Un ucrainean vinde brelocuri pentru chei confecţionate din epava unui avion rusesc pentru a-şi ajuta ţara: „Mulţi mi-au spus că este o nebunie” VIDEO

0
0
FOOT Ukrinform
FOOT Ukrinform

Un afacerist din Ucraina vinde în străinătate brelocuri pentru chei confecţionate din epava unui avion rusesc doborât de armata ucraineană, pentru a finanţa efortul de război, transmite Reuters.

„Mulţi dintre prietenii mei îmi spun „1.000 de dolari – nimeni nu-ţi va da asta pentru această piesă de metal, e o nebunie”, a spus Iurii Visoven, fondatorul „Drones for Ukraine”.

„Dimineaţa, m-am trezit şi am înţeles pe telefonul meu (că) s-au încasat deja 20-30.000 de dolari şi vedem acest flux constant de mesaje de la oameni care pun întrebări şi spun (că) vor să doneze mai mult, ne spun asta. Este o idee incredibilă.”

Aeronava este un bombardier tactic tactic Su-34 cu două locuri despre care armata ucraineană spune că l-a doborât deasupra oraşului Borodianka, la nord-vest de Kiev, la începutul lunii martie, când forţele ruse încercau să captureze şi să menţină zona.

Ministerul Apărării al Ucrainei a postat imagini cu epava, despre care spune că avea numărul de coadă RF-81251 şi indicativul „31 Red”.

După ce ruşii s-au retras şi şi-au reorientat invazia spre estul Ucrainei, Visoven i-a întrebat pe apărătorii regiunii dacă ar putea avea o parte din resturile epavei, împrăştiate pe terenurile agricole.

Soldaţii i-au spus că ambii piloţi ai aeronavei au fost ucişi. Printre resturile arătate de minister s-au numărat o cască şablonată în limba rusă cu ultimele trei litere ale unui nume de familie care se termină „-NOV”, şi un toc de piele gol marcat „Buriat” - numele unui grup etnic care trăieşte în Siberia.

Rusia nu confirmă detalii despre pierderile sale militare, iar Reuters nu a putut verifica circumstanţele în care a căzut avionul.

Visoven, care lucrează în publicitate, confecţionează piese alungite de aproximativ 10 cm lungime ştanţate din fragmente de fuzelaj, apoi prelucrate, lustruite şi imprimate cu informaţii despre avion şi un „mulţumesc” cumpărătorului.

Breloc

Fiecare piesă este perforată pentru a primi un breloc şi are gravat un număr de serie unic.

„Unicitatea acestui breloc este că l-am făcut din epava unui avion rusesc adevărat. Acesta este un cadou cu adevărat unic pentru cei care ne-au ajutat”, a spus el.

În biroul său, Visoven are un model de dronă cu termoviziune în infraroşu, de tipul celor pe care le cumpără pentru armata ucraineană din veniturile aduse de brelocuri.

„Acum, că am strâns mult mai mulţi bani, simţim mult mai multă responsabilitate”, a spus el. „Visul meu este, acest fond – să nu mai avem nevoie de el. Visul meu este să câştigăm, toată lumea să fie în siguranţă. Toată lumea să se întoarcă acasă în siguranţă. Şi să nu fie nevoie să colectăm bani pentru a salva viaţa cuiva”, a spus el, în engleză.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite