Un nou calendar pentru Brexit: ce şanse de reuşită mai are Boris Johnson

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încăpăţânarea premierului britanic Boris Johnson de a-şi scoate ţara din Uniunea Europeană (UE) la 31 octombrie urmează să fie supusă unor teste majore în cursul acestei săptămâni, două voturi preliminare asupra acordului pentru Brexit încheiat săptămâna trecută între Londra şi Bruxelles fiind aşteptate marţi în Camera Comunelor.

Boris Johnson încearcă să-şi treacă prin Parlament în următoarele nouă zile actele legislative necesare oficializării Brexitului în conformitate cu acordul de ieşire convenit joia trecută cu UE.

Premierul britanic insistă să-şi scoată ţara din UE la 31 octombrie, în pofida înfrângerii suferite sâmbătă în Camera Comunelor şi care îl obligă să trimită la Bruxelles o scrisoare de solicitare a amânării Brexitului. Acum Boris Johnson joacă ultimele cărţi aflate la dispoziţia sa.

La peste trei ani de la referendumul prin care britanicii au ales la limită să părăsească blocul comunitar, încă nu se ştie cum se va pune în practică această alegere sau dacă într-adevăr i se va da curs.

Guvernul Johnson doreşte o adoptare rapidă şi speră să se încheie joi în Camera Comunelor Acest termen foarte scurt de supunere la vot a unui proiect de 110 pagini - şi care are note explicative şi mai lungi - îi irită pe deputaţi, iar acest vot pare departe de a fi asigurat, notează AFP.

Două voturi sunt prevăzute marţi seara. Unul are ca scop să susţină iniţial textul care traduce în legea britanică acordul retragerii (Withdrawal Agreement Bill). Celălalt priveşte calendarul examinării.

După dezbaterea WAB, textul va fi supus votului la ora locală 18.00 (21.00 ora României). Dacă votul va fi favorabil, Boris Johnson îşi va putea prezenta calendarul pentru a fi aprobat de deputaţi. Votul asupra calendarului ar putea avea loc la ora locală 20.00 (23.00 ora României).

Şansele sale sunt destul de mici, întrucât Johnson nu dispune de majoritate. Mai mult, nici deputaţii care susţin în principiu acordul său nu sunt încântaţi de o trecere pe repede înainte a unui text fundamental pentru viitorul britanicilor.

În cazul unui vot favorabil pentru calendarul propus de Johnson, urmează examinarea eventualelor amendamente la legislaţia Brexitului. Acest stadiu ar putea reprezenta o ocazie de a afla dacă se conturează o majoritate parlamentară pentru organizarea unui nou referendum privind apartenenţa la UE.

Boris Johnson insistă că negocierile cu UE sunt încheiate şi orice amendament care ar modifica structura acordului va cauza unor noi probleme.

O eventuală examinare a amendamentelor ar putea avea loc miercuri, iar un vot final joi.

Apoi urmează să-şi intre în rol Camera Lorzilor, dar abia de vineri. În Camera Lorzilor, procedura se derulează în mai multe etape, fiecare dintre ele necesitând un vot favorabil. Calendarul nu este clar definit, termenele limită fiind de regulă stabilite prin consens.

Lucrările lorzilor durează mai multe zile şi orice modificare din partea lor trebuie apoi aprobată de Camera Comunelor în vederea finalizării textului.

În cazul unei reuşite a lui Johnson la Londra, o sesiune extraordinară ar putea fi organizată săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a încheia povestea legată de Brexit.

Dar „situaţia se îndreaptă spre alegeri generale“, rezumă Keir Starmer, purtătorul de cuvânt al Laburiştilor.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite