Un cunoscut jurnalist rus a fost ucis la Kiev. Poliţia ucraineană a publicat portretul robot al presupusului ucigaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cunoscut jurnalist rus a fost ucis la Kiev, marţi seara, fiind împuşcat în propria locuinţă. Este vorba despre Arkadii Babcenko, în vârstă de 41 de ani.

Arkadii Babcenko este cunoscut publicului rus pentru că a participat în cele două conflicte din Cecenia, iar după aceasta, în anul 2000, şi-a început activitatea jurnalistică, fiind corespondent militar. A colaborat cu mai multe instituţii media, inclusiv cu ziarul „Novaia Gazeta”. Babcenko a scris şi câteva cărţi cu caracter militar: „Războiul unui singur soldat”, colecţia de povestiri „Alhan-Iurt” (numele unui sat din Cecenia - n.n.) şi altele. Ulterior, acesta a lansat proiectul „Jurnalism fără intermediari”.

Babcenko este considerat fondator al prozei militare ruse. A fost un critic aprig al implicării Rusiei în estul Ucrainei.

Moartea lui Babcenko a fost confirmată la scurt timp de poliţia ucraineană. Potrivit primelor informaţii, jurnalistul rus a ieşit din casă până la magazin, iar când a revenit a fost împuşcat în spate cu trei gloanţe. Soţia sa se afla în acel moment în baie şi a auzit împuşcături. Când a ieşit, şi-a găsit soţul într-o baltă de sânge, după care a anunţat poliţia şi prietenii apropiaţi. Acesta era încă viu, dar s-a stins în ambulanţă, în drum spre spital.

În primele ore de la săvârşirea crimei, poliţia din Kiev a anunţat două posibile versiuni ale omorului: activitatea profesională şi poziţia civică.

Şi Comitetul de urmărire penală din Rusia a anunţat că a pornit o urmărire penală.

Unii deputaţi ucraineni au reacţionat deja, acuzând Rusia că s-ar face vinovată de această infracţiune, iar parlamentari ruşi au spus că Ucraina va folosi acest omor în scopurile sale.

Pe Twitter au reacţionat şi reprezentanţi ai ONU şi OSCE, care au cerut investigarea rapidă şi corectă a asasinării lui Arkadii Babcenko.

Poliţia ucrianeană a anunţat, tot pe Twitter că a elaborat portretul robot al presupusului ucigaş. Acesta ar avea între 40-45 ani, înălţimea de 175-180 cm, trăsături medii, barbă sură, avea chipiu albastru, blugi şi o geacă din denim. 

Imagine indisponibilă

În ultima sa postare de pe Facebook, cu câteva ore înainte de crimă, jurnalistul rus îşi amintea că 4 ani în urmă era pe punctul de a zbura cu un elicopter militar, dar comandantul a decis să nu-l ia din cauza încărcăturii. Două ore mai târziu elicopterul s-a prăbuşit şi 14 oameni au murit. „Am avut noroc. Iese că m-am născut a doua oară”, a scris Babcenko.

Arkadii Babcenko s-a mutat la Kiev în anul 2017, din cauza unor ameninţări în legătură cu activitatea sa. „Am informaţii că tovarăşii KGB se gândesc ce să facă cu mine: fie să-mi deschidă un dosar şi să mă închidă cu totul, fie să dea din mână şi să mă lase în pace. N-am vrut să risc şi am decis să vin aici”, a declarat jurnalistul pe 25 februarie 2017 pentru postul „Timpul actual”.

„Cu mine s-a întâmplat acelaşi lucru ca şi ceea ce i se întâmplă Ucrainei: eu îmi trăiam viaţa, pe nimeni nu am atins şi pur şi simplu îmi doream să avem un stat de drept în care se respectă legea, drepturile omului, în care oamenii nu sunt omorâţi, iar opozanţii nu sunt împuşcaţi pe poduri şi nici pentru postările de pe Facebook oamenii nu sunt băgaţi la puşcărie pentru 4 ani. Nu eu am venit spre statul rus, dar statul rus a venit la mine, i-a ucis şi i-a arestat pe prietenii mei, iar pe mine m-a alungat din ţară”, spunea Arkadii  Babcenko în octombrie 2017 într-un interviu pentru publicaţia rusă „7x7”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite