Un diplomat rus, expulzat din Bulgaria. Reacţia Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada Rusiei la Sofia FOTO Arhivă
Ambasada Rusiei la Sofia FOTO Arhivă

Ministerul de Externe de la Sofia i-a acordat vineri unui diplomat rus 72 de ore pentru a părăsi teritoriul bulgar după ce procurorii au stabilit că acesta era implicat din 2017 încoace în activităţi de spionaj în ţara vecină.

„Ministerul bulgar al Afacerilor Externe a declarat persona non grata un diplomat al ambasadei Rusia la Sofia şi i-a dat 72 de ore pentru a părăsi ţara din cauza activităţilor incompatibile cu statutul său diplomatic”, a anunţat MAE bulgar într-un comunicat într-un comunicat preluat de agenţiile internaţionale de presă.

Un purtător de cuvânt al MAE bulgar a declarat că ambasada Rusiei de la Sofia a fost informată în legătură cu acest caz.

Într-un comunicat separat, procurorii au precizat că diplomatul rus căuta informaţii militare sensibile, inclusiv despre numărul militarilor americani desfăşuraţi în Bulgaria, stat membru NATO, în timpul exerciţiilor militare.

Potrivit agenţiei bulgare de ştiri BTA, preluată de Agerpres, scopul spionului era să transmită informaţii, care reprezentau secret de stat, serviciului de informaţii militare de la Moscova. Cetăţeanul rus a intrat în contact cu un cetăţean bulgar care are avea acces la respectivele informaţii clasificate şi i-a promis recompense financiare în schimbul lor.

Moscova a reacţionat deja în acest caz. Mesajul este clasic... expulzarea este lipsită de temei şi Moscova îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune.

Este vorba de a doua decizie de expulzare în numai zece zile în Europa în cazul Rusiei. Săptămâna trecută, Olanda a expulzat doi diplomaţi ruşi care se ocupau de crearea unei reţele de spionaj pe teritoriul său. Cei doi diplomaţi intenţionau să formeze reţeaua în slujba Serviciului rus de Informaţii Externe. Ei activau în Olanda sub acoperirea de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Haga.

Cu o zi înainte de anunţul Olandei, Danemarca informa asupra faptului că a arestat un cetăţean rus sub acuzaţia că a căutat informaţii despre tehnologia locală în domeniul energetic pentru a le transmite la Moscova. Acesta riscă şase ani de închisoare cu executare. MAE rus a apreciat acest caz drept o „greşeală”.

Ultima expulzare de diplomaţi ruşi de la Sofia datează de acum aproape trei luni. La sfârşitul lui septembrie, Sofia a declarat persona non grata doi diplomaţi ruşi prinşi efectuând spionaj militar pe teritoriul bulgar. Potrivit procurilor bulgari, cei doi cetăţeni ruşi culegeau încă din 2016 „informaţii despre proiecte de modernizare a armatei bulgare” în scopul de a le transmite GRU, direcţia de spionaj a armatei ruse.

Bulgaria, stat membru NATO din 2004 şi UE din 2007, întreţine în mod tradiţional relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, însă cazurile de spionaj implicând cetăţeni ruşi s-au multiplicat în ultimii ani.

Un diplomat rus a fost expulzat în octombrie 2019 din Bulgaria din cauza unor acte de spionaj. Este vorba de un secretar de rang înalt care căuta informaţii vizând interesele Bulgariei, NATO şi UE. Anterior de acest caz, Sofia arestase un fost parlamentar bulgar acuzat de spălare de bani şi spionaj pentru un serviciu secret al Rusiei şi pusese interdicţie de intrare pentru doi cetăţeni ruşi care căutau să influenţeze în mod subversiv cursul politicii externe a Bulgariei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite