Vaccinul rusesc Sputnik V bagă Slovacia în criză politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Richard Sulik
Vicepremierul Richard Sulik

Criza guvernului cvadripartit din Slovacia s-a acutizat miercuri, odată cu demisia vicepremierului liberal Richard Sulik, aflat în conflict cu premierul conservator Igor Matovic pe tema gestionării epidemiei COVID-19 şi în special în privinţa achiziţiei vaccinului rusesc Sputnik V, decisă de şeful guvernului contrar opiniei altor membri ai coaliţiei.

Richard Sulik, care este de asemenea ministru al economiei şi lider al Partidului Libertate şi Solidaritate (SaS), a declarat că nu doreşte să-şi asume responsabilitatea pentru deciziile guvernului legate de combaterea pandemiei, pe care el le consideră greşite.

Mai mult, Richard Sulik a dat de înţeles că şi alţi miniştri vor demisiona, după ce în ultimele zile au demisionat titularii Sănătăţii şi Muncii. El i-a cerut lui Matovic să plece de la conducerea guvernului, o solicitare similară venind din partea celui mai mic partid al coaliţiei, Za Ludi (Pentru Popor).

Ultima neînţelegere din cadrul guvernului a fost generată de hotărârea şefului guvernului de a cumpăra 200.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V, ser încă neautorizat în UE. Ministrul de externe Ivan Korcok, nominalizat de partidul SaS, consideră că achiziţia vaccinului rusesc de către Slovacia pune sub semnul întrebării poziţia pe scena internaţională a acestei ţări membre a UE şi NATO.

Slovacia, ţară cu circa 5,5 milioane de locuitori, a trecut relativ bine anul trecut peste criza generată de pandemie, dar acum sistemul său sanitar a ajuns la limită odată cu noul val epidemic provocat în special de varianta britanică mai contagioasă a coronavirusului. Indicele său de mortalitate legată de această boală este în prezent cel mai ridicat din UE, cu 246 de decese la un milion de locuitori în ultimele 14 zile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite