Ungaria adoptă legea anti-imigranţi „Stop Soros”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Ungariei a adoptat un pachet legislativ anti-imigranţi. FOTO EPA
Parlamentul Ungariei a adoptat un pachet legislativ anti-imigranţi. FOTO EPA

Parlamentul Ungariei a adoptat o serie de legi care introduc sub incidenţă penală orice individ sau grup care oferă ajutor în obţinerea de azil a imigranţilor ilegali, relatează The Guardian.

Legea care restricţionează abilitatea organizaţiilor non-guvernamentale de a se implica în cazuri de cerere de azil a fost adoptată, sfidând Uniunea Europeană şi anumite grupuri de protecţie a drepturilor omului.

Noua legislaţie instituie o pedeapsă de până la un an de închisoare în cazul oricărei persoane care ajută o persoană intrată ilegal în Ungaria, dintr-o ţară care nu face parte din spaţiul Schengen , dacă viaţa celui vizat nu este într-un pericol imediat.

Numele pachetului legislativ se referă la miliardarul american George Soros, oaia neagră a premierului ungar Viktor Orban, care îl acuză de orchestrarea, prin intermediul unor ONG-uri pe care acesta le finanţează, unei ”imigraţii în masă” către UE, ceea ce Soros a dezminţit, relatează news.ro.

De asemenea, s-a adus o modificare Constituţiei, care stipulează că nicio instanţă nu mai poate să aducă atingere „compoziţiei populaţiei” ungare, o dispoziţie menită să facă neconstituţională impunerea de cote de migranţi de către Uniunea Europeană (UE).

„Noi consolidăm suveranitatea Ungariei. Prin această modificare constituţională interzicem stabilirea unor populaţii străine în Ungaria”, s-a felicitat Guvernul, subliniind că ”afirmă voinţa ungarilor”, conform mandatului primit în alegeri.

”Această protecţie consolidată este necesară, pentru că presiunea migraţiei care loveşte Europa este continuă”, a adăugat Guvernul, care apreciază că ”politica Bruxellesului favorabilă migraţiei ne ameninţă ţara să fie invadată de migranţi”.

Consiliul Europei şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au criticat noul pachet de legi al Ungariei, catalogându-l drept „arbitrar şi vag” şi în neconcordanţă cu legile europene.

Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) s-a declarat la rândul său „profund îngrijorat” de noua legislaţie care interzice să se ofere o „protecţie copiilor refugiaţi şi migranţi şi familiilor lor”.

Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a îndemnat Ungaria, la sfârşitul lui mai, să „retragă” pachetul legislativ respectiv, pentru că „ar restrânge în mod semnificativ capacitatea ONG-urilor şi persoanelor de a susţine solicitanţi de azil şi refugiaţi”.

Fundaţia „Open Society” a lui George Soros, care finanţează numeroase ONG-uri în Ungaria şi în lume, a anunţat în primăvară că părăseşte Ungaria, prin cuvinte foarte dure la adresa ostilităţii tot mai mari cu care se confruntă în această ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite