UPDATE Consilieri ai lui Zelenski: Garanţii de securitate pentru Ucraina şi încetarea focului, principalele subiecte de negociere cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negocieri la Istanbul între delegaţiile rusă (stânga) şi ucraineană FOTO EPA-EFE
Negocieri la Istanbul între delegaţiile rusă (stânga) şi ucraineană FOTO EPA-EFE

Garanţiile de securitate şi organizarea unei încetări a focului pentru rezolvarea problemelor umanitare au fost discutate, marţi, în cadrul negocierilor dintre Ucraina şi Rusia desfăşurate în Turcia, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform Reuters.

UPDATE SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa şi Germania să fie garanţi, pe modelul Articolului 5 din statutul NATO, ai unui posibil acord de pace cu Rusia, afirmă consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak după negocierile de la Istanbul cu delegaţia rusă.

Acest acord ar putea fi implementat cu un referendum în Ucraina şi în urma votului forurilor legislative din statele garante propuse, a sugerat el.

Kievul a propus totodată extinderea pentru o perioadă de 15 ani a negocierilor asupra statutului peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

„S-a propus să nu se rezolve chestiunea Crimeei prin mijloace militare în nicip situaţie. Numai prin eforturi politice şi diplomatice”, a declarat Podoliak.

Ştirea iniţială

„În acest moment se desfăşoară consultări intensive asupra unor chestiuni importante, dintre care cel mai important este acordul privind garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina, deoarece cu acest acord vom putea pune capăt războiului, după cum are nevoie Ucraina”, a declarat consilierul politic al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, pentru televiziunea naţională.

„A doua chestiune este o încetare a focului pentru a rezolva toate problemele umanitare care s-au acumulat”, a spus el.

Podoliak a mai precizat că un alt subiect discutat a fost „escaladarea războiului”, inclusiv „încălcarea regulilor războiului”, fără a oferi mai multe detalii.

Un alt consilier al lui Zelenski, David Arahamia, a declarat că Ucraina cere un „acord internaţional” care să-i garanteze securitatea.

„Insistăm să fie un acord internaţional, care să fie semnat de către toţi garanţii securităţii”, a subliniat David Arahamia.

„Vrem un mecanism internaţional de garanţii de securitate, prin care ţările garante să acţioneze la fel ca în Articolul 5 al NATO şi chiar mai ferm”, a insistat el.

În opinia sa, în urma rundei de negocieri de marţi de la Istanbul, există condiţii „suficiente” pentru o întîlnire între preşedinţii Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

După reuniunea din decembrie 2019 de la Paris în formatul de negocieri Normania, care mai implică Franţa şi Germania pe lângă Rusia şi Ucraina, Moscova a refuzat până acum o întrevedere la nivel de şefi de stat între Kiev şi Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite