Uniunea Europeană a semnat un acord de liber schimb cu Singapore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acordul încă nu a fost parafat de politicienii europeni
Acordul încă nu a fost parafat de politicienii europeni

Uniunea Europeană şi Singapore au încheiat un acord de liber schimb, al doilea asemenea contract semnat între comunitatea celor 27 de state europene şi un partener asiatic important.

Anul trecut, relaţiile comerciale dintre Singapore şi UE s-au ridicat la o valoare de 74 de miliarde de euro. Singapore este al doilea cel mai mare investitor din UE, după Japonia, relatează BBC. În acelaşi timp, UE este al doilea partener comercial pentru Singapore, după Malaezia, notează Reuters.

De asemenea, UE negociază şi cu Malaezia şi Vietnam, state membre ale Asociaţiei Naţuunilor Sud-Est Asiatice (ASEAN).

Comisia Europeană consideră că acordul, care nu a fost încă parafat de politicieni, va creşte exporturile de automobile şi servicii financiare ale Uniunii Europene. Acordul între UE şi Singapore ar urma să intre în vigoare de la începutul anului 2013.

Noul acord va oferi companiilor europene acces la serviciile financiare şi bancare din Singapore şi la piaţa  de achiziţii publice. Prin convenirea unor standarde comune, producătorii europeni de maşini ar trebui să beneficieze cel mai mult de pe urma partneriatului.

Surplusul UE în relaţiile comerciale cu Singapore a fost, anul trecut, de 8 miliarde de euro, iar maşinile au reprezentat o parte importantă din exporturi.

Premierul britanic, David Cameron, a numit noul acord „o piatră de temelie în relaţiile cu Singapore”. El a spus că ar fi benefic pentru companiile britanice, iar acest parteneriat ar putea să funcţioneze ca “o poartă către alte economii dinamice din Asia”.

În iulie 2011, Uniunea Europeană a semnat un acord de liber schimb cu Coreea de Sud.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite