Un complex care ar fi servit ca închisoare secretă pentru CIA, scos la vânzare de Guvernul lituanian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cladire considerata ca a servit ca inchisoare secreta a CIA in Lituania FOTO trixabia.com

Un centru de antrenament al serviciilor lituaniene de informaţii care ar fi servit ca închisoare secretă pentru CIA urmează să fie scos la vânzare.

„Project No 2”, un centru de antrenament pentru serviciile lituaniene de informaţii între 2007 şi 2018, figurează pe lista imobilelor prevăzute să fie vândute, a declarat pentru AFP Jolita Skinulyte-Niaksu, purtătoare de cuvânt a unei bănci care se ocupă de fondul imobiliar al Guvernului lituanian.

Autorităţile lituaniene au negat informaţiile privind utilizarea acestui complex de către CIA, dar el corespunde descrierii unei închisori cu numele de cod „Violet” menţionată într-o anchetă a Senatului SUA. O anchetă a Parlamentului lituanian conţine date similare cu cele ajunse pe masa senatorilor americani.

Complexul, situat la periferia Vilniusului, capitala Lituania, a aparţinut până în 2004 unei familii din zonă, funcţionând ca centru de echitaţie şi cafenea. Hambarul din cadrul complexului a fost modificat în zece camere, toate fără ferestre şi izolate fonic.

Familia respectivă l-a vândut unei companii numite Elite, care şi-a încetat activitatea între timp. Potrivit presei americane, este vorba de o societate paravan a CIA.

De-a lungul timpului, s-au rostogolit informaţii precum că acest complex a servit ca centru de detenţie pentru militanţi islamişti din Afganistan şi Irak.

În 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că a existat un centru secret al CIA în Lituania între 2005 şi 2006.

Guvernul lituanian l-ar fi despăgubit recent cu 100.000 de euro pe Abu Zubaydah pentru că ar fi fost supus torturii la „Project No 2”. Suspectat că ar fi membru de rang înalt al reţelei teroriste al-Qaeda, Zubaydah a fost capturat în Pakistan la şase luni de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. El susţine că a fost supus simulării înecului, privării de somn şi unor zgomote puternice şi lumini intense pentru a mărturisi rolul său în al-Qaeda, considerată responsabilă de cele mai sângeroase atentate din istoria SUA.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri