Un clip video cu scene de sex la Acropole provoacă furie în Grecia. „Îmi este ruşine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un videoclip cu scene de sex, filmate la Acropole, în mijlocul vizitatorilor, a stârnit agitaţie în Grecia, iar autorităţile investighează incidentul.

Ministerul Culturii a lansat o anchetă în urma lansării online a unui scurtmetraj care arată doi bărbaţi făcând sex la Acropole, în Atena, scrie Greekreporter.com

Filmul de 36 de minute intitulat „Xeparthenon” – un joc de cuvinte care foloseşte Parthenon care  înseamnă „înflorire” în greacă – a fost prezentat pentru prima dată la Universitatea Aristotel din Salonic la jumătatea lunii decembrie, dar a intrat în atenţia autorităţilor la începutul lunii ianuarie.

Filmul prezintă doi bărbaţi gay cu feţele acoperite făcând sex la situl arheologic Acropole, în timp ce acesta este deschis publicului şi plin de turişti.

Ceilalţi participanţi ai filmului au făcut un cerc în jurul protagoniştilor pentru ai ascunde cât de cât, pretinzând că fac fotografii monumentului. Vizitatorii sitului arheologic pot fi văzuţi plimbându-se în apropiere.

Videoclipul este însoţit de o lungă declaraţie scrisă a realizatorilor emisă pe 23 decembrie în care Partenonul este caracterizat ca fiind un simbol al naţionalismului şi purtător de mesaje heteronormale.

În timp ce „spectatorii“ ar putea crede că realizarea filmului a avut permisiunea autorităţilor, Ministerul Culturii a declarat că ceea ce s-a întâmplat a fost fără acordul său.

„Situl arheologic de la Acropole nu este potrivit pentru nici un fel de activism sau alte activităţi care să ofenseze şi să manifeste lipsă de respect pentru monument”, a fost declaraţia ministerului.

Ministerul a demarat şi o anchetă pentru a stabili dacă filmul cu scenele de sex de pe Acropole s-a desfăşurat cu având acordul tacit al angajaţilor sitului– care sunt angajaţi ai Ministerului Culturii,

Potrivit articolului 10/Legea 3028/2002, „Este interzisă orice acţiune asupra unui sit monument, care poate cauza direct sau indirect distrugerea, deteriorarea, poluarea sau alterarea formei acestuia”. Orice activitate pe un sit monument trebuie să aibă permisiunea explicită din partea Ministerului Culturii.

În lunga declaraţie care a urmat realizării controversatului film cu scene de sex de pe Acropole, realizatorii îl descriu ca pe un act de activism politic.

Realizatorii explică că sunt activişti LGBTQ+ care au ales Acropola pentru simbolismul ei: „Unii dintre noi suntem supuşi violenţei fizice şi verbale pentru alegerile şi expresiile noastre de sexualitate... Ne vom trăi dragostea şi sexualitatea aşa cum ne dorim şi vom apăra existenţa în public... Alegerea Partenonului nu este întâmplătoare. Funcţionează pentru mulţi ca simbol al naţionalismului, comerţului, culturii de masă şi puritanismului.”

„Ruşinos”, spune şeful Asociaţiei Actorilor Greci

Spyros Bibilas, preşedintele Asociaţiei Actorilor Greci, a spus că scurtmetrajul cu scenele de sex de pe Acropole i-a fost trimis anonim şi l-a descris drept „ruşinos”.

„Nimeni nu poate folosi Stânca Sacră a Acropolei pentru aşa-zise acţiuni activiste şi acte revoluţionare, care de fapt sunt atât stupide, cât şi imorale”, a spus el la televiziunea Antenna.

„Nu poţi face ce vrei în numele activismului. De fapt, nu consider că acest lucru este activism... Ca grec, îmi este ruşine.”

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite