Vaccinarea fără reducerea contactelor nu opreşte pandemia. Germania ia noi măsuri de restricţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania ia noi măsuri de stopare a pandemiei Foto: Shutterstock
Germania ia noi măsuri de stopare a pandemiei Foto: Shutterstock

Germania ar putea ajunge chiar şi la 400.000 de cazuri de COVID-19 pe zi dacă nu impune măsuri pentru reducerea mobilităţii persoanelor, arată un studiu efectuat împreună cu universităţile din Munster şi Potsdam.

Cercetarea combină date epidemiologice şi algoritmi de prognoză asupra evoluţiei pandemiei, plecând de la constatarea că, începând din vară, s-a înregistrat o creştere rapidă a contactelor, aşa cum arată datele Ministerului Sănătăţii german. Din octombrie, în Germania frecvenţa contactelor în spaţii închise a crescut considerabil favorizată de scăderea temperaturilor, scrie Agerpres.

Cercetarea semnalează că o continuare a tendinţei actuale a îmbolnăvirilor este suficientă pentru a conduce la riscul de colaps al sistemului medical german. 

Autorii studiului estimează că printr-o dublare a ritmului actual al vaccinării s-ar reuşi doar plafonarea la circa 300.000 a cazurilor zilnice de COVID, sau la 200.000 pe zi în cazul unei triplări a ritmului vaccinării. 

Concluzia lor este că, pentru a stopa acest al patrulea val al pandemiei prin care trece în prezent Germania, pe lângă accelerarea vaccinării este nevoie de o reducere la jumătate a contactelor, ceea ce necesită prevenirea marilor aglomerări şi o strategie clară de testare a populaţiei.

Germania a înregistrat marţi 32.048 de noi cazuri de COVID-19, cu 10.216 mai multe faţă de marţea trecută, şi 265 de decese ale unor persoane infectate. La ATI erau internaţi marţi 3.190 de pacienţi COVID-19, cu 22% mai mulţi faţă de cu o săptămână în urmă. 

Procentul populaţiei vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă este de 67,6%, dar se observă o stagnare în campania de vaccinare.

Cele trei partide care vor alcătui viitoarea coaliţie guvernamentală de la Berlin (social-democraţii, liberalii şi Verzii) încearcă în prezent să se pună de acord asupra măsurilor antiepidemice pe care le vor aplica, un responsabil social-democrat sugerând de exemplu un „cvasi-lockdown pentru nevaccinaţi”.

Între timp, landurile germane au început deja să impună restricţii pe cont propriu, în Bavaria de pildă fiind anulat popularul Târg de Crăciun de la Munchen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite