VIDEO FOTO Imagini din dronă cu dezastrul lăsat în urmă de incendiile din Grecia. Localitatea Mati arată ca după bombardament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În maşinile arse salvatorii încă mai găsesc oameni carbonizaţi Foto EPA EFE
În maşinile arse salvatorii încă mai găsesc oameni carbonizaţi Foto EPA EFE

Incendiile din Grecia au lăsat în urmă mii de case distruse şi mari suprafeţe de teren arse, traume de care supravieţuitorii nu vor scăpa, probabil, niciodată. Totul arată ca după bombardament.

GALERIE FOTO

Potrivit presei elene, patru indivizi au fost interogaţi, fiind bănuiţi că ar fi pus intenţionat focul, ca să facă loc pentru construcţii noi. 

Din aer, amploarea distrugerilor îţi taie răsuflarea. Străzi altădată pline de viaţă, cu restaurante şi terase, arată acum ca nişte uriaşe cimitire. Doar într-un oraş, au ars o mie de case şi peste 300 de maşini. În multe autoturisme salvatorii încă găsesc trupurile celor care nu putut scăpa din ghearele flăcărilor şi fumului. Orăşelul Mati, aflat la aproximativ 30 de kilometri de Atena, a fost distrus în proporţie de 98%. 

20 de minute, atât a durat ca flăcările să transforme totul în scrum în Mati. Vântul a împins focul care ardea de câteva zile în pădurile de pin de pe dealuri şi a ajuns în staţiunea de pe malul mării.

În Mati soldaţii verifică locuinţele în căutarea unor eventuali supravieţuitori şi victime. Intră chiar în cele care par întregi, fiindcă se ştie că multe dintre victime au murit intoxicate cu fum. Unii localnici şi-au făcut curaj să se reîntoarcă la ruinele care le-au fost casă.

81 de morţi, acesta este cel mai recent bilanţ al incendiilor care au distrus o staţiune de pe malul Mării Egee, aflată la doar 30 de kilometri de Atena. Printre victime au fost identificaţi un bărbat din Irlanda, care era în luna de miere, doi polonezi, mamă şi fiu, şi un belgian a cărui fiică adolescentă a fost salvată. 

Supravieţuitorii continuă să povestească prin ce au trecut. Agni Gantona spune că se afla pe plajă cu circa 250-300 de alţi oameni. Unii erau arşi, alţii aproape leşinau de la fum şi de la flăcări. „Stăteam grupaţi, ne ţineam de mâini şi ne strigam pe nume deoarece nu vedeam nimic prin fum. Ne tot băgam capul sub apă, ca să nu respirăm fumul, deoarece pinii din jurul plajei erau în flăcări şi bucăţi care ardeau cădeau în apă. Oamenilor care erau lângă copaci le cădeau în păr şi în cap fragmente în flăcări. Am petrecut cinci ore de teroare“, îşi aminteşte femeia. 

Autorităţile, acuzate că au permis o tragedie de asemenea proporţii, încearcă să găsească explicaţii şi vinovaţi. Oamenii spun că au intervenit lent şi că nu au existat planuri de evacuare care să fie puse în aplicare rapid. Ar fi fost dificil oricum. Incendiul s-a răspândit fulgerător în localităţi dezvoltate haotic, cu multe drumuri înguste şi înfundate.

Premierul Aleksis Tsipras a declarat că focul a pornit simultan în 15 locuri, în păduri, de jur împrejurul Atenei. Suspectează mână criminală şi au cerut ajutorul Statelor Unite ca să trimită drone din care să poată să-i găsească pe eventualii piromani. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite