Un pas înainte pentru arta rusească modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografii trucate cu prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin, sărind pe o canapea alături de senatorul american Hillary Clinton, un tron alb gigant şi ace înfipte în gume de şters concurează

Fotografii trucate cu prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin, sărind pe o canapea alături de senatorul american Hillary Clinton, un tron alb gigant şi ace înfipte în gume de şters concurează pentru cel mai important premiu în arta modernă rusească, anunţă Reuters.

Pavel Khoroshilov, ministrul rus al culturii, spune că premiul Kandinsky este considerat o replică la criticile din Vest, care susţin că libertatea de expresie este îngrădită la Kremlin.

“Nu mai există astăzi cenzură. Oricine poate să participe. Arta rusească este foarte deschisă”, declară Friedhelm Hutte, director de artă la Deutsche Bank din Germania, unul dintre sponsorii evenimentului.

Putin din gume de şters

Doar unul dintre cei 32 de finalişti va câştiga premiul cel mare în valoare de 40.000 de euro. Alţi 29 intră în cursa pentru cel mai bun artist tânăr (o rezidenţă de trei luni la Villa Romana), pentru cel mai bun proiect media al anului (10.000 de euro) şi pentru premiul publicului (5.000 de euro).

Artista Diana Machulina a realizat portretul lui Putin din gume de şters în care a înfipt ace de cusut. Lucrarea digitală de mari dimensiuni a lui Sergei Skachkov înfăţişază un om îmbrăcat în roşu care dă lecţii unui şir de persoane identice, tot în roşu, despre cum să zboare.

“Arta rusească a făcut un pas mare înainte. Se mişcă spre un nou mediu, unde poate fi individuală”, e de părere Andrei Erofeyev, critic şi curator rus. “Astăzi chiar putem vorbi de o artă rusească. Rusia are o istorie a sa. Nu o putem masca doar cu imitaţii”, apreciază unul dintre expozanţi, Andrei Blokhin, în vârstă de 21 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite