VIDEO „Eşti un rahat de taliban!” Cum reacţionează italienii când văd un musulman îmbrăcat tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul italian „La Repubblica” a repetat experimentul făcut zilele trecute de un jurnalist israelian, în Paris, care a vrut să arate cotele alarmante la care a ajuns antisemitismul. Reacţiile stârnite şi de această dată, când un student egiptean s-a plimbat pe străzile milaneze, au fost puternice.

Jurnaliştii italieni au folosit un student egiptean, nu un angajat, pe care l-au îmbrăcat în roba albă şi cu o taqiyah, port folosit de obicei de imami. Cu un Coran în mâini, tânărul s-a plimbat cinci ore prin Milano, în timp ce jurnaliştii au surprins reacţiile trecătorilor cu o cameră ascunsă. 

„Rahatule, ai văzut ISIS?”, îi strigă un trecător, făcând referire la gruparea extremistă Statul Islamic (cunoscută şi ca Statul Islamic în Irak şi Siria - ISIS - şi Statul Islamic în Irak şi Levant - ISIL). 

O altă femeie, care plimba un copil într-un cărucior, a strigat „Talibanule!” atunci când l-a văzut. Câţiva tineri au spus că „sigur are o armă pe sub robă”. Alţii n-au fost atenţi, aşa că o colegă le-a atras atenţia: „fraţilor, aţi pierdut imamul!”. În rest, apelative precum „rahat de taliban” şi „rahat de imam” au fost auzite de mai multe ori. 

Tânărul care a participat la experiment se numeşte Hamdy Mahisen are 30 de ani. Este de origine egiptean, dar trăieşte cu familia în Milano. Vorbeşte fluent italiana, dar nu a avut voie să spună niciun cuvânt în timpul „experimentului social”, după cum îl numeşte. 

Iniţiativa jurnaliştilor „La Repubblica” vine în contextul în care atentatele teroriste de la începutul acestui an, din Paris şi Copenhaga, dar şi atrocităţile comise de Statul Islamic au determinat ascensiunea islamofobiei în Europa. 

Clipul a fost difuzat la doar două zile după ce un portal israelian de ştiri a realizat un astfel de experiment. În acel caz, un jurnalist s-a plimbat prin Paris cu două obiecte vestimentare specifice evreilor. Jurnalistul a fost insultat atunci când a mers în cartierele unde populaţia este predominant musulmană. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite