Varoufakis: Tsipras a decis că Guvernul era, putem zice, sub ameninţarea armei. Ni s-au dat două opţiuni: să fim „executaţi” sau să capitulăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yannis Varoufakis. FOTO Getty Images
Yannis Varoufakis. FOTO Getty Images

Fostul ministru grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, susţine că reformele economice impuse ţării sale de creditorii internaţionali şi pe care le promovează actualul guvern de la Atena vor eşua, iar rezultatul va fi unul dezastruos, informează BBC.

Într-un interviu acordat pentru BBC, Yannis Varoufakis a declarat că măsurile de austeritate anunţate de guvernul Tsipras vor eşua, iar rezultatul „va rămâne in istorie drept cel mai mare dezastru de management macroeconomic înregistrat vreodată”. 

Fostul ministru de Finanţe a punctat faptul că a înţeles deciziile luate de Alexis Tsipras, deşi nu a fost de acord cu fostul său şef.

„Alexis Tsipras, la un moment dat, a decis că Guvernul era, putem zice, sub ameninţarea armei. Ni s-au dat două opţiuni - să fim executaţi sau să capitulam. El a decis ca ultima strategie capitularea”, a afirmat Varoufakis în interviul acordat BBC.

Săptămâna aceasta parlamentul de la Atena a votat un prim set de reforme promise în acord, un al doilea set având ca termen limită pentru aprobare ziua de miercuri. Apoi urmează să înceapă negocierile dintre guvernul grec şi creditorii internaţionali pentru un nou pachet de asistenţă financiară.

Varoufakis şi-a dat demisia din funcţia de ministru de Finanţe la o zi după referendumul din 5 iulie şi l-a pus pe Tsipras în postura de a găsi un înlocuitor chiar înaintea negocierilor cruciale pentru soarta Greciei. 

Primele planuri de reforme şi austeritate ale instituţiilor internaţionale au trecut prin parlament doar cu ajutorul opoziţiei, cu susţinerea „troicii interne“, după cum i-au catalogat parlamentarii Syriza pe conservatorii de la Noua Democraţie, pe social-democraţi Pasok şi pe liberalii de stânga, Potami.

Votul din parlamentul grec a adus şi primii bani pentru statul elen. Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi finanţarea de urgenţă a băncilor din Grecia cu 900 de milioane de euro. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că se aşteaptă ca statul elen să ramburseze luni instituţiei o datorie de 3,5 miliarde de euro. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite