VIDEO Adevărul Live. Războiul gazelor: cine are nevoie de cine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rutele alternative prin care Rusia trimite gaze în Europa
Rutele alternative prin care Rusia trimite gaze în Europa

Jurnaliştii „Adevărul” au trecut în revistă cele mai recente evoluţii în războiul gazelor dintre Rusia şi Ucraina, o dispută care ameninţă să lase încă o dată Europa în frig iarna care vine. Deocamdată, Moscova şi Kievul dau asigurări că livrările de gaze ruseşti în Europa nu vor fi afectate, însă ameninţările curg de ambele părţi.

Războiul gazelor: cine are nevoie de cine 

Uniunea Europeană se teme de o nouă criză a gazelor, după ce Rusia a sistat ieri exporturile de gaze pentru Ucraina. Gazprom, compania-monopol din domeniul gazelor naturale din Rusia, continuă să folosească gazoductele de pe teritoriul Ucrainei, prin intermediul cărora trece puţin peste jumătate din totalul gazelor ruseşti importate de Europa.

Kievul poate decide însă în orice moment să refuze să-şi mai pună infrastructura la dispoziţia ruşilor sau să oprească pentru consum propriu o parte din gazele cu destinaţia Europa. Deocamdată, atât Moscova cât şi Kievul dau asigurări că transporturile către Europa via Ucraina sunt cât se poate de sigure şi vor continua în volum normal. Gazpromul joacă însă la intimidare şi prezintă ce alternative are pentru gazoductele ucrainene. 

„Dacă observăm că Ucraina îşi opreşte din gazele pentru Europa, vom creşte livrările prin gazoductele Nord Stream şi prin Yamal şi vom suplimenta gazele stocate în rezervoarele noastre subterane din Europa”, a declarat marţi Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom.

Dacă Rusia va decide sau va fi forţată să ocolească Ucraina, va ieşi cu siguranţă în pierdere - principalele sale alternative sunt gazoductele Nord Stream şi Yamal, aşa cum a subliniat Miller, însă acestea nu au în prezent capacitatea necesară pentru a face faţă unei astfel de suplimentări. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/ucraina-legat-de-rusia-prin-livr-rile-de-gaze" target="_blank">View the story "Ucraina, legată de Rusia prin livrările de gaze" on Storify</a>]

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite