Un obiect folosit ca ornament de grădină s-a dovedit a fi o bombă adevărată. Avea mai mult de 100 de ani

0
Publicat:

Un cuplu care a păstrat o rachetă veche ca ornament de grădină a declarat că "a fost ca și cum ar fi murit un vechi prieten" atunci când a fost detonată de o echipă de geniști.

Bomba se afla de peste 100 de ani în grădină FOTO: bbc.com
Bomba se afla de peste 100 de ani în grădină FOTO: bbc.com

Bomba, care se afla în fața casei lui Sian și Jeffrey Edwards din Milford Haven, Pembrokeshire, se crede că datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, scrie bbc.com.

Cuplul crezuse că era o bombă "falsă", fără încărcătură. Ministerul Apărării a declarat că a fost scos un "proiectil naval" de 29 kg.

Proprietara Edwards spune că obișnuia să dea cu mistria în bombă pentru a îndepărta pământul după ce făcea grădinărit. Dar zilele trecute, un ofițer de poliție a bătut la ușă pentru a le spune celor doi soți că a observat bomba și că va trebui să alerteze Ministerul Apărării.

O oră mai târziu, acesta le-a spus cuplului șocat că echipa de geniști va sosi a doua zi.

A fost o noapte nedormită pentru familia Edwards, cărora li s-a spus că întreaga stradă ar putea fi evacuată.

"Nu am închis un ochi toată noaptea. Ne-a dat peste cap", a spus capul familiei.

"Le-am spus celor de la dezamorsare nu părăsim casa, rămânem aici. Dacă se ridică, vom urca și noi odată cu ea".

Testele au dovedit că bomba era activă, dar cu o cantitate mică de încărcătură. A fost dusă într-o carieră dezafectată din Walwyn's Castle, acoperită cu cinci tone de nisip și detonată.

"Era un vechi prieten”

După ce a locuit pe această stradă de la vârsta de trei ani,  Edwards, în vârstă de 77 de ani, a fost trist să o vadă dispărută.

"A fost un vechi prieten. Îmi pare atât de rău că bietul bătrânel a fost spulberat".

El a menționat că familia Morris, a cărei rudă deținea casa, i-a povestit istoria bombei. Aceștia au spus că a găsit-o în urmă cu mai bine de 100 de ani.

"Navele de război ale Marinei Regale obișnuiau să arunce ancora în Golful St Brides și să-și îndrepte tunurile spre Broad Haven și să deschidă focul", a susținut el.

"Obișnuiau să folosească nisipul pentru a se antrena la țintă. Se asigurau că nu era nimeni pe nisipuri, atenție! Ei bine, Pop Morris, care se plimba prin zonă livrând limonadă, cobora spre Broad Haven cu calul și căruța și a găsit obuzul. A urcat cu greu pe plajă cu ea, a pus-o în spatele căruței sale și a avut o plimbare de șapte mile înapoi acasă.A așezat-o în picioare în curtea din față și acolo a rămas."

Bomba a fost mai târziu scufundată în beton și vopsită în roșu pentru a se potrivi cu pervazurile ferestrelor când familia Edwards a cumpărat casa în 1982.

"A stat acolo în timpul a două războaie mondiale", a spus proprietarul.

Ministerul Apărării a declarat: "Putem confirma că la 30 noiembrie 23, trupa Ashchurch, 721 EOD Sqn, 11 EOD&S Regt RLC, a răspuns la cererea poliției Dyfed-Powys la un obiect suspect de muniție.

"Echipa EOD a evaluat obiectul și a stabilit că este vorba despre un proiectil naval de 29 de kg, care a fost îndepărtat de la fața locului pentru a fi ulterior demolat cu explozibil."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite