VIDEO Greva generală din Grecia a degenerat în confruntări între poliţie şi manifestanţi, la Atena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntări între poliţie şi tineri care participau la o manifestaţie în centrul Atenei au izbucnit joi, în timpul primei greve generale cu care se confruntă Guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras. În mod cu totul inedit, Syriza a încurajat protestul şi a declarat că măsurile de austeritate i-au fost impuse de creditorii internaţionali.

Violenţe la Atena, între zeci de manifestanţi antiausteritate şi forţele de ordine. Confruntările au loc în cadrul unei greve generale, prima de la venirea la putere a partidului de extremă stânga Syriza.

Mai mulţi tineri s-au îndepărtat de locul unui protest, aruncând cocteiluri Molotov spre poliţie, care a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare. Aproape 25.000 de persoane participau la trei mitinguri separate în centrul Atenei.

Greva generală, prima cu care se confruntă Guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras, care a sosit prima dată la putere în ianuarie, a închis toate serviciile publice, muzeele, şcolile şi farmaciile, a perturbat transporturile publice şi a determinat anularea a mai mult de zece zboruri interne.

Mii de oameni au ieşit pe străzile din Atena ca să-şi arate nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate aplicate de executiv ca urmare a acordului din vară cu creditorii internaţionali în valoare de 86 de miliarde de euro.

Reprezentantul funcţionarilor publici, ADEDY, şi cel mai mare sindicat al întreprinderilor private, GSEE au chemat la revoltă. Au răspuns la grevă funcţionarii publici precum şi personalul din şcoli, spitale, de la căile ferate, companiile de ferryboat-uri şi transportul în comun la Atena, controlorii de trafic aerian, avocaţii, farmaciştii şi jurnaliştii. Oamenii protestează în special faţă de mărirea taxelor şi a planurilor de reformare a pensiilor. 

Culmea este că partidul de la guvernare, Syriza, a chemat oamenii la proteste, i-a mobilizat pe pe greci împotriva ”politicii neoliberale şi a presiunii venită de la centrele de putere economică şi politică din ţară şi din străinătate”, potrivit unei declaraţii a departamentului Syriza pentru politica pieţei muncii. Orice-ar fi, lupta pentru pensii şi salarii civilizate nu va înceta, avertizează strategii partidului. O rebeliune împotriva propriului guvern?

Politologul Tzogopoulos,spune, citat de DW, că dualitatea politicienilor de stânga din Grecia faţă de acţiunile de protest e gândită strategic. „Noul guvern caută încă o formulă de dialog cu protestatarii, nu poate nici să fie de partea celor care fac grevă, dar nici împotriva lor, pentru că până la urmă partidul de stânga a fost cel care a ieşit recent în stradă, pentru a demonstra împotriva măsurilor de austeritate”, a declarat expertul.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite