UPDATE Sute de imigranţi se îndreaptă către Bulgaria. Autorităţile au trimis soldaţi să întărească paza la graniţa cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 800 de migranţi au plecat din Istanbul, Turcia, şi se îndreaptă către Edirne, un oraş turc din nord-vest, încercând să treacă în Bulgaria şi astfel să ajungă în Uniunea Europeană. Autorităţile de la Sofia au trimis mai mulţi militari pentru a întări paza la frontiera turcă-bulgară.

Potrivit corespondentului turc pentru postul de radio naţional bulgar, migranţii încearcă să ajungă la graniţa cu Bulgaria sau Grecia, cu autobuzele. Autorităţile turce nu le-au permis să se urce în autobuzele din staţia Esenler din Istanbul, notează Novinite.

Specialistul în studii arabe, profesorul bulgar Vladimir Ciukov, a declarat luni pentru un canal de televiziune că unele publicaţii arabe arată deja imagini cu „refugiaţi candidaţi“, dornici să ajungă în Germania prin Bulgaria.

Armata, la graniţa sa cu Turcia

Ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, a anunţat că Bulgaria trimite mai mulţi militari pentru a întări controalele de-a lungul graniţei sale cu Turcia şi pentru a evita un aflux de refugiaţi de tipul celui cu care se confruntă vecinii săi, relatează Reuters.

„A intervenit o schimbare a situaţiei în ultimele zile şi este greu de prevăzut încotro se va îndrepta valul de refugiaţi, astfel că suntem pregătiţi“, a declarat Nencev miercuri la radioul public BNR.

Cincizeci de militari au fost trimişi la graniţă şi alţi 160 ar putea fi desfăşuraţi până la sfârşitul zilei de joi. Armata bulgară ar putea trimite până la 1.000 de militari pentru a ajuta poliţia de frontieră dacă va fi nevoie, a mai spus ministrul bulgar al apărării.

image

Frontiera turco-bulgară 

Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene, dar care nu face parte din spaţiul Schengen, a luat măsurile respective după ce sute de refugiaţi, în majoritate sirieni, şi-au petrecut noaptea trecută sub cerul liber în apropiere de graniţa Turciei cu Grecia, foarte aproape de frontiera Turciei cu Bulgaria.

Aproximativ 660 de imigranţi au încercat să treacă frontiera Turciei cu Bulgaria în ultimele 25 de ore, dar ei s-au întors de bunăvoie după ce-au văzut că graniţa este bine păzită, a declarat presei Gheorghi Kostov, un responsabil din cadrul Ministerului de Interne bulgar.

Bulgaria are o frontieră terestră de 259 de kilometri cu Turcia, din care 30 de kilometri sunt protejaţi de un gard de sârmă ghimpată care ar urma să fie extins.

   Bugetul Agenţiei bulgare pentru Refugiaţi este mărit
 

Guvernul bulgar a aprobat o sumă adiţională de 5 milioane de leva (2,5 milioane de euro) pentru Agenţia naţională pentru Refugiaţi din cauza tensiunilor din ce în ce mai mari privind criza imigranţilor.

Potrivit Ministerului de Interne, banii vor fi folosiţi pentru a furniza alimente solicitanţilor de azil, pentru menţinerea securităţii la centrele de primire, dar şi pentru a acoperi costurile unor operaţiuni ale Agenţiei în ţară.

Guvernul bulgar a decis şi să suplimenteze personalul agenţiei pentru refugiaţi cu 100 de ofiţeri, ca răspuns la noile provocări puse de numărul crescut al solicitărilor de protecţie din Bulgaria, se arată în comunicatul Ministerului de Interne.

Personalul adiţional va fi plătit din fonduri europene până pe 14 iunie 2016, conform unui acord încheiat cu Comisia Europeană pentru implementarea activităţilor de azil, migraţie şi integrare, semnat anul acesta în luna mai.

„The Times“: Refugiaţii aduşi în Europa pe o rută bulgară a traficanţilor de droguri

„O reţea mafiotă din estul Balcanilor“ a devenit noua legătură în drumul refugiaţilor, folosită de traficanţii care aduc migranţi şi refugiaţi din Orientul Mijlociu şi din sudul Asiei în Europa, notează „The Times“.

Ruta din estul Balcanilor, prin nord-vestul Turciei şi în Bulgaria, apoi spre inima Europei, trece printr-o regiune care este de multă vreme epicentrul transportului de droguri şi traficului de persoane“, continuă „The Times“.

Popularitatea rutei este în creştere printre refugiaţii care nu au bani să plătească traficanţilor sumele mari cerute pentru transportul pe Marea Mediterană, din Turcia în Grecia, notează Novinite.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite