„Vampir“ și „Maricika“ sunt coșmarul rușilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul nocturn face parte dintr-o ofensivă coordonată ucraineană în apropierea orașului asediat Bahmut, scrie CNN. „Vom atinge prima lor linie, iar băieții noștri vor înainta spre inamic”, spune unul dintre piloții de drone, care folosește indicativul „Groove”.

Trupele terestre ucrainene sunt echipate cu echipamente occidentale pe timp de noapte și au un avantaj în operațiunile pe timp de noapte, dar aeronavele de atac la sol ale Kievului nu sunt potrivite pentru întuneric, așa că această unitate de drone supranumită „Codul 9.2” este utilă.

„Dronele văd noaptea ca în timpul zilei”, explică Groove. „Vedem infanteria, lovim vehiculele blindate, tunurile, tot ce trebuie să distrugem.”

Folosesc vehicule aeriene fără pilot „Vampir” fabricate în Ucraina, un hexacopter realizat ca parte a unei inițiative conduse de Ministerul pentru Transformare Digitală de a furniza forțelor ucrainene tehnologie pe câmpul de luptă.

„Fiecare dronă este echipată cu o cameră termică, astfel încât să poată funcționa eficient pe timp de noapte. Ele pot transporta până la 15 kilograme de încărcătură utilă”, a declarat viceprim-ministrul și ministrul transformării digitale al Ucrainei, Mhailo Fedorov. „Armata le va folosi pentru a distruge atât vehiculele și tancurile, precum și structurile de apărare ale inamicului, fortificațiile sau depozitele de muniții.” Asta au făcut Groove și unitatea lui.

Drona subacvatică care terorizează Flota rusă de la Marea Neagră

Noua dronă a Ucrainei  de 433.000 de dolari ar putea face viața unui iad pentru flota rusă de la Marea Neagră.

Vehiculul subacvatic fără pilot (UUV), botezat Maricica, are o autonomie de aproximativ 600 de mile și poate efectua misiuni de atac, transport sau recunoaștere, conform grupului de voluntari Ammo Ukraine care a dezvoltat nava.

Vehiculul subacvatic fără pilot a fost botezat Maricica
Vehiculul subacvatic fără pilot a fost botezat Maricica

Are o lungime de 6 metri și o autonomie de aproximativ 1.000 de kilometri (621 de mile). Poate ajunge în zonele aflate sub control ucrainean în aproape orice locație din Marea Neagră.

Capacitatea de încărcare utilă și alte detalii tehnice ale dronei nu sunt încă cunoscute, deși publicația de știri ucraineană Censor.NET a scris că focosul este de aproximativ 200 de kilograme.

Drona ar putea oferi Ucrainei o nouă dimensiune atacurilor sale asupra flotei ruse de la Marea Neagră, cu sediul în Peninsula Crimeea ocupată.

Până acum, atacurile au fost efectuate în principal de drone navale de suprafață, precum și de rachete de croazieră.

În ultimele câteva săptămâni, armata ucraineană și-a intensificat atacurile împotriva flotei Mării Negre, provocând mai multe distrugeri ca niciodată, a declarat marți Ministerul britanic al Apărării. Şeful serviciilor secrete ucrainene Kirillo Budanov a declarat luna trecută că dronele de atac naval au servit la „paralizarea” Rusiei pe mare.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite