Veneţia trebuie să interzică vasele de croazieră, altfel riscă să fie pusă pe lista oraşelor în pericol

0
0
Foto Unsplash.com
Foto Unsplash.com

Veneţia riscă să fie pusă pe lista oraşelor aflate în pericol, dacă nu se interzice permanent acostarea vaselor de croazieră. UNESCO a anunţat că va discuta problema luna viitoare, iar dacă măsura va fi aprobată, agenţia ar putea cere guvernului italian să ia măsuri până în luna februarie.

La începutul lunii iunie, veneţienii au fost luaţi prin surprindere când o navă de croazieră a navigat în oraş pentru prima dată de când a început pandemia, în ciuda unui anunţ din partea guvernului italian că navele vor fi interzise din centrul istoric.

În aprilie, guvernul italian a decis ca navele de croazieră şi cargo să nu mai aibă acces în centrul istoric al oraşului, ci să acosteze în apropiere. Interdicţia va intra, însă, în vigoare odată cu finalizarea terminalelor din afara lagunei, dar încă nu a fost lansată o licitaţie pentru construcţia lor. Începând cu anul viitor, traficul ar putea fi redirecţionat către un port din apropiere.

Între timp, singura modalitate prin care navele pot intra în Veneţia este prin canalul Giudecca, unde în iunie 2019 o navă cu 13 punţi operată de MSC s-a prăbuşit într-un debarcader şi o barcă turistică, rănind cinci persoane, scrie Digi24.

„Este nevoie urgent de o soluţie pe termen lung”, a transmis UNESCO. „O soluţie care va împiedica accesul total la lagună, redirecţionându-le către alte porturi din zonă.”

„Din păcate, decizia Unesco a fost în aer de ceva timp", a spus ministrul italian al culturii, Dario Franceschini.

„Punerea Veneţiei pe lista oraşelor aflate în pericol ar fi o problemă serioasă pentru ţara noastră şi nu mai este timp de pierdut. Un pas important a fost deja făcut cu ultimul decret, dar trebuie să facem mai mult şi să interzicem imediat trecerea navelor mari în canalul Giudecca ”, a spus el.

Budapesta se află în aceeaşi situaţie

Şi Budapesta riscă să fie plasată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO aflat în pericol, în timp ce portul comercial Liverpool ar putea pierde listarea din cauza dezvoltării prea rapide.

La Budapesta, malurile Dunării şi cartierul castelului Buda sunt în special vizate. În cauză: demolările „inoportune" şi reconstrucţiile la scară largă, în special de clădiri înalte care denaturează aceste locuri istorice, potrivit Agerpres.

Marea Barieră de Corali este ameninţată cu aceeaşi soartă din cauza degradării sale cauzate de schimbările climatice.

În ceea ce priveşte portul comercial din Liverpool, decizia UNESCO ar putea fi şi mai dură, deoarece implică eliminarea completă a sitului de pe lista Patrimoniului Mondial.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite