UPDATE MAE: Apa mării din Bulgaria, infectată cu hepatita A. Ministerul Sănătăţii bulgar spune că monitorizările nu arată înrăutăţirea calităţii apelor

0
0
Plajă din staţiunea Varna, Bulgaria. FOTO Shutterstock
Plajă din staţiunea Varna, Bulgaria. FOTO Shutterstock

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care plănuiesc să călătorească în Bulgaria în viitorul apropiat sau care se află deja pe litoralul ţării vecine că există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A, potrivit unor informaţii publicate de specialiştii bulgari în hepatologie. Ministerul Sănătăţii bulgar susţine însă că monitorizările nu constată înrăutăţirea calităţii apelor pentru îmbăiere

UPDATE: Ministerul bulgar al Sănătăţii precizează că, până în prezent, doar la efectuarea analizei probelor de apă marină dintr-o zonă de îmbăiere - Plaja Ofiţerească din oraşul Varna - s-a constatat depăşirea normelor admisibile, probele din zonele învecinate neindicând abateri de la cerinţele obligatorii.

"Rezultatele monitorizării efectuate în lunile mai şi iunie de către cele trei inspectorate regionale de sănătate (Dobrici, Varna şi Burgas) nu constată înrăutăţirea calităţii apelor pentru îmbăiere, ca notă generală, în urma ploilor abundente din aceste luni. Valorile primite referitoare la indicatorii microbiologici cercetaţi în zonele de îmbăiere sunt în conformitate cu cele legale, iar în cea mai mare parte din zone chiar şi cu cele mai înalte cerinţe recomandate privind calitatea apelor şi îmbăierea nu prezintă risc de sănătate pentru populaţie şi turiştii care îşi petrec concediile pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Până în prezent doar la efectuarea analizei probelor de apă din 30.06.2014 dintr-o zonă de îmbăiere - Plaja Ofiţerească din oraşul Varna - s-a constatat depăşirea normelor admisibile, astfel încât imediat după primirea rezultatelor Inspectoratul General de Sănătate Varna a impus interdicţia temporară de îmbăiere în această zonă şi a informat corespunzător populaţia, precum şi autorităţile regionale şi locale. În cazul unei eventuale îmbunătăţiri a apelor pentru îmbăiere, ce va fi pusă în evidenţă de laboratoarele de control, această zonă va fi redeschisă publicului pentru scăldat", se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii din Bulgaria, al cărui conţinut a fost difuzat vineri de Ministerul român de Externe.

MS bulgar menţionează că în această zonă de îmbăiere s-au constatat probleme legate de calitatea apei pentru îmbăiere şi cu alte prilejuri, în anii anteriori, cauza principală fiind constituită de "intrarea în cartierul din zona de îmbăiere a aşa numitului Kanal Şokarov, care adună apele pluviale dintr-o anumită parte a oraşului Varna şi zonelor de vile din jurul oraşului, foarte probabil şi din cauza racordării ilegale a unor canalizări care conţin reziduuri organice". Problema a fost ridicată în mai multe rânduri în atenţia instituţiilor la nivel regional şi municipal din oraşul Varna, de care depinde rezolvarea acestei probleme, precizează sursa citată.

"Probele apelor marine din zonele învecinate de îmbăiere din cartierele oraşului Varna nu arată abateri de la cerinţele obligatorii, iar utilizarea acestora pentru îmbăiere nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor", se mai arată în comunicatul MS bulgar.

În urma inundaţiilor provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, a apărut riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A, şansele fiind îndeajuns de îngrijorătoare încât MAE a emis un comunicat de presă pentru a atenţiona turiştii români.

Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie 2014, că, în urma unor analize a apei de mare din zona „Plaja ofiţerilor- Varna” s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică „Escherichia coli” şi „enterococi intestinali”.

Specialiştii recomandă turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an, să se vaccineze împotriva hepatitei A.

Cu toate acestea, un alt specialist bulgar intervievat de Radio Focus a explicat că „boala mâinilor murdare”, aşa cum mai este numită hepatita A, nu reprezintă o ameninţare reală pentru Bulgaria. Întrebat dacă oamenii care intră în contact cu apa presupus contaminată se pot infecta uşor cu acest virus, profesorul Mira Kozhuharova a subliniat că avertismentele autorităţilor sunt exagerate, neexistând un pericol iminent.

Expertul a explicat că nu există riscul răspândirii hepatitei A, deoarece substanţele nocive ar fi mult prea diluate în apa mării încât să mai fie un pericol pentru vieţile oamenilor. În plus, descoperirile recente au confirmat că inundaţiile şi calamităţile mai grave decât ceea ce străbate Bulgaria în prezent nu sunt legate de izbucnirea epidemiilor cu hepatită A. „Cred că în prezent situaţia este cu adevărat confuză, citată greşit sau înţeleasă nepotrivit. Oamenii pot merge liniştiţi pe plajă”, a declarat Kozhuharova.

Expertul bulgar a oferit câteva sfaturi, cum ar fi spălarea mâinilor şi a alimentelor, pregătirea hranei în condiţii de curăţenie, având în vedere că hepatita A apare în fiecare an, nefiind influenţată de vreme.

În România nu există niciun pericol 

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că nu există niciun pericol privind posibila contaminare cu germeni infecţioşi a apei Mării Negre în zona litoralului românesc, dată fiind monitorizarea permanentă făcută de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa. Totodată, departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a anunţat că parametrii de calitate ai apei mării sunt „buni”.

Despre hepatita A

Hepatita A are transmitere fecal-orală, adică se transmite de la persoane care nu se spală pe mâini după ce au folosit toaleta la cele care iau contact cu acestea şi nu se spală pe mâini înainte de fiecare masă. Inclusiv produsele alimentare, dacă nu sunt spălate corespunzător, ne pot transmite hepatită A. 

Când călătorim, acordăm mai puţină importanţă igienei mâinilor şi ne îmbolnăvim uşor. Riscul de infecţie cu hepatita A este mare mai ales la copii, care nu şi-au conturat încă obiceiurile legate de o igienă riguroasă. Dar acest risc este crescut şi la adulţii care nu folosesc corect grupurile sanitare sau care nu se spală pe mâini înainte de a mânca.

Un bolnav de hepatită A nu are poftă de mâncare, are greţuri, varsă, are dureri în capul pieptului şi balonări după mese. Din fericire, hepatita A se vindecă, în general, de la sine, fără consecinţe negative pe termen lung. Însă, chiar dacă inflamaţia de la nivelul ficatului trece în aproximativ o lună, căile biliare pot rămâne permanent afectate. De aceea, persoanele care au suferit de hepatita A pot rămâne cu intoleranţă la ouă, la smântână şi la diverse sosuri. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/inundatii-bulgaria-1" target="_blank">View the story "Inundatii Bulgaria " on Storify</a>]

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite