Uniunea Europeană, pregătită să aplice sancţiuni mercenarilor ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercenarii Wagner provoacă îngrijorări tot mai mari la Bruxelles
Mercenarii Wagner provoacă îngrijorări tot mai mari la Bruxelles

Oficialii Uniunii Europeană au convenit să elaboreze o listă de posibile sancţiuni împotriva mercenarilor ruşi care ar putea fi trimişi în regiunea Sahel din Africa de Vest, a declarat ministrul de externe al Franţei.

Reuters a raportat în septembrie că junta militară din Mali, care a preluat puterea în urma unei lovituri de stat din toamna anului trecut, se afla în discuţii cu mercenarii ruşi de la Wagner Group pentru desfăşurarea acestora în Mali, lucru despre care Franţa spune că nu este acceptabil deoarece are propriile trupe în regiune.

„Există o voinţă comună de a decide un cadru legal pentru sancţiunile care vor fi aplicate Grupului Wagner“, a declarat Jean-Yves Le Drian, potrivit Reuters.

Pentru a evita o procedură legală îndelungată, cel mai probabil acestea sancţiuni se vor încadra în normele de sancţiuni deja existente ale Uniunii Europene. Diplomaţii care susţin măsura au declarat vineri pentru Reuters că va dura ceva timp pentru a strânge probe, astfel încât îngheţarea activelor şi interdicţiile de călătorie să nu fie anulate în instanţă.

Le Drian a spus că orice sancţiuni vor fi impuse şi companiilor care lucrează cu Wagner Group.

Oficialii francezi spun că junta se adresează Grupului Wagner ca parte a eforturilor de a se agăţa de putere dincolo de perioada de tranziţie care se va încheia după alegerile prezidenţiale şi legislative din 27 februarie.

Relaţiile dintre Franţa şi fosta sa colonie s-au înrăutăţit din cauza Grupului Wagner şi după ce Parisul a declarat în iunie că îşi va remodela misiunea de combatere a terorismului în regiune.

Premierul din Mali a acuzat Parisul că a abandonat capitala Bamako. Ţara vest-africană este o fostă colonie franceză. Reuters nu a putut contacta Grupul Wagner pentru comentarii.

Mai multe persoane cu legături în Wagner Group au declarat anterior pentru Reuters că gruparea a efectuat în numele Kremlinului misiuni de luptă clandestine în Ucraina, Libia şi Siria. Autorităţile ruse neagă că  mercenarii acestui grup execută ordinele lor.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite