Vestul limitează accesul Rusiei la datele meteorologice care ar putea facilita atacurile în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Un important furnizor de date meteorologice a suspendat marţi cooperarea cu Rusia. Experţii în arme au spus că datele - care includ măsurători aproape instantanee ale vitezei şi direcţiei vântului, luminii solare, precipitaţiilor şi alţi factori - ar putea fi folosite de Moscova pentru a planifica un atac cu arme biologice sau chimice în Ucraina, relatează Reuters.

Organizaţia Europeană pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici (EUMETSAT), o organizaţie interguvernamentală cu sediul în Germania, a declarat pentru Reuters că un consiliu special al statelor membre s-a întrunit marţi dimineaţă şi a decis suspendarea imediată a furnizării datelor meteorologice utilizatorilor ruşi şi suspendarea unui acord de cooperare bilaterală cu cea mai mare agenţie meteorologică a Rusiei, inclusiv toate schimburile de date şi activităţile de formare. Un purtător de cuvânt al EUMETSAT a refuzat să spună ce a determinat decizia.

Washingtonul şi aliaţii săi au avertizat anterior că Moscova ar putea intenţiona să folosească arme chimice sau biologice.

Cu toate acestea, datele meteorologice din unele dintre aceste ţări, inclusiv SUA şi Marea Britanie, sunt raportate zilnic, chiar non-stop agenţiilor ruse, au declarat experţii.

EUMETSAT operează o infrastructură tehnică care permite ca datele de la numeroase fluxuri prin satelit să fie distribuite, în unele cazuri aproape instantaneu, către destinatari.

Înainte de decizia de marţi, EUMETSAT a declarat că a încetat să trimită date de la sateliţii UE către Rusia şi Belarus la instrucţiunile Comisiei Europene, dar a continuat să transmită informaţii de la alţi sateliţi europeni către aceste două ţări, precum şi observaţii meteorologice de la guvernele din întreaga lume. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite