VIDEO Bilanţ sumbru după primul val de frig în Europa: aproape 200 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimele săptămâni au murit sute de oameni din cauza gerului năprasnic FOTO Adevărul
În ultimele săptămâni au murit sute de oameni din cauza gerului năprasnic FOTO Adevărul

Aproape 200 de persoane au murit în ultima săptămână, de când Europa se află sub imperiul frigului. Meteorologii estimează că gerul năprasnic va continua să facă ravagii în Rusia săptămâna viitoare, însă temperaturile vor reveni la normal în Europa de Est.

Cel mai impresionant număr de decesuri s-a înregistrat în Ucraina, acolo unde cel puţin 83 de oameni au murit răpuşi de ger. Majoritatea au decedat în stradă.

Un înalt oficial ucrainean a anunţat că alte 500 de persoane, victime ale gerului, se află internate în spital.

În Ucraina, temperaturile au coborât până la -23 de grade, iar ninsorile puternice au pus stăpânire pe Kiev, dar şi pe zona vestică a ţării.

Potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, 93 de localităţi, marea majoritate a acestora în Crimeea nu aveau electricitate.

Temperaturile extreme au afectat şi ţările învecinate, Bulgaria şi România, unde şase oameni au murit, scrie BBC, care atrage atenţia că meteorologii au avertizat că frigul ar putea continua, iar temperaturile ar putea scădea şi mai mult.

Deloc surprinzător, în Rusia temperaturile au coborât până la -20 de grade la Moscova şi până la -50 de grade în unele regiuni siberiene. Potrivit oficialilor ruşi, în ultimele 24 de ore au murit două persoane. În total, de vinerea trecută, 56 de persoane au murit din cauza gerului şi alte 371 au fost spitalizate.

În Polonia, acolo unde termometrele aratău -10 grade Celsius vineri dimineaţă, au murit 49 de persoane în ultimele trei săptămâni. În 2011, gerul a provocat decesul a 19 persoane în luna decembrie, iar în anul anterior, în aceeaşi perioadă, au murit 134 de oameni.

Majoritatea celor care au fost răpuşi de ger erau persoane fără adăpost, aflate în stare de ebrietate.

Nici ţările baltice n-au fost ferite de gerul năprasnic. În Letonia, unde termometrele arătau -14 grade vineri dimineaţă, mai multe drumuri naţionale sunt impracticabile. Iar în Lituania, în ultimele săptămâni au murit cel puţin şase persoane.

Mai ferite de vremea nemiloasă în această perioadă sunt Cehia şi Slovacia, acolo unde vineri dimineaţa erau 0 grade.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite