.

Şcolile şi liceele din Saint-Denis vor rămâne închise astăzi.

Schimburile de focuri de la Paris au dat peste cap întreaga activitate din capitala Franţei. Ovidiu Tarmure, un student român stabilit în marea metropolă, susţine că în momentul de faţă şcolile, transportul public şi metroul în zona Saint Denis din Paris s-au închis. „Forţele de securitate sunt foarte tensionate, în alertă, un elicopter e deasupra orasului, transportul public, facultăţile si şcolile s-au închis în Saint Denis“, precizează studentul român. 

Percheziţii în sudul Franţei. În paralel, percheziţii administrative au loc în Ariege, la Toulouse şi într-o comună din departamentul Haute-Garonne, în sudul Franţei. Această operaţiune, lansată acum şapte ore, este desfăşurată în cadrul stării de urgenţă.

 Ariege este cartierul general al filierei Arigat, create în jurul unui bărbat supranumit „Emirul alb“, Olivier Corel. Acesta din urmă nu este vizat direct de parcheziţii.

 Vocea lui Fabien Clain, un pilon al mişcării din Toulouse, a fost identificată marţi într-un mesaj audio al organizaţiei extremiste sunnite Statul Islamic care revendica atacurile de la Paris.

În noaptea de luni spre marţi, o puşcă a fost confiscată şi o persoană arestată în urma unor percheziţii desfăşurate în cartierul Mirail din Toulouse.

 Aceste percheziţii se înscriu în lupta antiteroristă lansată în Franţa.

UPDATE 09.11

Trei persoane vizate de operaţiunea de la Saint-Denis ar fi fost ucise. Printre ele figurează o femeie-kamikaze care şi-a declanşat centura cu explozivi, au anunţat surse din cadrul poliţiei pentru Le Monde. În plus, trei persoane ar fi fost arestate, potrivit BFM TV. Alte surse anunţă că două persoane ar fi fost arestate.

UPDATE 08.50

Cel puţin şapte explozii puternice au fost auzite în jurul orei 07.30 în zona intervenţiei forţelor de ordine franceze, transmite The Guardian. Trei camioane cu 100 de militari la bord au sosit la faţa locului.

FOTO BFM TV

Camioane cu militari la Saint-Denis FOTO BFM TV

UPDATE 08.16 Presupusul organizator al atentatelor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, este ţinta asaltului de la Saint-Denis, a declarat o sursă din cadrul poliţiei pentru AFP.

UPDATE 08.02 Cel puţin două persoane ucise în schimbul de focuri

Cel puţin două persoane ar fi fost ucise, miercuri dimineaţă, în intervenţia forţelor speciale franceze de la Saint-Denis, în legătură cu atentatele teroriste de vineri seara, a declarat o sursă din poliţie, citată de cotidianul Le Monde în ediţia online.

Doi bărbaţi vizaţi de asaltul forţelor speciale Raid la Saint-Denis, aflat încă în desfăşurare, ar fi fost ucişi, potrivit unei surse din poliţie, care a adăugat că un al treilea bărbat ar putea fi de asemenea mort. Această informaţie nu a fost deocamdat confirmată, deoarece operaţiunea este încă în desfăşurare, cartierul fiind înconjurat de forţele de securitate, relatează Mediafax.

„Niciun bilanţ definitiv nu este posibil atât timp cât operaţiunea continuă“, a declarat sursa citată.

Regia de transport public din Paris a informat că circulaţia metroului a fost întreruptă între Saint-Denis Universite şi Saint-Denis - Porte de Paris, din motive de securitate. De asemenea, circulaţia tramvaielor pe liniile T1 şi T8 a fost întreruptă.

Poliţia a evacuat piaţa Jean-Jaures, situată în apropierea Primăriei, sfătuindu-i din nou pe locuitori să rămână în case. Străzile la Republique, Cornillon şi Chaumette au fost înconjurate de forţele de securitate.

Poliţia franceză a confirmat operaţiunea, însă a infirmat că ar exista victime în rândul forţelor de ordine, relatează CNN, deşi martorii susţin că mai mulţi poliţişti au fost răniţi. Surse din poliţie spun că împuşcăturile au legătură cu urmărirea suspecţilor atentatelor teroriste din Paris şi că două persoane ar fi fost ucise. 

Numeroase focuri de armă au fost auzite în centrul oraşului începând cu ora 4.30 (5.30, ora României), mai mulţi locuitori fiind treziţi din somn din cauza schimburilor de focuri. Focuri de armă au fost auzite în cartier timp de peste o oră.

Clipuri din care se aud focuri de armă automată au fost distribuite pe Twitter de către un locuitor din zona în care are loc operaţiunea.

În cartierul Saint-Denis se află şi Stade de France, stadionul în jurul căruia trei jihadişti şi-au detonat vestele cu explozibili vineri seara.

Surse din cadrul serviciilor de securitate franceze au relatat că în atentatele de pe 13 noiembrie s-ar fi putut afla şi un al nouălea atacator, despre care nu se ştia până în acest moment, informează BBC. Deocamdată nu se ştie dacă acest al nouălea presupus atacator este unul dintre cei doi suspecţi reţinuţi sâmbătă în Belgia sau dacă acesta se află încă în libertate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite