Un scandal de trafic de influenţă zguduie guvernul polonez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul polonez Donald Tusk
Premierul polonez Donald Tusk

Guvernul polonez şi banca centrală sunt în cetrul unui scandal scandal politic,după ce în presă au apărut informaţii privind un caz de trafic de influenţă în care este implicat ministrul de Interne de la Varşovia şi guvernatorul Băncii Centrale. În afară de trafic de influenţă care sunt acuzaţi cei doi, ridică semne de întrebare şi originea acestor inregistrari ilegale în Polonia.

Într-o înregistrare realizată anul trecut, ministrul Bartlomiej Sienkiewicz încerca să-l convingă pe guvernatorul Marek Belka să susţină politica bugetară a Executivului, cel din urmă cerând în schimb demisia ministrului de Finanţe. Ulterior, acesta a părăsit funcţia în urma unei remanieri guvernamentale.

Oficialii implicaţi în scandal au declarat că nu şi-au depăşit atribuţiile. Opoziţia cere demisia premierului, Donald Tusk, afirmând că Polonia a fost victima unei tentative de lovitură de stat.În plus, conservatroii polonezi susţin că mai multe personalităţi ale ţării ar putea să fi fost ascultate timp de mai mulţi ani, aceasta reprezentând o ameninare la adresa securităţii statului.

„Imaginaţi-vă cât de uşor este să şantajezi funcţionarii de stat cu astfel de înregistrări, luate fără ştirea lor, în cadrul vieţii private sau profesionale“, a declarat prim-ministrul polonez.

Nimeni nu ştie încă cine este autorul înregistrărilor, dar se vehiculează mai multe teorii. Un ministru important din guvernul de la Varşovia a declarat, sub protecţia anonimatului că bănuieşte serviciile secrete ruse că ar  fi în spatele scandalului. Şi asta pentru a împiedica Polonia să sprijine Ucraina în drumul său spre UE şi pentru a dinamita crearea unei uniuni energetice europene. Premierul  Donald Tusk a declarat că nu va demisiona.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite