VIDEO Dezbaterea finală a candidaţilor din Marea Britanie îl dă căştigător pe liderul conservatorilor, David Cameron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nick Clegg, liderul democrat-liberalilor, David Cameron, liderul conservatorilor şi actualul premier Gordon Brown au participat în dezbaterea finală înainte de alegerile legislative, care ar putea schimba direcţia politicii britanice, conservatorii având mari şanse de a reveni la putere după 13 ani de opoziţie.

Premierul britanic, Gordon Brown, a încercat să estompeze gafa sa de miercuri, lăudându-şi experienţa economică, joi, în cursul ultimei dezbateri televizate înainte de alegerile legislative, dar nu a convins prea mult, fiind eclipsat de conservatorul David Cameron, comentează AFP.

Gordon Brown a trebuit să demonstreze printre altele că poate trece de seara dezbaterii electorale fără să-şi piardă cumpătul şi fără să înjure pe cineva. Cele trei partide principale s-au întrunit pentru a discuta, în principal, despre cea mai stringentă problemă a ţării: economia.

David Cameron, liderul conservatorilor, a ieşit victorios

Potrivit mediei a cinci sondaje instantanee publicate după emisiune, Cameron era considerat câştigător de 37 la sută dintre persoanele interogate, cu mult în faţa premierului (25,6 la sută). Liberal-democratul Nick Clegg se afla între cei doi (32 la sută), confirmând impresia favorabilă lăsată în cursul primelor dezbateri.



Presa recunoştea în unanimitate victoria lui Cameron, de mult timp favorit în sondaje, dar care nu a fost la înălţimea aşteptărilor în timpul dezbaterilor precedente.

"El a trecut prin cel mai important test din viaţa sa (...) impresia mea este că majoritatea telespectatorilor vor considera că a reuşit", a subliniat Martin Kettle, editorialist la The Guardian (de centru-stânga).

"Clegg nu mai părea micul începător şi Brown era stânjenit de handicapul celor 13 ani la putere. Cameron este cel care părea să facă jocurile", a notat şi Daily Telegraph (de dreapta).

image
image

Brown şi-a lăudat experienţa economică

Gordon Brown şi-a deschis discursul făcând referire la gafa pe care a comis-o miercuri, când a numit-o pe o femeie fanatică, uitând că microfonul era deschis. Brown a spus: "Sunt multe de făcut în această funcţie, şi după cum aţi văzut ieri, nu imi ies întotdeauna bine", "dar ştiu cu adevărat cum să conduc economia, atât în perioadele faste, cât şi în cele nefaste", a completat el.

Premierul a trecut repede peste incident concentrându-se pe esenţa argumentului său, acela că el este singura persoană cu experienţă şi cu un program pregătit să scoată Marea Britanie din cea mai mare recesiune din ultimii 70 de ani.

El a încercat să-şi pună în valoare bilanţul mandatului în timpul crizei, în contextul în care acţiunile sale au fost apreciate pozitiv în străinătate.

"Când băncile s-au prăbuşit, am luat imediat măsuri pentru a evita ca recesiunea să se transforme în depresie", a amintit el.

Pe tema deficitului public, Brown l-a acuzat pe Cameron că ameninţă timida creştere economică, dorind să reducă din acest an cheltuielile publice.

"Vă rog, să nu facem erorile din anii '30, '80 şi '90 şi să susţinem economia până când creşterea economică este garantată", a spus el.

Cameron a apreciat că economia britanică este în impas. "Avem nevoie de schimbare pentru ca ea să repornească", a afirmat liderul conservator, atacându-l pe Brown, pe care l-a numit "uzat" şi "disperat".

Liderul liberal-democrat  Nick Clegg, foarte popular la primele două dezbateri, nu s-a diferenţiat prea mult de oponenţii săi de această dată, părând să întâmpine dificultăţi în legătură cu temele economice.

Dezbaterea a atins o varietate de subiecte cum ar fi şomajul, costurile locuinţelor, reducerile bugetare, impozite, industria, imigrarea şi beneficiile securităţii sociale. Toţi cei trei candidaţi au convenit că acordarea de bonusuri bancherilor în băncile aflate în faliment a fost o ruşine, că profesorii au fost membri sfinţi ai societăţii şi că oamenii nu ar trebui să profite de beneficiile societăţii în timp ce stau degeabă, făcând nimic.

image

Liderul liberal-democrat Nick Clegg s-a evidenţiat în discuţia despre imigraţie

Nick Clegg a ieşit în evidenţă când s-a dezbătut subiectul imigraţiei, subiectul generând schimburi de replici aprinse.

Clegg şi-a apărat cu fermitate proiectul de reglementare a situaţiei străinilor fără documente legale, prezenţi în ţară de cel puţin zece ani şi care s-au integrat complet.

În declaraţia sa finală, Brown a avertizat în legătură cu pericolul de a-i lăsa pe Cameron şi Clegg "să îşi pună în aplicare politicile periculoase". "Ei nu sunt pregătiţi să guverneze, pentru că programele lor nu sunt destul de reuşite", a declarat el.

Cu laburiştii va fi "acelaşi lucru", cu liberal-democraţii veţi avea parte de "incertitudine", i-a avertizat Cameron, la rândul său, pe alegătorii britanici.

Această este a treia dezbatere şi ultima înainte de alegeri, cea care a sporit şansele conservatorilor de a ajunge la putere după 13 ani în care s-au aflat în opoziţie .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite