Ungaria a adoptat o lege prin care se sancționează finanțarea externă a campaniilor electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul Ungariei a interzis toate formele de finanțare pentru campanii electorale prin adoptarea, marți, a așa-numitei „legi a protecţiei suveranităţii”, informează dpa, scrie Agerpres.

Viktor Orban FOTO: Shutterstock (Arhivă)
Viktor Orban FOTO: Shutterstock (Arhivă)

Măsura, iniţiată de partidul de dreapta de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban, a modificat codul penal şi Constituţia ţării, a informat agenţia de ştiri de stat ungară MTI.

Finanţarea campaniilor de către state sau organizaţii din străinătate fusese deja interzisă. Noua lege extinde interdicţia pentru a include organizaţii ale societăţii civile care sprijină candidaţi individuali la alegerile din Ungaria. Creează, de asemenea, o autoritate de supraveghere numită Biroul pentru protecţia suveranităţii.

Cei găsiţi vinovaţi de ascunderea unei finanţări externe riscă până la trei ani de închisoare.

Agenţia de presă MTI a raportat că noua lege prevede că suveranitatea Ungariei este „din ce în ce mai ameninţată” din străinătate. Se mai afirmă că „organizaţiile şi indivizii străini urmăresc să îşi realizeze propriile interese în ţară, împotriva intereselor şi legilor ungare”.

Sarcina Biroului pentru protecţia suveranităţii este de a identifica astfel de încercări şi de a propune contramăsuri. Preşedintele Biroului pentru protecția suveranității urmează să fie numit de către preşedintele ţării, la recomandarea prim-ministrului, pentru un mandat de şase ani.

Premierul Viktor Orban a anunţat această lege la o conferinţă a partidului Fidesz de la sfârşitul lunii noiembrie. „Poţi să îţi trădezi ţara pentru bani? Prieteni, desigur că nu se poate să rămână aşa! Trebuie să ne ocupăm de asta” s-a indignat Viktor Orban. „Ne aşteptăm ca reprezentanţii noştri din parlament să creeze legi care să protejeze suveranitatea Ungariei, până la Constituţie”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite