Unde a greşit Uniunea Europeană în misiunea de a smulge Ucraina de sub influenţa Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruxellesul a transmis cu doar câteva zile înainte de renunţarea la acord că Ucraina nu va mai putea apela la ajutorul Fondului Monetar Internaţional, dacă va abandona calea proeuropeană, riscând să intre în faliment.FOTO Reuters
Bruxellesul a transmis cu doar câteva zile înainte de renunţarea la acord că Ucraina nu va mai putea apela la ajutorul Fondului Monetar Internaţional, dacă va abandona calea proeuropeană, riscând să intre în faliment.FOTO Reuters

Istoria relaţiei între Ucraina, Rusia şi UE nu a fost niciodată una facilă, fiind marcată de paradoxuri pe care „revoluţia portocalie” nu le-a rezolvat. Cea mai nouă criză diplomatică are în prim plan acordul de asociere ce trebuia să fie încheiat între Kiev şi Bruxelles, însă implicarea Moscovei a schimbat cursul evenimentelor. În timp ce protestele recente împart Ucraina de între proeuropeni şi rusofili, este omisă tocmai sursa conflictelor.

După consumarea „revoluţiei portocalii” (serie de proteste în masă care a avut loc în Ucraina între sfârşitul anului 2004 şi începutul lui 2005, ca reacţie la rezultatul alegerilor prezidenţiale acuzate de fraudare), liderii mişcărilor sociale s-au lepădat de cinstea pe care o proclamau în stradă, s-au întors unii împotriva altora şi au devenit protagoniştii scandalurilor de corupţie, notează ziarul online „EU Observer”.

Situaţia în Ucraina ajunsese atât de rea, încât Viktor Ianukovici a fost ales preşedinte în 2010. Pe hârtie, actualul preşedinte a aprobat numeroase legi proeuropene, însă, în realitate, ţara se îndrepta în direcţia opusă progresului. Ianukovici a dispus arestarea liderilor opoziţiei, a falsificat alegerile parlamentare, a obţinut controlul asupra mass-media şi şi-a făcut familia bogată, potrivit editorialului postat de EU Observer.

De cealaltă parte, nici Uniunea Europeană nu a promis niciodată că va permite Ucrainei să se apropie de Occident. În schimb, Bruxellesul a redactat un „acord de asociere” de mii de pagini şi un „acord de liber schimb” plin de specificaţii tehnice.

Rusia, „fratele cel mare” al Ucrainei

Iar Rusia, acţionând din umbră, nu a ratat ocazia de a trage sforile potrivite pentru a-şi asigura reuşita.

În 2008, Moscova le-a demonstrat ţărilor ex-sovietice că este pregătită să folosească mâna de fier a armatei sale (tancuri, bombe) pentru a-şi păstra influenţa. Astfel, lumea întreagă a fost martora invaziei ruse în Georgia.

În 2009 a atins o problemă sensibilă şi a întrerupt furnizare de gaze către Europa, în mijlocul iernii. Rusia a câştigat astfel o putere şi mai mare asupra economiei ucrainiene şi a obligat ţara vecină să încheie contracte păguboase în schimbul gazelor naturale atât de necesare. Aceeaşi metodă a fost folosită şi un an mai târziu, când puterea de la Moscova i-a forţat pe oficialii de la Kiev să accepte prezenţa flotei ruse în Crimeea.

Anul acesta, cu doar câteva săptămâni înainte de semnarea tratatului între Ucraina şi UE la summitul de la Vilnius, Rusia a invocat o datorie de un milion de dolari pe care guvernul ucrainean a strâns-o în urma tranzacţiilor cu gaze. Povestea s-a încheiat printr-un „nu” din partea Kievului faţă de pactul cu UE, rezultat influenţat decisiv de Moscovei.

Care sunt greşelile?

Atât elita politică ucraineană, cât şi cetăţenii de rând sunt părtaşi la eşecul ţării, notează EU Observer. Diplomaţii europeni sunt de părere că Ianukovici nu a vrut niciodată să semneze acordul de asociere deoarece nu a vrut să piardă puterea pe care Rusia i-o tolera.

Pe de altă parte, zeci de mii de oameni au protestat duminică şi alte mii au ieşit din nou în stradă luni, manifestându-şi nemulţumirea faţă de decizia guvernului. Tinerii s-au luptat cu poliţiştii, au inhalat gaze lacrimogene şi au fost loviţi de bastoanele de cauciuc, însă rămâne de văzut dacă determinarea lor va persista.

Dacă în vestul Ucrainei majoritatea cetăţenilor sunt suprasaturaţi de eşecurile politice ale guvernului de la Kiev, la fel de mulţi în estul ţării, cu tendinţe rusofile, nu au fost niciodată convinşi de mirajul Uniunii Europene.

„Pentru a înţelege politica ucraineană trebuie să vă aduceţi aminte că Ucraina a oferit limbii engleze două cuvinte: masochism şi anarhie”, a spus Andrei Kurkov, scriitor ucrainean, în faţa unei adunări recente a parlamentarilor.

Vest vs Est

Renunţarea la pact sugerează, de asemenea, că UE nu poate concura cu Rusia atunci când vine vorba de luarea măsurilor ferme. „Este o confruntare a două lumi. Ei (ucrainenii) cunosc Occidentul doar din vizitele la hotelurile de cinci stele”, a declarat un diplomat al UE pentru EU Observer.

Bruxellesul a transmis cu doar câteva zile înainte de renunţarea la acord că Ucraina nu va mai putea apela la ajutorul Fondului Monetar Internaţional, dacă va abandona calea proeuropeană, riscând să intre în faliment.

A doua zi, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat UE că „şantajează” Ucraina şi a prevestit actualele proteste, spunând că vor fi „înscenate” de ţările europene.

Comisia şi Serviciul Extern al UE suferă sub  greutatea propriei birocraţii şi a culturii tehnocrate, iar liderii europeni nu au dat semne că vor să lupte pentru a atrage Ucraina de partea Uniunii.

„Parcă germanii au făcut un pact cu Rusia: «Aceasta este a noastră. Aceasta este a voastră. Poţi să faci ce vrei cu ea»”, potrivit unui diplomat ucrainean care a declarat sub condiţia anonimităţii.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Băsescu, despre summitul de la Vilnius: Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, într-o emisiune la RRA, că Republica Moldova îşi asumă riscul de a fi tratată cu aroganţă de Uniunea Europeană, care nu ţine cont de realităţile electorale ale ţării de peste Prut.

Ucraina, în prag de revoluţie. Zeci de mii de oameni în stradă pentru Europa

Zeci de mii de ucrainieni au ieşit duminică pe străzile din Kiev precum şi în alte oraşe importante din Ucraina. Aceştia protestează faţă de decizia guvernării de a întrerupe traseul european al ţării. Manifestanţii au declarat guvernul şi preşedinţia ca fiind ilegale şi i-au acuzat de trădarea interesului naţional în favoarea unor beneficii personale. Ucraina este acum pe un butoi de pulbere.

Parteneriat Estic: Ucraina, încotro?

Renunţând, în 21 noiembrie, la semnarea acordului de asociere propus de UE, în timpul summitului Partenariatului Estic, de la Vilnius, Kiev întoarce spatele Europei şi cedează presiunilor politice şi economice ale Rusiei, crede presa europeană.

În schimbul refuzului de a semna Acordul de Asociere cu UE, Ucraina va primi de la Rusia o asistenţă de 20 de miliarde de dolari şi gaze mai ieftine

Decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE s-a datorat unor promisiuni din partea Rusiei de a oferi susţinere financiară şi gaze mai ieftine, a declarat deputatul Arseni Iaţeniuk, un lider al opoziţiei ucrainene.

Vladimir Putin: UE este cea care ameninţă şi şantajează Ucraina, nu Rusia

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că europenii sunt cei care folosesc „ameninţările şi şantajul”, ca răspuns la acuzaţiile potrivit cărora Rusia a exercitat presiuni pentru ca Ucraina să abandoneze acordul cu UE, relatează AFP.

FOTO Iulia Timoşenko îndeamnă la proteste după abandonarea acordului Ucraina-UE. Opoziţia anunţă 100.000 de oameni în stradă

Opozanta ucraineană încarcerată Iulia Timoşenko le-a cerut, vineri, concetăţenilor săi să iasă în stradă pentru a protesta faţă de abandonarea acordului de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană în favoarea relaţiilor cu Rusia, decizie pe care a calificat-o drept un „puci”. Partidele de opoziţie organizează un protest „istoric” duminică, la care aşteaptă 100.000 de oameni pe străzil Kievului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite