VIDEO Alegeri Franţa. Le Pen a plagiat mai multe pasaje dintr-un discurs susţinut de Fillon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) la preşedinţia Franţei, a plagiat, în discursul pe care l-a susţinut la Villepinte, cu prilejul zilei de 1 Mai, cel puţin patru pasaje din discursul pe care conservatorul François Fillon l-a susţinut la jumătatea lui aprilie la Puy-en-Velay, a constatat AFP.

O înregistrare video a fost difuzată luni seara pe contul de Twitter @ridiculetv, în care apar aproximativ 90 de secunde aproape identice ale celor două discursuri - însă pasajele similare sunt mai ample.

@ridiculetv este, potrivit site-ului BuzzFeed News, un cont pro-Fillon.

La 15 aprilie, candidatul dreptei lăuda, în discursul pe care-l susţinea, geografia Franţei şi mai ales „frontierele terestre: Pireneii mai întâi, care angajează Franţa în acest imes ansamblu care este lumea hispanică şi latină. Există frontiera Alpilor, către Italia sora noastră şi dincolo de ea Europa Centrală, Balcanică şi Orientală“.

Cincisprezece zile mai târziu, în mitingul de la Villepinte (Seine-Saint-Denis), Marine Le Pen a pronunţat aceleaşi fraze, aproape cuvânt cu cuvânt.

Ea a lăudat la rândul ei „frontierele terestre, Pireneii care angajează Franţa în acest imens ansamblu care este lumea hispanică şi latină. Alpii noştri, care se deschid către Italia, sora noastră, şi dicolo de ea Europa Centrală, Balcanică şi Orientală”.

Aceleaşi fraze, două săptâmâni mai târziu, sunt folosite atunci când François Fillon şi Marine Le Pen salută vigoarea limbii franceze.

„Dacă ni se învaţă limba, cu mare preţ, în Argentina sau în Polonia, dacă există liste de aşteptare pentru înscriere la Alianţa franceză din Shanghai, Tokyo şi (Ciudad de) Mexico sau la liceul francez din Rabat sau de la Roma, dacă Parisul este prima destinaţie turistică mondială este pentru că Franţa este altceva şi mai bine decât o putere industrială, agricolă sau militară“.

Cei doi candidaţi laudă totodată a treia cale franceză în secolul al XXI-lea.

Este „calea culturii, a îndoielii, a discuţiei, a compromisului, a dialogului, calea echilibrului, libertăţii indivizilor şi popoarelor“.

Cu o „mică“ nuanţă pentru Fillon, ea este o alternativă la nazism şi stalinism. Le Pen vede în ea o alternativă la „mondialism“ şi „ideologia islamistă“.

În fine, Le Pen citează, la fel ca Fillon la Puy-en-Velay, aceleaşi două fraze ale lui Georges Clemenceau şi André Malraux.

Întrebat de AFP ce părere are despre acest plagiat, Florian Philippot, vicepreşedintele FN, a dat asigurări că este vorba, de fapt, despre „o aruncătură cu ochiul asumată a unui pasaj care atinge dintr-un discurs despre Franţa“ din partea „unei candidate a unităţii care arată că nu este sectară“.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite