VIDEO INFOGRAFIC Violenţa împotriva femeilor: adevărul care deranjează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bataie femei violenta domestica FOTO shutterstock

8 martie este Ziua internaţională a femeii. Anul acesta, tema Zilei la Parlamentul European este combaterea violenţei bazate pe gen, o tragedie continuă pentru multe femei din Uniunea Europeană. Conform unui studiu recent al Agenţiei UE pentru Drepturile Fundamentale, 22% din femeile din UE au fost agresate fizic sau sexual de partener, iar 43% au fost abuzate psihologic.

În cadrul unui chat pe Facebook, săptămâna aceasta, preşedintele Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen, eurodeputatul Mikael Gustafsson a spus că violenţa împotriva femeii reflectă inegalitatea de gen. 

Cifrele studiului Agenţiei UE pentru Drepturile Fundamentale arată cum această violenţă afectează femeile pe termen lung. 90% din victime spun că au avut consecinţe psihologice pe termen lung în urma violenţei sexuale la care au fost supuse de parteneri.

Egalitatea de gen este una din valorile cheie ale Parlamentului European. Violenţa împotriva femeilor este o formă de discriminare pe motiv de gen şi una din cele mai sensibile chestiuni legate de inegalitatea de gen.

Ultimul sondaj al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene arată cu una din trei femei din UE a experimentat violenţa fizică sau sexuală, care în multe cazuri duce la durere fizică sau emoţională pe termen lung. 

Efectele reale ale acestei probleme rămân, însă, neclare, deoarece violenţa împotriva femeilor este de multe ori ascunsă în întreaga UE.

Luând în considerare faptul că în momentul de faţă nu există o legislaţie UE care să stabilească reguli pentru promovarea şi susţinerea acţiunilor statelor membre în prevenirea violenţei împotriva femeilor şi nici o strategie cuprinzătoare pentru combaterea acestei violenţe, Parlamentul European cere adoptarea unor legi în domeniu.

În 2010, Parlamentul European a dedicat Ziua femeii tot problemei violenţei de gen. De atunci, deputaţii europeni au adoptat mai multe rapoarte din proprie iniţiativă care propun măsuri specifice pentru combaterea violenţei şi discriminării bazate pe gen.

Pe 25 februarie 2014, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie cu recomandări pentru Comisie, în scopul combaterii violenţei împotriva femeii.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite