Vaticanul îşi temperează opinia faţă de homosexuali: „Au daruri şi calităţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atitudinea reconciliantă a Papei Francisc asupra relaţiilor între persoane de acelaşi sex pare să producă o schimbare importantă în rândul Bisericii Catolice. Recent, un raport preliminar scris de episcopi în timpul unui sinod al Vaticanului afirmă că homosexualii „au daruri şi calităţi, la fel ca celelalte persoane”.

Documentul, elaborat după o săptămână de discuţii între clerici, notează că Biserica ar trebui să găsească un „loc fratern” în rândul ei şi pentru persoanele homosexuale, fără a compromite însă învăţăturile tradiţionale în legătură cu familia şi căsătoria, scrie BBC.

„Homosexualii au daruri şi calităţi pe care le pot oferi comunităţii creştine. Suntem noi capabili să primim aceşti oameni, să le oferim un spaţiu în cadrul comunităţii noastre? Este Biserica noastră capabilă să accepte orientarea lor sexuală, fără a compromite doctrina catolică despre familie şi căsătorie”, se notează în documentul elaborat de clerici.

Episcopii subliniază că în pofida unei atitudini mai temperate asupra parteneriatelor între persoane de acelaşi sex, acestea nu pot fi „pe picior de egalitate” cu uniunea legală dintre un bărbat şi o femeie.

Cu toate acestea, mai multe grupuri conservatoare din cadrul Bisericii Catolice au respins raportul şi l-au etichetat drept o „trădare”.

Peste 200 de episcopi au luat parte la Sinodul constituit la 5 octombrie, o adunare convocată de Papa Francisc în care s-au dezbătut teme precum avortul, contracepţia, homosexualitatea sau divorţul.


Citeşte şi:

Papa Francisc: îngerii păzitori există!

Papa Francisc a declarat, joi, că există îngeri păzitori şi oameni care asculta sfaturile lor sunt mai putin susceptibili să ia decizii greşite. „Doctrina despre îngeri nu este fantezistă.  Este realitate", a spus Suveranul Pontif în timpul liturghiei de joi pe care a ţinut-o în capela micuţă, din reşedinţa sa de la Vatican.

Papa Francisc, fără milă faţă de preoţii pedofili. Un episcop din Paraguay, destituit

Vaticanul l-a destituit pe episcopul Rogelio Livieres Plano care este suspectat că protejează un preot care ar fi abuzat sexual copii. O comisie de anchetă de la Vatican a hotărât să-l destitue pe episcopul Livieres, fără a-i mai oferi posibilitatea să demisioneze, aşa cum se făcea de obicei.

Papa Francisc, în vizită în  Albania, prima într-o ţară europeană

Papa Francisc a salutat duminică, în cursul vizitei la Tirana, coexistenţa paşnică, în Albania, între musulmani şi creştini, afirmând că „nimeni nu poate folosi pretextul religiei pentru a justifica violenţa“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite