Vaccinarea anti-COVID-19 ar putea deveni obligatorie în armata germană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi germani FOTO EPA-EFE
Soldaţi germani FOTO EPA-EFE

Armata germană se pregăteşte să impună vaccinarea obligatorie împotriva covid-19 a militarilor, în urma unei intensificări a pandemiei, a anunţat Ministerul german al Apărării, în contextul unei dezbateri aprige pe tema vaccinării obligatorii a populaţiei germane, relatează AFP.

Un Comitet de Arbitraj din cadrul ministerului, din care fac parte reprezentanţi ai personalului, a decis să adauge vaccinarea trupelor germane pe lista vaccinării obligatorii împotriva covid-19, a declarat marţi AFP un purtător de cuvânt al ministerului.

Intrarea în vigoare a măsurii ”este aşteptată rapid”, a precizat el.

Ministrul german în exerciţiu al Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK, „s-a pronunţat pe loc în favoarea vaccinării obligatorii”, a anunţat el.

Bundeswehrul urmează să devină astfel prima instituţie din Germania care impune vaccinarea obligatorie antcovid.

În Germania, lovită de un al patrulea val intens covid-19, la fel ca Austira vecină, nivelul vaccinării este sub 70%, sub alte ţări ca Franţa, unde atinge 75%.

Liderii germani au deschis săptămâna trecută calea vaccinării obligatorii a personalului medical şi din aziluri de bătrâni.

Însă situaţia sanitară este atât de gravă, încât o dezbatere pe tema vaccinării obligatorii - respinsă în mod categoric până în prezent de Guvernul Merkel - este foarte aprinsă.

„LENEA” GERMANILOR

Doi lideri regionali, conservatorul din Munchen Markus Söder şi ecologistul Winfried Kretschmann (Baden-Württemberg, sud), pledează în favoarea vaccinării obligatorii, într-un editorial comun publicat în edţia de marţi a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

„Fiecare poate gândi ce vrea la noi. Iar fiecare poate fi atât de încăpăţânat cât doreşte. Dar şi aici există o limită, atunci când propria viziune a lumii cauzează pagube grave altor persoane”, denunţă cei doi miniştri-preşedinţi regionali.

Asociaţii ale medicilor s-au pronunţat, de asemenea, în favoarea vaccinării obligatorii a întregii populaţii germane, în contextul în care rata incidenţei covid-19 în ultimele şapte zile atingea marţi pragul de 400 la 100.000, un ”record” a 16-a zi la rând.

Uniunea Creştin Democrată (CDU) a Angelei Merkel, care urmează să plece de la putere în săptămânile următoare, a cerut viitoarei coaliţii de trei partie care-i va succede să ia poziţie în acest sunbiect.

Soţul lui Merkel, Joachim Sauer, a ieşit din rezerva sa obişnuită şi a deplâns ”lenea” nevaccinaţilor.

„Este surprinzător că o treime din populaţie nu urmează cunoştiinţele ştiinţifice. Acest lucru are drept cauză, în parte, lenei şi comodităţii germanilor”, denunţă acest cercetător în fizică cuantică într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica, preluat de către partenerul său german Die Welt.

„Celălalt grup este alcătuit din persoane care urmăresc o convngere personală, un fel de reacţie ideologică faţă de ceea ce consideră un fel de dictatură a vaccinării”, deplânge el.

„Cu toate acestea, asistăm în prezent la un mare succes al ştiinţei”, subliniază fizicianul, care evită, de obicei, orice luare de poziţie publică în afara domeniului competenţei sale ştiinţifice.

„Nimeni n-ar fi pariat că vom avea un vcaccin în atât de puţin timp. Este un miracol”, salută Joachim Sauer, cu doar cţteva zile înaintea plecării plecării de la putere a Angelei Merkel, după 16 de putere în Germania.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite