FOTO Litoralul Mării Negre, ras de vijelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de turişti români aflaţi pe litoralul bulgăresc au fost aduşi în ţară în ultimele două zile de autorităţi după ce, din cauza furtunilor din ultimele zile, rămăseseră sinistraţi în ţara vecină. De adrenalină au avut parte şi cei care au ales să meargă în staţiunile din judeţul Constanţa, pentru că nici acestea nu au fost ocolite de vijelii.

Turiştii care au ales să plece la mare la sfârşitul săptămânii trecute, fie că vorbim de litoralul românesc, fie de cel bulgăresc, au avut parte de clipe de groază. 

Furtuna care a tras obloanele pe litoralul românesc

Hotelierii şi patronii de restaurante de pe litoralul românesc spun că de 24 ani nu şi-au închis niciodată porţile în luna iunie din cauza vremii. Au fost nevoiţi să o facă acum, după două zile de ploaie şi încă o zi de cod roşu hidrologic, iar pagubele au fost însemnate. 

După furtuna de joi, una dintre cafenelele cu ştaif din centrul staţiunii Mamaia a fost distrusă aproape complet. Patronul spune că, în doar o oră, acoperişul a cedat sub greutatea apei, iar pagubele depăşesc 100.000 de euro.

Furtuna pe litoralul romanesc

Au urmat apoi trei zile de vânt puternic şi furtună cu valuri imense pe mare. La Mamaia, nu a rămas nicio bucată de plajă neatinsă de potop. Paul Marin, patronul unei porţiuni de plajă din Mamaia, şi-a văzut afacerea distrusă de furtună zilele trecute. „Sunt pagube de 40.000 euro. Tot ce am investit în ultima lună şi jumătate a fost distrus. Marea a luat o parte din şezlonguri în larg, iar valurile le-au acoperit cu nisip pe cele care au rămas“, se plânge Paul Marin. Cu toate acestea, afaceriştii s-au reorganizat şi au investit pentru a reface ceea ce a distrus furtuna, pentru a nu pierde sezonul estival.

Dunărea umflată în urmă cu trei săptămâni a adus în mare trunchiuri de copaci şi aluviuni. Toate acestea au fost cărate de valuri acum pe plajă. Stelică Hagi directorul tehnic al Companiei Apele Române Dobrogea Litoral

La Năvodari şi Mamaia-sat, valurile uriaşe au adus la mal scoici vii şi tone de alge. Angajaţii Companiei Apele Române au adunat sâmbătă dimineaţă zeci de remorci cu mizerie adusă la mal. „Scoicile se descompun în cochilia lor închisă şi degajă un miros supărător pentru turişti. Dunărea umflată în urmă cu trei săptămâni a adus în mare trunchiuri de copaci şi aluviuni. Toate acestea au fost cărate de valuri acum pe plajă. La Costineşti şi Jupiter am avut ravene – şanţuri adânci de până la un metru şi jumătate săpate de şuvoaie“, explică Stelică Hagi, directorul tehnic al Companiei Apele Române Dobrogea Litoral. (Adrian Boioglu)

Furtuna pe litoralul romanesc FOTO Paul Marin

40.000 de euro este suma totală la care se ridică pagubele produse de furtună doar pe una din porţiunile de plajă din Mamaia.

Furtunile din ultimele zile au făcut ravagii şi în România şi în Bulgaria, iar dacă cei care au ales să meargă în staţiunile din judeţul Constanţa nu au avut probleme să se întoarcă acasă atunci când au vrut, cei peste 1.000 de români care au ales ca destinaţie de concediu staţiunile Albena sau Varna au fost aduşi acasă de autorităţi.

Asta după ce zeci de plaje au fost distruse, mai multe drumuri s-au surpat iar cele două localităţi au fost practic blocate de ape. Un sector din plaja Albena, altădată plin cu turişti, nici nu mai există. Nisipul a fost dus în mare de puhoiul de apă care a venit dinspre râul Batovska, din apropierea spaţiilor de cazare, loc devenit acum un mare lac.

Câteva hoteluri inundate au rămas fără electricitate drept urmare sutele de oameni cazaţi acolo au fost evacuaţi de echipe comune ale Protecţiei Civile, armatei şi poliţiei de frontieră şi cazaţi la alte unităţi. Ei au rămas însă sinistraţi pentru câteva zile în ţara vecină. Pentru că străzile de acces în staţiune au devenit impracticabile, autorităţile au fost nevoite să intervină cu elicoptere echipate special.

Celulă de criză în România

Ministerul Afacerilor Externe al României a pus la dispoziţia sinistraţilor un număr de telefon suplimentar, la care românii puteau anunţa problemele pe care la întâmpină în Bulgaria, iar ministrul delegat pentru Turism,

Florin Jianu, a plecat de urgenţă în ţara vecină.  „Românilor li se cereau bani pentru a le scoate cu o platformă maşinile din Albena”, a avertizat acesta odată ajuns acolo. Drept urmare, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a anunţat sâmbătă că turiştii români care nu se pot întoarce singuri cu maşinile personale vor fi aduşi acasă de autorităţile române. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Un autocar al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi mai multe platforme au plecat ieri dimineaţă pe litoralul bulgăresc pentru a prelua câteva zeci de turişti români şi opt maşini. Asta, după ce în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică au trecut frontiera din Bulgaria 73 de autocare cu 244 de persoane.

Restul românilor aflaţi pe litoralul bulgăresc la sfârşitul săptămânii au declarat fie că revin pe cont propriu în ţară, fie că au decis să-şi continue sejurul.

100 de litri pe metru pătrat

La orele prânzului, peste 30 de turişti români au fost aduşi în ţară de către autorităţile române. Maşinile distruse de ape au fost aduse pe platforme.

Români sunt nemulţumiţi de faptul că hotelierii nu i-au anunţat să îşi ia maşinile din parcare, din faţa puhoiului.

„Eram cu apa până la brâu şi încercam să ne salvăm maşinile“, povesteşte Andrei, din Iaşi. După viitură, au fost mutaţi într-un alt hotel în care, spune ieşeanul, condiţiile erau mizere. „Acum spun că nu mai vin niciodată pe litoralul bulgăresc, dar cine ştie“, încheie el.

Cornel Vişoiu, ministru plenipotenţiar la Ambasada României în Bulgaria, spune că în noaptea de joi spre vineri a plouat cât pentru tot anul. Au căzut peste 100 de litri de apă pe metrul pătrat. Râul Batovska s-a umflat şi s-a revărsat peste zona turistică.

Vişoiu a adăugat că duminică în Albena erau 1.627 de turişti români, dintre care 300 urmau să plece spre casă duminică seară şi în cursul zilei de astăzi. În fiecare weekend, peste 1.000 de autoturisme înmatriculate în România trec graniţa în Bulgaria, iar ziarele locale spun că inundaţiile nu vor afecta turismul din zonă.

Cel puţin 11 persoane au murit în nord-estul Bulgariei în urma ploilor torenţiale

Zi de doliu naţional

14 oameni, printre care şi doi copii, au murit înecaţi, în Bulgaria, în urma inundaţiilor care au lovit nord-estul ţării. Puhoaiele au inundat mai ales staţiunile de pe coasta bulgară a Mării Negre. Guvernul bulgar a decretat zi de doliu naţional pentru astăzi.

Albena: 1.200 de turişti evacuaţi

Staţiunea Albena a fost una dintre cele mai afectate de ploile torenţiale de la sfârşitul săptămânii trecute, fiind acoperită în proporţie de peste 30% de ape. Spre deosebire de Varna, aici nu s-au înregistrat victime, însă aproximativ 1.200 de turişti au fost evacuaţi de urgenţă de autorităţi, din cauza temerilor că râul Batovska se va revărsa. Cei mai mulţi dintre turiştii evacuaţi erau din Germania şi din Rusia. Aşa cum s-a întâmplat şi la Varna, nivelul ridicat al apelor a avariat mai multe zeci de maşini, care au plutit pe străzi sau în parcări. Autorităţile bulgare au anunţat însă că starea staţiunilor este „normală”, punând accent pe faptul că nu au existat daune semnificative.

image
image

Foto

Buzau
image
image

Foto

Inundatii Bulgaria - Varna FOTO Reuters

Eliza Panait (36 de ani), din Buzău, s-a numărat printre turiştii români surprinşi de inundaţii în staţiunea bulgărească Albena. Se afla în vacanţă la hotelul Elitsa, în regim all inclusive. Ajunsă cu greu acasă sâmbătă seară, aceasta acuză autorităţile bulgare că i-au abandonat pe turiştii români, după ce hotelul în care a fost cazată şi alte cinci unităţi hoteliere din zonă au fost afectate de inundaţii.

„Am tot sunat la agenţia prin care am luat biletele, am cerut o platformă, contra cost, însă ni s-a spus că Poliţia nu permite accesul în zonă, din cauza drumurilor inundate şi ni s-a recomandat să ne înscriem pe lista de evacuări. Aşa am aflat că se fac evacuări, pentru că nouă, de la hotel, nu ne-a spus nimeni nimic“, povesteşte Eliza Panait. (Iulian Bunilă)

Femeia spune că în cursul zilei de vineri, românii s-au mobilizat şi au început să-şi împingă maşinile inundate într-o zonă mai înaltă. „Am reuşit să plecăm cu două maşini cu turişti din Buzău. Autoturismele erau parcate într-o zonă mai ferită, iar apa nu ajunsese decât până la scaune“, mai declară Eliza Panait. 

Am tot sunat la agenţia prin care am luat biletele, am cerut o platfor-mă, contra cost, însă ni s-a spus că Poliţia nu permite accesul în zonă, din cauza drumu-rilor inundate şi ni s-a recomandat să ne înscri-em pe lista de evacuări. Eliza Panait, turistă în Albena

În Varna bilanţul morţilor a ajuns la 11

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din Varna, cel mai mare oraş bulgăresc de pe litoralul Mării Negre. Joi, oraşul-port a fost afectat de ploi torenţiale, nivelul precipitaţiilor depăşind 35 de litri pe metru pătrat, iar furtunile au continuat în noaptea de joi spre vineri. Tot nord-vestul Bulgariei a fost afectat de ploi severe la sfârşitul săptămânii trecute. În total, 14 persoane au murit din cauza inundaţiilor. ;

FOTO Apocalipsa pe litoralul bulgăresc: şase hoteluri inundate, plajă distrusă, turişti evacuaţi în staţiunea Albena

Rupere de nori la Constanţa: case inundate, plaje distruse, drumuri impracticabile

UPDATE Inundaţii în Bulgaria. Aproape 200 de români cazaţi în hotelurile afectate de inundaţii au fost mutaţi

FOTO Destinaţii de vreme rea la malul mării

Cod roşu în judeţul Constanţa. Plajele vor fi afectate de ploi şi surpări de mal

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite